ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

30/7/15

Τα δύο σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο

Θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο; Και αν όχι, για πόσο μπορεί να τις καθυστερήσει ο Αλ. Τσίπρας, όταν έχει χάσει τη δεδηλωμένη και έχει πια απέναντί του περί τους 30 βουλευτές του που τον καταγγέλλουν ότι συνυπέγραψε ένα μνημόνιο-πραξικόπημα, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν είναι εύκολο να απαντηθούν οι ερωτήσεις, καθώς ουδέποτε στα 41 μεταπολιτευτικά χρόνια προέκυψε το παράδοξο ένα κόμμα να διασπασθεί –διότι περί αυτού πρόκειται– ενόσω βρισκόταν στην εξουσία. Με αυτό το δεδομένο, ιδού τα δύο επικρατέστερα σενάρια που συζητούνται τις τελευταίες ώρες για το τι μας περιμένει.

1. Στη Ν.Δ., στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας προχθες στο γεύμα των αρχηγών, δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου. Αλλωστε και ο ίδιος δεν αρνήθηκε ότι είναι αδύνατο να συνεχίσει να κυβερνά επί μακρόν με την ιδιότυπη ομηρία στην οποία τον έχει εγκλωβίσει η αριστερή του πτέρυγα. Τρεις είναι οι λόγοι που η αντιπολίτευση θεωρεί πιθανό εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο. Πρώτον, ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως η δημοσκοπική του δημοφιλία θα αρχίσει να υποχωρεί όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τον Αρμαγεδδώνα των φόρων που θα πληρώσουν το φθινόπωρο. Δεύτερον, ότι η προαναγγελία εκλογών στα μέσα Αυγούστου θα δυσχέραινε την αναμενόμενη προσπάθεια της αριστερής του πτέρυγας να διαμορφώσει αξιόπιστο σχέδιο, βάσει του οποίου θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτόνομα την ψήφο. Και τρίτον, διότι τυχόν υπογραφή μιας συμφωνίας με τους εταίρους έως τις 18 Αυγούστου θα προσφέρει στον Αλ. Τσίπρα τη δυνατότητα να προαναγγείλει τις εκλογές με το εξής απλό δίλημμα: «Θέλετε να προσπαθήσω να βελτιώσω εγώ το Μνημόνιο που μου επεβλήθη ή να το πράξει η αναξιόπιστη Ν.Δ.;»

Το σενάριο αυτό, ωστόσο, έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Με κυριότερο το πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι, καθώς ένας νέος αιφνιδιασμός από τον κ. Τσίπρα πριν καν γίνει η πρώτη συμφωνηθείσα φθινοπωρινή αξιολόγηση, θα εκληφθεί πιθανώς ως casus belli. Υπενθυμίζεται πως η 1η δόση του νέου δανείου πρέπει να εγκριθεί από έξι Κοινοβούλια της Ε.Ε., ενώ στις 20 Αυγούστου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Επομένως η στρόφιγγα της ρευστότητας μπορεί να ξανακλείσει. Ουδείς επίσης γνωρίζει πώς θα αντιδράσει σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό η Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς μειοψηφεί μεν στην K.O. αλλά φαίνεται να έχει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Τυχόν αποφυγή της σύγκλησης της Κ.Ε. εκ μέρους του πρωθυπουργού θα νομιμοποιούσε τον κ. Λαφαζάνη να μιλήσει για δεύτερο πραξικόπημα, επισείοντας ακόμη και την απειλή της διαγραφής του Αλ. Τσίπρα από το κόμμα του!

2. Με τα δεδομένα αυτά, δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να προτιμήσει το δεύτερο σενάριο. Να επιχειρήσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ΣΥΡΙΖΑ με συνέδριο τον Σεπτέμβριο και να προκαλέσει εκλογές αμέσως μετά.

Στα τέλη Οκτωβρίου ή και τον Νοέμβριο. Δηλαδή, αφ’ ότου αποσπάσει –αν το κατορθώσει– μια αξιοπρεπή συμφωνία με τους εταίρους για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, την οποία θα προσπαθήσει ασφαλώς να «πουλήσει» προεκλογικά ως το μεγάλο του επίτευγμα. Τούτο, ωστόσο, προϋποθέτει πως όλο το επόμενο διάστημα θα έχει επιτυχώς περάσει όλα τα στάδια που προβλέπει η συμφωνία, έχοντας πείσει τους εταίρους ότι εφαρμόζει υποδειγματικά το νέο μνημόνιο, ασχέτως αν ο ίδιος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν το πιστεύει.

Ας σημειωθεί, τέλος, κάτι μάλλον ευνόητο. Θα είναι πολιτικά καινοφανές ο κ. Τσίπρας να φέρει στο εξής στη Βουλή οποιοδήποτε ν/σ –εκτός Μνημονίου– χωρίς την έγκριση της αντιπολίτευσης. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που το τρίτο σενάριο που συζητείτο, δηλαδή οι εκλογές να καθυστερήσουν πέραν του 2015, φαντάζει απίθανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου