ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

5/7/15

Citigroup: Τι πραγματικά θα συμβεί σε περίπτωση Grexit

Η αμερικανική τράπεζα συζητάει τους μηχανισμούς του Grexit και τις πιθανές επιπτώσεις του για την ευρωζώνη, την ευρύτερη...

ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις αγορές.

Το Grexit δεν είναι ακόμη το βασικό της σενάριο, αν και η πιθανότητα του έχει αυξηθεί πρόσφατα, επισημαίνει η Citi, αλλά αν συμβεί, το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει μια παρατεταμένη περίοδος «Grimbo», δηλαδή η χώρα να βρίσκεται στο κενό, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει πιο αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων.

Το Grexit, αν αυτό συμβεί, είναι επομένως πιο πιθανό να είναι το αποτέλεσμα μιας αρκετά σταδιακής διαδικασίας, όχι όμως ότι το ένα άμεσο Grexit μπορεί να αποκλειστεί.

Το Grimbo και το Grexit θα οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας και εκτεταμένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Το Grexit συνεπάγεται τη μετατροπή των περισσότερων συμβάσεων και χρηματοδοτικών μέσων βάσει του ελληνικού δικαίου και απότομη υποτίμηση της νέας δραχμής.

Στο άμεσο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να κάνει το αρνητικό σοκ ακόμη μεγαλύτερο υπό το Grexit, αλλά από την άλλη πλευρά η έξοδος θα φέρει επίσης την ελπίδα μιας χρονικά ταχύτερης ανάκαμψης.

Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι πιθανό να είναι αρνητικό γεγονός, αλλά σε μέτρια επίπεδα. Αυτό επειδή τα άμεσα ανοίγματα στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρά (εμπόριο και ιδιωτική χρηματοδότηση) ακόμη και για την Ευρωζώνη και επειδή η χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη ιδίως από την ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να μη επιστρέψει έστω και δυνητικά σημαντικές πιθανότητες εξάπλωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το προηγούμενο του Grexit είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο για περαιτέρω αναχωρήσεις από την Ευρωζώνη και οπισθοχωρήσεις σε άλλες διαστάσεις της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως το Brexit.

Εάν το Grexit είναι τελικά καταστροφή, τα λαϊκίστικα κόμματα κατά της λιτότητας και τα αντιευρωπαϊκά θα πάρουν μια πιο αμυντική στάση.

Ένα επιτυχημένο Grexit με ελληνική ανάκαμψη θα μπορούσε, ωστόσο, να επαναφέρει το συναλλαγματικό κίνδυνο πίσω στα ομόλογα της περιφέρειας σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Αν γίνει αυτό, τα γερμανικά ομόλογα θα αποτιμήσουν την ανατίμηση της ισοτιμίας πάρα πολύ.

Τα υψηλότερα ασφάλιστρα κίνδυνου και αβεβαιότητας, η οικονομική ζημία και η «γενναιοδωρία» της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ευρώ σε περίπτωση Grexit. Αλλά η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη κατά μέσο όρο πιο μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το βασικό σενάριο της Citigroup είναι ότι το ευρώ θα κινηθεί χαμηλότερα αλλά περισσότερο λόγω της απόκλισης στις πολιτικές ανάμεσα σε Fed και ΕΚΤ και όχι λόγω του φόβου από τη διάλυση της ΟΝΕ.

Τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία συχνά εμφανίζουν μεγάλα ράλι σύντομα μετά τις μεγάλες υποτιμήσεις των νομισμάτων, οπότε η Citi στην Ελλάδα προτείνει real assets όπως ακίνητη περιουσία και μετοχές. Στην υπόλοιπη περιφέρεια, οι επιδόσεις θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα αντίδρασης της ΕΚΤ στα γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου