ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

8/7/17

Επιστρέφουν φόρους ως 10.000€ σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή

Ποια τα κριτήρια για την επιστροφή φόρων ως και 10.000 ευρώ;...

Μέσω της επιστροφής φόρων φαίνεται τελικά πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανταποκριθεί στο στόχο για την πληρωμή των χρεών της προς φορολογουμένους, και επιχειρήσεις, όπως ορίστηκε απ’ τον ESM για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης.


Έτσι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ ότι θα επιστρέφονται άμεσα στις συνεπείς επιχειρήσεις ο ΦΠΑ σήμερα ο Γ. Πιτσιλής προανήγγειλε σε συνέντευξη του στο Σκάι νομοθετική διάταξη με την οποία θα ικανοποιηθούν άμεσα – και χωρίς έλεγχο – όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής φόρων έως 10.000 ευρώ.

Το σχέδιο διάταξης έχει ήδη προετοιμαστεί με τη συνεργασία του αναπλ. Υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή.

«Μελετήσαμε τι επίπτωση έχει αυτό», είπε ο κ. Πιτσιλής, και συμπλήρωσε: «σε επίπεδο πλήθους στο μεν φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων το σύνολο των εκκρεμών σε έλεγχο αυτή τη στιγμή είναι το 90% και σε ποσό είναι το 1,24% για το δε ΦΠΑ είναι 35% σε πλήθος και σε ποσό 4,5 τοις χιλίοις. Καταλαβαίνετε», κατέληξε, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ «ότι είναι δυσανάλογο και διοικητικά και για τους πολίτες να τους ταλαιπωρούμε για τέτοια ποσά».

Εξάλλου, όπως παραδέχθηκε «έχουμε υποχρέωση μέχρι το τέλος του 2018 να έχουμε ξεμπερδέψει με το στοκ των ληξιπροθέσμων, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται αυτή η ρύθμιση».

Να θυσμίσουμε ότι εχθές, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, υπέγραψε απόφαση, με την οποία επιστρέφονται πλέον άμεσα και χωρίς έλεγχο ποσά ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση, αυτή η διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβάλλονται από επιχειρήσεις, που:

• Από τη φύση της δραστηριότητάς τους δημιουργούν συστηματικά πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α.

• Είναι κάτοχοι αδειών Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (Α.Ε.Ο. – Authorized Economic Operator) ή αδειών απλουστευμένων διαδικασιών, που έχουν χορηγηθεί κατόπιν αξιολόγησης κριτηρίων και προϋποθέσεων, βάσει του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.

• Πραγματοποιούν συναλλαγές, που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς Φ.Π.Α., το τελευταίο ημερολογιακό έτος.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τις επιχειρήσεις αυτές να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης. Δηλαδή, σωρευτικά:

• Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων ποσών – μετά τον έλεγχο – να μη διαφέρει πάνω από 5% από το συνολικά αιτούμενο.

• Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις

• Να μη χαρακτηρίζονται – βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου – ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη για ενδοκοινοτικές συναλλαγές.....

ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου