ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

26/7/16

Η Βλαζάκη δίνει στη Βελένη τα κλειδιά της Αμφίπολης;

του Γιώργου Ροδάκογλου
Τη συμμετοχή της στην ανασκαφή του Τύμβου Καστά επιδιώκει η αρχαιολόγος Τζένη Βελένη ακόμη και μετά την ήτα που υπέστη στο επιστημονικό συνέδριο του ΑΕΜΘ για το ρωμαϊκό πόρισμα με το οποίο επιχείρησε να «σφραγίσει» τον τάφο της Αμφίπολης .


Η επιστήμονας με καταγωγή από την ίδια την ιστορική περιοχή, φαίνεται ότι αναζητεί τρόπο να εισχωρήσει στο πεδίο των ανασκαφών της Αμφίπολης καθώς και ο συνταξιούχος σύζυγος της, όμως αυτός φαίνεται ότι ξεκίνησε ήδη δειλά, δειλά τη συνεργασία του με την Πέπη Λαζαρίδη στην ανασκαφή του θεάτρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τις «ευλογίες» της Μαρίας Βλαζάκη πιθανότατα επανέρχεται στο προσκήνιο, ως υπεύθυνη πλέον της μελέτης για την επισκεψιμότητα του Μακεδονικού μνημείου.

Πρόσφατα μάλιστα και εν αγνοία τόσο της ανασκαφέως όσο και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, επισκέφθηκαν τον τύμβο Καστά και ζήτησαν από το φύλακα να τους επιτραπεί ή είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και στο μνημείο, αίτημα που φυσικά δεν έγινε δεκτό.

«Εμένα έπρεπε να με αφήνουν να μπαίνω μέσα, εγώ θα κάνω τη μελέτη για την επισκεψιμότητα του μνημείου και θα είναι έτοιμο σ ένα χρόνο» φαίνεται ότι ειπε η κυρία Βελένη στο περιβάλλον της.

Η ανάθεση της συγκεκριμένης μελέτης στην κυρία Βελένη δεν είναι αυτό που κρίνεται προς το παρών , αλλά αυτό που είναι προς διερεύνηση αφορά στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν ληφθεί αποφάσεις , με τρόπο ώστε να μη γίνεται άδικα λόγος για οικογενειακές υποθέσεις.

Απομένει να διευκρινιστεί αν οι αποφάσεις αυτές θα εφαρμοστούν και με ποια κριτήρια και αν θα ακολουθηθούν οι τυπικές υπηρεσιακές διαδικασίες . Έτσι προκύπτουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα.

Τι είδους μελέτη μπορεί να είναι αυτή; Ποιο είναι το κόστος της και αν υπάρχει απόφαση ανάθεσης από το ΚΑΣ στη κυρία Βελένη;

Ο κύριος Μπαλτάς γιατί δεν το ανακοίνωσε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αμφίπολη, μήπως δεν γνώριζε;

Μήπως η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη όπως έπραξε και στην περίπτωση ανάθεσης του ρωμαϊκού πορίσματος στη Τζένη Βελένη , αφού από πριν γνώριζε τις θέσεις της;

Η ανασκαφέας Κατερίνας Περιστέρη ρωτήθηκε και αν «ναι», ενέκρινε αυτή τη συνεργασία, εφόσον διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα της ανασκαφής για άλλα τρία περίπου χρόνια;

Και ενώ τα ερωτήματα αυτά μπορεί να απασχολούν ποικιλοτρόπως όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον τύμβο Καστά, ωστόσο στην μικρή κοινωνία της Αμφίπολης δεν περνούν απαρατήρητες οι πολύ συχνές εμφανίσεις της οικογένειας Βελένη μαζί με άλλους αρχαιολόγους.

Μπορεί να είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν ότι η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κατάγεται από το Ροδολίβος ωστόσο όλοι οι δημοσιογράφοι ξέρουν ότι αν και Αμφιπολίτισσα «πολέμησε» το Μακεδονικό μνημείο του Καστά υπογράφοντας ένα επίσημο πόρισμα που λέει ότι αποτελεί ρωμαϊκό δημιούργημα.

Για την πλειοψηφία των Ελλήνων οι ισχυρισμοί αυτοί ποτέ δεν προκάλεσαν ούτε στο ελάχιστο, κάποιον προβληματισμό καθώς τα όσα διατύπωσαν το 2015 μαζί με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, κατέρρευσαν στο Αρχαιολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκης. και έτσι για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η ανασκαφική ομάδα του Καστά για αυτό που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή .

Ότι το μνημείο κατασκευάσθηκε στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καμία σχέση δεν έχει με τα ρωμαϊκά χρόνια.


Μετά την παταγώδη ήτα που υπέστησαν οι δυο κυρίες, ίσως θα ήθελαν να διαγράψουν από τη μνήμη τους τα όσα επίσημα ισχυρίστηκαν.

Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι αυτά δεν σβήνονται πλέον ούτε από τα πρακτικά της επιστημονικής κοινότητας ούτε και από τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων ακόμη και της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ που δημοσίευσε κατά αποκλειστικότητα το ρωμαϊκό πόρισμα, αλλά κυρίως και από τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων.

Και εδώ είναι που μπαίνει ένα ηθικό δίλλημα.

Πως είναι δυνατόν ένας επιστήμονας πολέμιος ενός μνημείου να μην έχει κανένα ηθικό περιορισμό και να οραματίζεται να αναλάβει έστω και μια μελέτη του;

Και αν προβληματισθούμε λίγο περισσότερο ίσως να βρούμε την απάντηση και σε ένα άλλο ερώτημα.

Τι είναι αυτό, τόσο δυνατό που τελικά μπορεί και προκαλεί με ευκολία μια διαγραφή μνήμης ;

Αν μιλούσαν σήμερα οι σφίγγες του Μακεδονικού μνημείου ίσως θα μπορούσαν να μας δώσουν απαντήσεις σε όλες μας τις απορίες.
Εξάλλου αυτές ήταν που ήλεγχαν στην αρχαιότητα ποιος ήταν ο «καθαρός» και «μυημένος» επισκέπτης για να του επιτραπεί η είσοδος στον ιερό χώρο.

Ίσως λοιπόν η κυρία Βελένη σε άλλες εποχές να μην πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθεταν η σφίγγες και ως υποψήφια δεν θα αποτελούσε έκπληξη η απαγόρευση της στο μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου