ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

16/7/17

Στις 3.500 οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών στην Κ. Μακεδονία...

Αίτημα να μη μείνει κανένας νέος, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, εκτός του προγράμματος Νέων Αγροτών, έχει κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνης Παπάς, ο οποίος όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm" οι αιτήσεις στην Κεντρική Μακεδονία φτάνουν τις 3.500 χιλιάδες.

«Ευελπιστώ αυτό που ακούστηκε από τον πρωθυπουργό, να γίνει πράξη. Είναι μόνιμο αίτημα δικό μας, να μην μείνει κανένα παιδί εκτός προγράμματος νέων αγροτών. Γιατί αυτοί οι νέοι είναι το μέλλον. Μία χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να έχει υπόσταση» σχολίασε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι βρισκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το συγκεκριμένο θέμα.«Έχουμε ενημερώσει τον γενικό γραμματέα Χαράλαμπο Κασίμη και όλη τη διοίκηση».

Ο κ. Παπάς συμπλήρωσε ότι οι περισσότεροι από τους νέους γεωργούς ανταποκρίνονται πλήρως στην απαιτούμενη μοριοδότηση. « Οι 3.300 ήδη περνούν το όριο των 45 μορίων που έχει θέσει το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή είναι παιδιά που δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Οι επιλαχόντες στην Κεντρική Μακεδονία είναι περίπου 1.150» και όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας «είναι κρίμα και άδικο να μείνουν όλοι αυτοί οι νέοι γεωργοί εκτός προγράμματος όταν βγαίνουν όλοι οι πολιτικοί και λένε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα ο κ. Παπάς υπογράμμισε ότι είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο αριθμός στην Κεντρική Μακεδονία που «παράγει το 26,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, και τα ακριβή στοιχεία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, για το πρόγραμμα νέων γεωργών, από τις 3.581 αιτήσεις, εγκρίθηκαν οι 2.061, με βάση την κατανομή των χρημάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, άλλοι 261 που έκαναν αιτήσεις χαρακτηρίζονται εν δυνάμει δικαιούχοι, επιλαχόντες είναι 1133 και 171 αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα νέων αγροτών σε συνδυσμό με τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας για την παράλληλη προβολή της μακεδονικής γαστρονομίας και αγροτοδιατροφικών προϊόντων της μακεδονικής γης».

«Η Μακεδονική Κουζίνα θα έρθει να δώσει μία προστιθέμενη αξία σε όλους αυτούς τους αγρότες διότι διαπιστώσαμε ότι μέσα από τη γαστρονομία δημιουργούνται οι μεγαλύτερες συναλλαγές και σχέσεις, όπως ας πούμε κάνει η Ιταλία με την κουζίνα της σε όλο τον κόσμο. Η Μακεδονική κουζίνα θα είναι το όχημα που θα μεταφέρει τις γεύσεις μας σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Παπάς και αναφέρθηκε στα εμπορικά σήματα πιστοποίησης που σε λίγο καιρό θα διαθέτουν χώροι εστίασης της περιοχής.

« Το όνομα μακεδονική κουζίνα γίνεται brand name θα υπάρχει ένα σήμα πιστοποίησης της μακεδονικής κουζίνας. Δηλαδή ένα μενού, ένα γευμα μακεδονικό θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται και με τοπικά προϊόντα.

Όπως διευκρίνισε, ο αντιπεριφερειάρχης, η Μακεδονική Κουζίνα με έναν γαστρονομικό χάρτη γύρω από την Κεντρική Μακεδονία.«Η Μακεδονίκη κουζίνα είναι ένα υποσύνολο της μεσογειακής διατροφής. Εδώ στη Μακεδονία συναντάμε πολλές κουλτούρες διατροφής όπως ελληνικής, βυζαντινής, εβραϊκης, οθωμανικής, ποντιακής. Γεύσεις και κουλτούρες που παντρεύτηκαν αρμονικά μέσα στο χρόνο. Εμείς τις καταγράφουμε και προσπαθούμε να παντρέψουμε τις μακεδονικές συνταγές με τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα και προσπαθούμε να κάνουμε πρεσβευτές της μακεδονικής κουζίνας, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία».

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας όπως είπε ο κ. Παπάς έχει συμμετάσχει σε όλες σχεδόν τις διεθνείς εκθέσεις για την προώθηση των προΙόντων της μακεδονικής γης.«Θα πάμε στην ANUGA (Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Κολωνία) και πιθανότατα σε άλλες δύο εκθέσεις Συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα προβολής προϊόντων. Ήδη έχουμε ετοιμάσει μία πρόταση με το σύνολο των οινοπαραγωγών της Κ. Μακεδονίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κατέληξε ότι η συντονισμένη προσπάθεια με συνέργιες όπως με το ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας), τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας με όλα τα επιμελητήρια επιχειρήσεις κ.τ.λ.. είναι το πιο ισχυρό κομμάτι προώθησης και εδραίωσης ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου