ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

15/4/14

Στρατιωτική επιδρομή με νεκρούς

Ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην ανατολική πόλη της Ουκρανίας Κραματόρσκ στην οποία είναι σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ένας εκ των...
αντικυβερνητικών ρωσόφωνων διαδηλωτών. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των φιλορώσων διαδηλωτών στο Russia Today. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης στο αεροδρόμιο της Kramatorsk είναι σε εξέλιξη μάχη μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και ρωσόφωνων διαδηλωτών που το είχαν καταλάβει. Ανταποκριτής του Reuters αναφέρει ότι μέσα από το αεροδρόμιο και κοντά στην κύρια πύλη του ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί.

Φιλορώσοι αυτονομιστές αποσύρθηκαν από κτήριο που είχε καταληφθεί από το Σάββατο στην πόλη Κραματόρσκ, αλλά αντάρτες κατέλαβαν ένα άλλο κτήριο στην ίδια πόλη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές παρέδωσαν εκουσίως το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κραματόρσκ, το οποίο είχαν καταλάβει ένοπλοι το Σάββατο. Ωστόσο αργότερα σήμερα εκπρόσωπος της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) δήλωσε ότι οι αντάρτες κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία της υπηρεσίας αυτής στην ίδια πόλη. Η ίδια δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Καταρρίφθηκε ουκρανικό ελικόπτερο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν σήμερα μια «ειδική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών στην πόλη Κραματόρσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, είπαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα ελικόπτερο πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή. Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Espresso TV δήλωσε ωστόσο ότι το ουκρανικό ελικόπτερο προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο αλλά δεν τα κατάφερε καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.

«Οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα εξοντωθούν»

Την ίδια ώρα ο υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν». «Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν», σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι. Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις». Είναι «ένας δύσκολος εχθρός», σημείωσε.

Μεντβέντεφ: Η Ουκρανία είναι στο χείλος του εμφυλίου πολέμου

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι οι Αρχές στο Κίεβο «έχουν αρκετό μυαλό» ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στα ανατολικά της χώρας. «Η Ουκρανία είναι στο χείλος του εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό» δήλωσε μετά τη συνάντησή του με ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Στρατιωτική φάλαγγα στο Σλαβιάνσκ

Ταυτόχρονα, στο Σλαβιάνσκ στην περιοχή του Ντονέσκ γίνεται επιδρομή από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, τουλάχιστον 500 Ουκρανοί στρατιώτες πάνω σε 20 άρματα μάχης έχουν εισέλθει στο Σλαβιάνσκ.

Ειδικότερα, από το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, ουκρανικά μαχητικά και άρματα μάχης είχαν ήδη λάβει θέση στα ανατολικά της χώρας, λίγο έξω από την πόλη Ιζιούμ κοντά στο Ντονέσκ και μόλις 40 χλμ από το Σλαβιάνσκ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ για «σταδιακή έναρξη» της επιχείρησης εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην Ιζιούμ, η οποία είναι η οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.

Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό. Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Ένας αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αρνήθηκε να δηλώσει πότε έφτασε εκεί η φάλαγγα. «Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς», σημείωσε. Ερωτηθείς αν οι στρατιωτικοί θα επέμβουν άμεσα, ο αξιωματικός διαβεβαίωσε ότι «αυτό είναι δουλειά των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών. Εμείς βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε», είπε. «Βρισκόμαστε εδώ επειδή δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα εδάφη. Αυτό που θα κάνουμε είναι να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ειρήνη», κατέληξε ο αξιωματικός.

Σε ερώτηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, αξιωματούχος του επιβεβαίωσε ότι αρμόδια για μια επέμβαση, αν αυτή γίνει, είναι η Εθνοφρουρά. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι, είχε δηλώσει εξάλλου σήμερα το πρωί ότι ένα πρώτο τάγμα της Εθνοφρουράς έχει σταλεί «στο μέτωπο».

Ειδικότερα, νωρίς το μεσημέρι ο Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη «σταδιακή έναρξη» της επιχείρησης εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας πως η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί. Η επιχείρηση, είπε ο Τουρτσίνοφ το μεσημέρι της Τρίτης μιλώντας στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, είχε ξεκινήσει στο βόρειο Ντονέτσκ τις πρώτες πρωινές ώρες. «Θα γίνει σε στάδια, υπεύθυνα, λελογισμένα, και τονίζω για άλλη μία φορά ότι στόχος είναι η υπεράσπιση των Ουκρανών πολιτών» τόνισε.

Τα οδοφράγματα γύρω από τα κατειλημμένα κτήρια είχαν ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες και παρέμεναν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, ανέφερε.

ΝΑΤΟ προς Ρωσία: Αποσύρετε τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Νωρίς το απόγευμα, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μέσω του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν ο οποίος δήλωσε: «Είμαι πολύ ανήσυχος με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, για τη συνέχιση των βίαιων επεισοδίων από μικρές ομάδες αυτονομιστών και για τη στρατιωτική πίεση της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα».

«Καλώ τη Ρωσία να μειώσει την πίεση επί της κρίσης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα ώστε να σταματήσει η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία πρέπει να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να συμμετέχει στη επίλυσή του» πρόσθεσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Ο Ράσμουσεν αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους υπουργούς τα μέτρα που έλαβε η Ατλαντική Συμμαχία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Για να καθησυχάσει τις χώρες αυτές, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάπτυξη αεροσκαφών-ραντάρ AWACS.

Από την πλευρά του, εισερχόμενος στη σύνοδο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε τη Ρωσία για περαιτέρω κυρώσεις και πάγωμα της Δύσης για χρόνια, εάν δεν σταματήσει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία. «Θα ήταν καλό η Ρωσία να αποστασιοποιηθεί από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες φιλορώσων διαδηλωτών» τόνισε ο Σταϊνμάγερ.

Μόσχα: Γελοίες οι κατηγορίες περί ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε γελοίες οποιεσδήποτε κατηγορίες για μια παρουσία τους εκεί. «Είναι ένας γελοίος ισχυρισμός, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν σκοπίμως τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι «μόνον απορία μπορεί να εκφράσει κανείς για το γεγονός ότι προτιμούν να μην ακούν όλες τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς».



Ουκρανοί στρατιώτες εισέρχονται στο Σλαβιάνσκ














www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου