ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

15/2/17

ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ: Αρχαία Β. Πιερίας: "Θα κάνουμε Ομάδα Εργασίας" και θα δούμε

Αυτή είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε, η τοπική κοινωνία με τους παράγοντες του τόπου. Η επισκέψιμη Μουσειακή  Αποθήκη  του Μακρυγιάλου είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλον αυτόν τον θησαυρό που έχει ανακαλυφθεί και η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας είναι όλα αυτά τα ευρήματα που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης, να γυρίσουν πίσω στο τόπο τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης.
Με αφορμή την επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο δήμαρχος με την οποία ζητά την υποστήριξη των βουλευτών της Πιερίας ώστε τα ευρήματα της Β. Πιερίας  να επιστρέψουν στον τόπο τους, ο κ. Λαγδάρης, σε δηλώσεις του στο «Ο.Β» κάνει λόγο για «διάφορα συμφέροντα τα οποία παίζονται από παράγοντες».

«Διάφορα συμφέροντα  παίζονται από παράγοντες..»

Είναι κάτι πάρα πολύ λογικό αυτό που ζητάμε, γιατί τα μνημεία  έχουν την αξία τους, όταν βρίσκονται στον τόπο τους, λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνεχίζει:  «Φαίνεται ότι υπάρχει μια αντίδραση από το μουσείο της Θεσσαλονίκης ,υπάρχουν εκεί και τα διάφορα συμφέροντα τα οποία παίζονται από παράγοντες. Θα έλεγα του υπουργείου, και πρέπει να αντιδράσουμε σύσσωμοι και δυναμικά» υπογραμμίζει .

Μουσείο  Θεσσαλονίκης με ευρήματα Πιερίας

 Τα πλούσια ευρήματα της περιοχής  της Βόρειας Πιερίας  βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης και  είναι και πάρα πολλά. Θα έλεγα, τονίζει ο κ. Λαγδάρης,  ότι το μουσείο της Θεσσαλονίκης στηρίζεται στα δικά μας αρχαιολογικά ευρήματα . «Καταλαβαίνετε λοιπόν  πως υπάρχει μια άρνηση να επιστραφούν πίσω. Γίνονται διάφορες κινήσεις να μην γυρίσουν πίσω, ενώ υπάρχουν υπηρεσιακές  αποφάσεις παλιές  οι οποίες πρέπει να τεθούν σε ισχύ» επισημαίνει .Στην προσπάθεια αυτή , όπως είπε, συμπαραστάτες είναι οι βουλευτές της Πιερίας και εξέφρασε εάν άποψη ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες  έτσι ώστε να υπάρχει αίσιο τέλος.

Οφείλουμε απέναντι στην Ιστορία του τόπου μας

Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, απέναντι στην ιστορία του τόπου μας, απέναντι στον πολύτιμο θησαυρό που ανακαλύφθηκε και που πρέπει να τον γνωρίσει η περιοχή μας, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Πύδνας – Κολνδρού. Βέβαια, προσθέτει,  με την λειτουργικότητα αυτής της σημαντικής υποδομής που έχει γίνει στον Μακρύγιαλο θα μπορέσουν  να αυξήσουν  και τον τουρισμό και κατά συνέπεια τα οικονομικά οφέλη που θα έχει μια τέτοια ανάπτυξη στην περιοχή .

Η αίτηση κατάθεσης έγγραφων από τους βουλευτές

Στην αίτηση κατάθεσης εγγράφω  κατέθεσαν οι  τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας  στις 5 Δεκεμβρίου 2016 προς τους υπουργούς Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού  ζητούσαν από τους υπουργούς να καταθέσουν τα αντίγραφα των μελετών της μουσειακής αποθήκης , καθώς επίσης και την αλληλογραφία που αφορά στην επιστροφή των ευρημάτων από το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης στην επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη  στο Μακρύγιαλο.

«θέμα με ποικίλες  παραμέτρους..» απαντά το υπουργείο

Στις απαντήσεις τους τώρα το Υπουργείο Παιδείας  στις 15 Δεκεμβρίου έλεγε  ότι δεν είναι  αρμόδιο, το Υπουργείο Τουρισμού απάντησε τις 21 Δεκεμβρίου ότι η προβολή ανάπτυξη και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος είναι στις προτεραιότητες ,αλλά για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο, και τέλος το Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού στην απάντηση του στις 6 Φεβρουαρίου 2017   αναφέρει χαρακτηριστικά : « Καθώς  το θέμα έχει ποικίλες επιστημονικές διοικητικές και διαχειριστικές παραμέτρους η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας  με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, η οποία και θα προβεί στην ολοκληρωμένη επεξεργασία του θέματος και τη διατύπωση προτάσεων».

Μια ιστορία πολλών χρόνων 

Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην Βόρεια Πιερία είναι από τα πλέον σημαντικά στην Κεντρική Μακεδονία. Για την στέγαση τους η τότε κοινότητα Μακρυγιάλου είχε παραχωρήσει οικόπεδο με σκοπό την κατασκευή ενός εκθεσιακού- αποθηκευτικού  χώρου. Το 19998 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες και αργότερα το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» του ΕΣΠΑ  2007-2013.

Τα ευρήματα είναι σε τρεις αποθήκες στον Μακρύγιαλο στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου ενώ τα πιο πολύτιμα ευρήματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης από ανασκαφές στη βόρεια Πιερία μέχρι το 2003 όταν και υπαγόταν η Πιερία την αρμοδιότητα της ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ η οποία  στεγαζόταν στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Ομάδα Εργασίας για το αυτονόητο!

Οι μελέτες που υπάρχουν που αποδεικνύουν ότι μπορούν να μεταφερθούν τα ευρήματα στις νέες εγκαταστάσεις αλλά και η αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών για να επιστραφούν τα ευρήματα στον Μακρύγιαλο, φαίνεται πως δεν έχουν πείσει το Υπουργείο  Πολιτισμού το οποίο προχώρα στη σύσταση ομάδας εργασίας, για να εξετάσει προφανώς τα αυτονόητα!

Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http: Αρχαία Μακρύγιαλο ΥΠ.Πολιτισμού Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού

Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 
http://olympiobima.gr/arhaia-v-pierias-tha-kanoyme-omada-ergasias-kai-tha-doyme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου