ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

24/4/14

«Το Κτηνιατρείο καταστρέφει τα πρόβατα και όχι την ευλογιά»

Τον κίνδυνο καταστροφής της κτηνοτροφίας της Πιερίας εξαιτίας της «τυφλής» εφαρμογής του νόμου στις περιπτώσεις εντοπισμού κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 24 Απριλίου στο κτίριο της...
Π.Ε. Πιερίας, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην τακτική του αφανισμού ολόκληρων κοπαδιών, που οδηγεί τους κτηνοτρόφους στην απόγνωση. Αιτία ήταν το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη σφαγή μια ολόκληρη μονάδα 360 προβάτων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας «Ο Άγιος Μόδεστος» Γιάννης Σκούφας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο κρούσμα, μόνο σε ένα ζώο εμφανίστηκαν δύο σπυριά, αλλά παρʼ όλα αυτά θανατώθηκαν όλα τα πρόβατα της στάνης.

«Δεν είμαι ούτε δικηγόρος, ούτε δικαστής, αλλά όταν υπάρχει ένας νόμος εφαρμόζεται από ανθρώπους και πάντα δεν ακολουθούμε το «γράμμα» του νόμου, αλλά το «πνεύμα». Δεν μπορεί να θεωρηθεί μολυσμένο ένα κοπάδι, στο οποίο εντοπίστηκε σε ένα και μόνο ζώο η ασθένεια και μάλιστα σε μορφή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες των μολυσμένων ζώων που περιλαμβάνονται σε φυλλάδιο του Κτηνιατρείου Κατερίνης» υπογράμμισε.

Ο κ. Σκούφας συμπλήρωσε πως η τακτική του Κτηνιατρείου, που εφαρμόζει «τυφλά» το νόμο, καταστρέφει την παραγωγή τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος καταστροφής της κτηνοτροφίας στο νομό. «Εμείς λέμε να θανατωθεί το μολυσμένο ζώο, αλλά πριν αποφασίσουν να θανατώσουν όλο το κοπάδι, να το παρακολουθήσουν και εφόσον διαπιστώσουν ότι η ασθένεια μεταδόθηκε και σε άλλα ζώα να θανατωθούν.

Η τυφλή εφαρμογή του νόμου στην περίπτωση αυτή προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και στο τέλος δεν προστατεύει και τη δημόσια υγεία» επισήμανε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου εξέφρασε την ανησυχία του για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, τα κοπάδια των οποίων θανατώθηκαν. «Πότε θα αποζημιωθεί αυτός ο κτηνοτρόφος, πόσο θα είναι η αποζημίωση και πώς θα αποκατασταθεί το χαμένο εισόδημά του; Ο άνθρωπος είναι σε απόγνωση. Ευτυχώς το δεύτερο δείγμα που πάρθηκε από τη Ν. Πιερία είναι αρνητικό, διότι σε αντίθετη περίπτωση, αυτοί θα συνέχιζαν να θανατώνουν κοπάδια. Η άποψή μου είναι, πως το Κτηνιατρείο θα σκοτώσει τα πρόβατα και όχι η ευλογιά». Τέλος, ο κ. Σκούφας δήλωσε πως οι ευθύνες ανήκουν κυρίως στην Πολιτεία και την Περιφέρεια που δεν έχει στελεχώσει το Κτηνιατρείο και που δεν έλεγξαν και δεν ενημέρωσαν όπως έπρεπε τους κτηνοτρόφους το προηγούμενο διάστημα που όμοροι νομοί είχαν πρόβλημα. «Φυσικά και θέλουμε τον έλεγχο, φυσικά και πονάμε το ζωικό κεφάλαιο του νομού γιατί απʼ αυτό ζούμε. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να σταματήσει η αρρώστια. Όμως η αρρώστια δεν σταματάει ούτε με προσευχές, ούτε με ευχές. Σταματάει με την πρόληψη, με έλεγχο και με περιοριστικά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου