ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

24/7/16

SOS ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ....(www.pieria.tv).

Ρεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης.

Μετά από καταγγελίες κατοίκων της Παραλίας Κατερίνης, για την επικίνδυνη γνωστή προβλήτα στο κέντρο της παραλίας, επισκεφθήκαμε τον χώρο για να σας μεταφέρουμε το ρεπορτάζ.
Αυτό που αντικρύζει με την πρώτη ματιά ο επισκέπτης, είναι «η Σάρα και η Μάρα και το κακό συναπάντημα».

Σέ άθλια και άκρως επικίνδυνη κατάσταση περιήλθε η προβλήτα της Παραλίας, με σπασμένα σανίδια, με ξηλωμένες τις επιστρώσεις, με ετοιμόρροπα τα ξύλινα κάγκελα με κίνδυνο να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή όταν ακουμπήσουν επάνω αμέριμνοι επισκέπτες.



Στο βάθος της προβλήτας, εκεί που οι περισσότεροι επισκέπτες ατενίζουν το ηλιοβασίλεμα και όχι μόνο, λείπουν εντελώς τα μεσαία προστατευτικά στηρίγματα για να μη πέφτουν στην θάλασσα οι αμέριμνοι, πολύ δε περισσότερο τα μικρά παιδιά.

Οι περισσότεροι λουόμενοι επισκέπτονται την προβλήτα ξυπόλυτοι.



Ο κίνδυνος να τρυπήσουν τα πόδια τους από καρφιά, ή να πιαστούν τα πόδια τους μέσα σε κάποια τρύπα, ή να σκοντάψουν και να τραυματιστούν, είναι εμφανής και κατά συνέπεια οποιαδήποτε αποζημίωση απαιτηθεί από τους τραυματίες, θα είναι από την τσέπη των Δημοτών και όχι από την τσέπη του αντιδημάρχου κυρίου Κυραϊλίδη.

Ο αντιδήμαρχος Κατερίνης κύριος Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, εξ’ αιτίας μιάς ανάρτησης ενός δημότη στο Facebook για την εν λόγω προβλήτα, θεώρησε καλό να απαντήσει, αλλά κάπως… αλαζονικά, διότι επισημαίνει ότι «ο Δήμος Κατερίνης δεν περιμένει υποδείξεις Δημοτών για να λειτουργήσει»(!!!).

Η δήλωση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έχει ώς εξής:

«Ύστερα από ανάρτηση στο Facebook σχετικά με την κατάσταση της προβλήτας στην παραλία Κατερίνης, θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι ήδη το θέμα έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει γίνει η δημοπρασία όπως προβλέπεται από το νόμο, έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον μειοδότη εργολάβο κ. Τζαφέρη Δ(ημήτριο). και εντός ολίγων ημερών ξεκινάει η ολοκληρωτική ανακαίνιση τόσο της προβλήτας όσο και της πλατείας, έργο ύψους 68.000€.
Ο Δήμος Κατερίνης δεν περιμένει τις υποδείξεις Δημοτών για να λειτουργήσει…..
Σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε την δυνατότητα να ενημερώσω όσους ενδιαφέρονται…».

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κύριε αντιδήμαρχε, και επειδή ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό και ασχολούμεθα.

Το ερώτημα όμως είναι εύλογο:

«Πόσο διαρκεί η χρονική περίοδος του «εντός ολίγων ημερών»; Την ανάρτηση την κάνατε στις 8 Ιουνίου, και σήμερα που πήραμε τα πλάνα από την προβλήτα είναι 19 Ιουλίου 2016, δηλαδή 41 ημέρες πέρασαν από το αλαζονικό σας «εντός ολίγων ημερών» διότι απλά δεν χρειάζεστε τις υποδείξεις των Δημοτών.

Μήπως τις χρειάζεστε και δεν το καταλαβαίνετε κύριε αντιδήμαρχε; Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι από το «εντός ολίγων ημερών» πέρασαν 41 ημέρες κι ακόμη δεν μπήκε ούτε καρφί στην προβλήτα που τον επισκέπτονται τουρίστες καθημερινά με κίνδυνο της ζωής τους, πέραν της κακής μαρτυρίας που θα μεταφέρουν στον τόπο τους όταν επιστρέψουν και διηγηθούν την απαίσια και άθλια κατάσταση που αντίκρυσαν στην Παραλία Κατερίνης!

Το ρεπορτάζ δυστυχώς αναδεικνύει την επάνω πλευρά της προβλήτας, δίχως να γνωρίζουμε σε τί κατάσταση βρίσκεται η πάκτωση κορμών θεμελίωσης στον πυθμένα.

Επίσης, οι ηλεκτροφόρες κολώνες που βρίσκονται στην προβλήτα, είναι εκτεθειμένες με κίνδυνο μέχρι θανάτου. Απουσιάζουν τα προστατευτικά καπάκια και τα ηλεκτρικά καλώδια είναι στην διάθεση κάθε μικρού παιδιού που δεν γνωρίζει τον κίνδυνο όταν παίξει με αυτά.

Ποιος θα ευθύνεται σε έναν ενδεχόμενο θάνατο ή και χειρότερα στη «δολοφονία» ενός παιδιού;
Κύριοι του Δήμου, αφήστε κατά μέρος την αλαζονεία και δεχθείτε επιτέλους τις υποδείξεις των Δημοτών, τις οποίες ο αντιδήμαρχος σας κόπτεται ότι δεν τις… χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Το ρεπορτάζ το παραδίδουμε στους Δημότες για να γνωρίζουν το σκεπτικό του Δήμου Κατερίνης, και εφόσον εγκρίθηκε το κονδύλι των 68.000 ευρώ για την προβλήτα, απαιτούμε να γνωρίζουμε εάν δόθηκαν αυτά τά χρήματα στον μειοδότη εργολάβο και τί έπραξε αυτός ή εάν ακόμα κρατούνται στα συρτάρια κάποιων, και γιατί.

Και να ήταν μόνο αυτό!

Η Παραλία Κατερίνης βρίσκεται στο προσκήνιο των παρανομιών δίχως να ιδρώνει το αυτί των αρχών.
Να πάρουμε τον αιγιαλό που βάσει Νόμου πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων με τυχόν ξαπλώστρες καταστημάτων να βρίσκονται μετά από 5 μέτρα από το κύμα; Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο όμως να γίνεται σε όλο σχεδόν το μήκος της Παραλίας. Η παρανομία δεν τιμωρείται σ’ αυτόν τον τόπο τελικά.

Κάτι ακόμη που ήλθε ώς καταγγελία στο κανάλι μας.


Τα καλοκαιρινά Ιατρεία του «άρπα κόλλα» που λειτουργούν μόνο τρείς μήνες τον χρόνο, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε Παραλία και Ολυμπιακή Ακτή. Κάποια από αυτά δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας και οι γιατροί δεν ανήκουν στον κλάδο τους εξυπηρετώντας περιστατικά άλλης ειδικότητας. Ζημιώνουν σ’ αυτό οι μόνιμοι ιατροί της Παραλίας που χειμώνα και καλοκαίρι βρίσκονται στην υπηρεσία του ασθενούς. Για το θέμα αυτό όμως έχουμε ρεπορτάζ σε εξέλιξη, όπου και το παρακολουθούμε καιρό τώρα.


Τί να πούμε και για τους πεζόδρομους της Παραλίας όπου η παρανομία και οι κακοτεχνίες είναι σύνηθες φαινόμενο εις βάρος του πεζού και περισσότερο του τουρίστα που απαιτεί ευκολίες εφόσον τις πληρώνει και με το παραπάνω.

Επιστρέφοντας στο κύριο θέμα ή αν προτιμάτε ανάθεμα, ζητούμε να πληροφορηθούμε από τον αντιδήμαρχο Κατερίνης κύριο Κυραϊλίδη, πότε επιτέλους θα επισκευαστεί αυτή η περιβόητη προβλήτα ή καλύτερα, πόση διάρκεια ημερών έχουν αυτές οι «ολίγες ημέρες» που θα τελειώσει το προπληρωμένο έργο της επισκευής.





Τέλος, μιάς και ο λόγος για ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ, ας κάνουμε την διευκρίνηση εάν πρέπει να τις αποκαλούμε ο προβλήτας ή η προβλήτα. Είναι γένους αρσενικού ή θηλυκού;

Σύμφωνα με τον Καθηγητή τής Γλωσσολογίας κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη:

«Στην αρχαία Ελληνική, απ’ όπου ξεκίνησε, η λέξη προβλής, προβλῆτος σήμαινε «προεξέχων, προβάλλων» και χρησιμοποιήθηκε ως επίθετο με δύο γένη, αρσενικό (ὁ προβλής) και θηλυκό (ἡ προβλής): ως θηλυκό σε χρήσεις όπως προβλῆτες ἀκταί, προβλῆτες στῆλαι, προβλής ἔπαλξις και ώς αρσενικό σε χρήσεις όπως προβλῆτες ὀδόντες, προβλῆτες πύργοι, προβλῆτες λίθοι. Παλαιότερη και συχνότερη φαίνεται ότι ήταν η χρήση τού θηλυκού γένους (απαντά ήδη στον Όμηρο). Κυρίως από τη συνεκφορά με τη λέξη ακτή (προβλής ἀκτή) επικράτησε τελικά το θηλυκό γένος τής λέξης στη νεότερη χρήση της ως ουσιαστικού. Έτσι, σήμερα λέμε η προβλήτα».



Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

1 σχόλιο:

  1. Διαμαντίδης Γεώργιος.26 Ιουλίου 2016 στις 12:23 μ.μ.

    Πολύ καλό το ρεπορτάζ αλλά η αλήθεια είναι κάπου ανάμεσα ή μάλλον να ΄γέρνει προς το μέρος του Κου Κυραιλίδη.... και για την κατάσταση αυτή μήπως φταίει η Διοίκηση του Λιμεναρχείου;
    Ας κάνετε και μία ερώτηση σε αυτούς και να σας εξηγήσουν και την αλληλογραφία με τον Δήμο Κατερίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή