ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

30/7/14

Πωλητήριο σε 71.000 ακίνητα Δημοσίου βάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Πωλητήριο σε 71.000 ακίνητα Δημοσίου βάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-publicrealestate.gr....


Στην ΕΤΑΔ έχει περιέλθει ένα χαρτοφυλάκο 71.000 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ενώ, παράλληλα στην εταιρεία ανήκουν...

277 τουριστικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, όπως τα πρώην Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα.

Ως επί το πλείστον, τα ακίνητα αυτά «κρύβουν» αρκετές ιστορίες χρεοκοπίας, καθώς, περιήλθαν στην κατοχή του κράτους επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν άλλο ή έχουν κατασχεθεί.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» από τους επτά πρώτους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν μέσω της πλατφόρμας αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους έσοδα της τάξης των 13 εκατ. Ευρώ.Πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης 1.000 ακινήτων το 2015

Πρόσφατα η ΕΤΑΔ ανέλαβε το πιλοτικό έργο για πλήρη ψηφιακή καταγραφή των τεχνικών και νομικών χαρακτηριστικών ούτως ώστε να αξιοποιηθούν 1.000 ακίνητα του Δημοσίου, ενώ η επιλογή αυτών θα γίνει μετά από έλεγχο 3.00 ακινήτων με κριτήρια εμπορικότητας, αλλά και με βάση οικονομικά, τεχνική και γεωγραφικά δεδομένα.

Ανάλογη διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και τα για περισσότερα από τα 71.000 ακίνητα τη στιγμή που η Τρόικα πιέζει ασφυκτικά για την επιτάχυνση αυτών των προγραμμάτων που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία του κράτους.

Υπολογίζεται ότι η διαδικασία για τα 1.000 ακίνητα θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2015. με βάση, πάντως, τον σχεδιασμό, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών θα αναρτηθούν έως και 10.000 ακίνητα. Η διαδικασία της αξιοποίησης (ωρίμανσης) αφορά, επίσης, και στη διασφάλιση ότι τα ακίνητα που αναρτώνται προς πώληση έχουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο επιμερισμός του έργου θα είναι γεωγραφικός και κατανέμεται σε τρεις γεωγραφικές περιφέρειες:


Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου

Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νήσων Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου και Κρήτης




Προτεραιότητα, όπως είναι αναμενόμενο, για τη μεταβίβαση των ακινήτων από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν εκείνα που μπορούν να αποφέρουν έσοδα.




Στόχος και οι μισθώσεις -«Παραθυράκι» για νησιά και αγροτική γη




Τα 71.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ προσφέρουν στο Δημόσιο ετήσια έσοδα ύψους 28 εκατ. Ευρώ, δηλαδή, μόλις 400 ευρώ κατά μέσο όρο το κάθε ακίνητο.




Ενα από τα επιχειρήματα των στελεχών της ΕΤΑΔ είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα είναι στην πλειονότητά τους αστικά (διαμερίσματα, κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες, πάρκινγκ, βιομηχανικά και βιοτεχνική κτίρια) τα οποία ως επί το πλείστον καταπατούνται ή μισθώνονται με το ελάχιστο αντίτιμο.




Στόχος, λοιπόν, της ΕΤΑΔ είναι να δίνεται η δυνατότητα, εκτός από τις πωλήσεις, να γίνονται ακόμη και μισθώσεις αυτών των ακινήτων, με την ηλεκτρονική διαδικασία να μπορεί να γλιτώσει τους ενδιαφερόμενους από τις αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες.




Παράλληλα, όμως, η εταιρεία σχεδιάζει, μέσω της πλατφόρμας, να βγάλει στο σφυρί και μικρά νησιά, νησίδες και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου