ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

25/6/16

Δύσκολες ώρες για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στην Βρετανία: Δείτε τι θα συμβεί από αύριο!

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με ακρίβεια τη... ζημιά που θα προκληθεί στην τσέπη αλλά και στα προνόμια των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση Brexit.


Ολα θα εξαρτηθούν -σε μεγάλο βαθμό- από τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις των Βρετανών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους Βρετανούς και τους αλλοδαπούς.

Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό νιώθουν ότι η αίσθηση της ενότητας που προάγει το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φθαρεί με την έξοδο της Βρετανίας, ενώ πολλοί από αυτούς βλέπουν... μαύρο το μέλλον τους στη χώρα, αφού αποσκοπούσαν σε μόνιμη εγκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών τους.

Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ένα πιθανό Brexit θα μπορούσε να σημαίνει τριπλασιασμό των διδάκτρων (θα εξισωθούν με εκείνα των overseas students -φοιτητών εκτός ΕΕ) καθώς και υποχρεωτική άδεια παραμονής, η οποία θα μπορούσε να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Ποια η διαφορά των home students με τους overseas students

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλήματα θα υπάρξουν και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δάνεια

Η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού απαιτείται μόνο επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας και είναι σχεδόν άτοκα. Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής μπει στην αγορά εργασίας και αφότου οι ετήσιες αποδοχές του ξεπεράσουν τα 24.000 ευρώ. Τότε το βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τα 24.000 ευρώ.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τις συνέπειες...

Ένα... παραθυράκι ωστόσο που γεμίζει αισιοδοξία τους φοιτητές που σπουδάζουν αυτή την περίοδο στο Νησί, είναι η πιθανότητα οι ήδη εγγεγραμμένοι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους υπό το καθεστώς με το οποίο εισήλθαν. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και παλιότερα άλλωστε, σε περίπτωση που αφορούσε τα μέγιστα δίδακτρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτίμηση της βρετανικής λίρας θα βοηθήσει τους φοιτητές.

Δυσκολίες και για τους εργαζόμενους

Ο Μ.Μ. που εργάζεται στα χρηματοοικονομικά των πωλήσεων στον κλάδο των αγαθών ταχείας κατανάλωσης και είναι σε επίπεδο συνεργάτη μετά από τρεις προαγωγές σε δύο χρόνια, λόγω της τωρινής δυνατότητας που δίνει η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για φιλόδοξους και αφοσιωμένους Ευρωπαίους, με όρεξη για δουλειά και στόχους. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr απαριθμώντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ένα ενδεχόμενο Brexit σε όσους εργάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη Βρετανία.

Αναλυτικά:

1) Θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να εκβιάσουν μισθούς και ταχύτητα ανέλιξης, μιας και θα χρειάζεσαι πλέον visa που εκείνες θα σπονσοράρουν,

2) Θα αλλάξει ο νόμος στο επαγγελματικό όπως ήταν πριν, δηλαδή 18 μέρες άδειας (25 τώρα),

3) Θα αλλάξει η ανάγκη να σου δώσουν 3 μήνες περίοδο πριν απολυθείς, στο να γίνεται αμέσως,

4) Θα είναι πολύ εύκολο πλέον για τις εταιρείες να πάρουν προσωπικό από χώρες της Ασίας σε χαμηλότερους μισθούς και για περισσότερες ώρες, οπότε το εργασιακό τοπίο θα θυμίσει μεσαίωνα

5) Το νόμισμα θα χάσει την αξία του, οπότε πλέον δε θα έχει τόσο μεγάλη αξία να δουλεύεις στην Αγγλία για να επιστρέψεις κάποια στιγμή στη χώρα σου έχοντας κάνει καλές αποταμιεύσεις,

6) Θα υπάρξει μεγαλύτερη δυσκολία και κόστος για τους πολίτες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τα νοσοκομεία και ότι γενικότερα αυτή τη στιγμή έχουν δωρεάν - κυρίως την περίθαλψη.

Συνοψίζοντας,  καταλαβαίνει κανείς ένα ενδεχόμενο Brexit θα φέρει σε δεινή θέση τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους..

http://www.athensmagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου