ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

7/7/17

Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου: Επί ποδός πολέμου για τους εργαζόμενους

Ένα  δημοτικό συμβούλιο γεμάτο ένταση και αντεγκλήσεις διεξήχθη προχθές το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του π. Δημοτικού Καταστήματος Δίου στην Κονταριώτισσα.


Πολλά και ενδιαφέροντα τα προ ημερησίας διάταξης θέματα, που έθεσαν με ερωτήσεις τους προς το Δήμαρχο Κώστα Δημόπουλο οι δημοτικοί σύμβουλοι και στα οποία έδωσε απαντήσεις.

Φωτισμός κόμβων

Από τα πιο ενδιαφέροντα ο φωτισμός των κόμβων στην Εθνική οδό και η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων που λόγω χρήσης και πολυκαιρίας έχουν φθαρεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στον  εντοπισμό των πινάκων παροχής ρεύματος,  την καταγραφή και επισκευή τους. Ήδη έχουν αντικατασταθεί 90 φωτιστικά σώματα στον Πλαταμώνα και 13 στην Παλιά Σκοτίνα. Η προμήθεια είχε κόστος 70.000 ευρώ.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου, με τις άπειρες εκτός σχεδίου παροχές που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και ίσως παράνομα και δημιουργούν πρόβλημα λειψυδρίας στις πυκνοδομημένες περιοχές.

Ρευματοκλοπή

Η ρευματοκλοπή στους Πόρρους που τείνει να γίνει επιδημία, κατάλοιπο άλλων εποχών, όπου ο έλεγχος ήταν πλημμελής και η ανοχή σε παρόμοια φαινόμενα συνηθισμένη.

Η ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία.

Η  ρύθμιση του χρέους από συμβάσεις  του χωριού των ψαράδων. (οφειλές προς το Δήμο).

Η ανθρώπινη αντιμετώπιση ενός αστέγου και των αδέσποτων που τον συνοδεύουν σε χώρο πίσω από το Αλεξάνδρειο με την παροχή σκηνής και κλινοσκεπασμάτων από την Ταξιαρχία , την οποία δημόσια ευχαρίστησε ο δήμαρχος και την  παροχή νερού και γεύματος προς τον  άνθρωπο αυτό.

Ο περιφερειακός Λιτοχώρου

Ο περιφερειακός του Λιτοχώρου, το θέμα ανέλυσε ο κ. Λάππας ενημερώνοντας το σώμα ότι γραφειοκρατικά είναι τα εμπόδια και όχι οικονομικά για την έναρξη του έργου. Η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λιτοχώρου θα δώσει τη λύση στο θέμα αυτό σημειώθηκε.

Ο Μαραθώνιος

Και τέλος τα συγχαρητήρια δέχθηκε από την ΟΛΥΜΠΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝ η δημοτική αρχή για την διοργάνωση και την καθαριότητα του χώρου διεξαγωγής του θεσμικού πλέον αυτού αγώνα.
Και κάπου εδώ τελείωσαν τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, για να αρχίσει ένας μαραθώνιος χωρίς τέλος, με τα δύο πρώτα θέματα που αφορούσαν στο οργανόγραμμα που απαιτεί από τους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών για την καθαριότητα και τους εργαζόμενους σ’ αυτήν.

Ο Δήμαρχος 

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος διάβασε την εισήγησή του, σύμφωνα με την οποία μέχρι 7/6/2017 οι Δήμοι μπορούν με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απασχολούν στις θέσεις καθαριότητας όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές.

Στο Δήμο Δίου – Ολύμπου δεν υφίσταται μόνιμο προσωπικό των κλάδων οδηγών απορριμματοφόρων και εργατών καθαριότητας και οι ανάγκες καλύπτονται με την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου (8μηνα και 2μηνα), ενώ είναι σαφές ότι οι ανάγκες αυτές δεν είναι εποχικού χαρακτήρα.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγουσα για το κοινωνικό σύνολο η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Με βάση τον προϋπολογισμού των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας ο δήμος πρότεινε την πρόσληψη 9 οδηγών και 25 εργατών καθαριότητας  και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών επιπλέον προσλήψεις ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάνει τους 60.

Η μάχη 

Πάνω σ’ αυτή την πρόταση του Δημάρχου, η οποία περιορίζει τον αριθμό των ήδη εργαζομένων και απολύει περίπου 14 άτομα έγινε η μεγάλη μάχη.
Μίλησαν  οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι. Οι αρχηγοί των παρατάξεων αναπτύσσοντας προβληματισμούς και επιχειρήματα. Η παρουσία κάποιων από τους εργαζόμενους που απολύονται φόρτισε την ατμόσφαιρα περισσότερο.

Και κάπου εκεί χάθηκε το μέτρο. Ακόμα και οι ώριμες προτάσεις  που οδηγούσαν σε κάποια συναίνεση δεν εισακούστηκαν. Κυριάρχησε η πόλωση. Ακούστηκαν  δεκάρικοι περί του δίκαιου του εργάτη, ονομαστικές  αιχμές  κατά δημοτικών συμβούλων με αντίθετη άποψη, βίαιες λεκτικές επιθέσεις κατά του Δημάρχου, χωρίς κανένα σεβασμό στο θεσμό που εκπροσωπεί, μειώνοντας το κύρος των ίδιων των δημοτικών συμβούλων που τις εκτόξευσαν.

Εκτραχύνθηκε η κατάσταση και κατέφθασε η αστυνομία. Εξωθεσμικοί παράγοντες παρενέβαιναν στη διαδικασία απροκάλυπτα, απειλώντας και εξυβρίζοντας, κοινώς χάβρα.

Η διεξαχθείσα ψηφοφορία μοίρασε τους δημοτικούς συμβούλους, (επεκράτησε η άποψη του δημάρχου), και άναψε ακόμη περισσότερο τα αίματα.  Κι όμως υπήρξαν σοβαρές προτάσεις ένθεν και ένθεν που θα μπορούσαν να οδηγήσουν αλλού την υπόθεση.

Αλλά η πρακτική της μονομέρειας του δικαίου, στάθηκε εμπόδιο ακόμα και τώρα που η κοινωνία μας ταλανίζεται να δούμε πέρα από την τραγική πραγματικότητα. Τραγική και για τις διοικήσεις και για τους ανθρώπους. Το πώς θα μοιραστούν τα δίμηνα και τα οχτάμηνα δεν πρέπει να έγινε κατανοητό απ’ όλους.

Το ότι δεν χωράει άλλες συμβάσεις ο προϋπολογισμός  της Υπηρεσίας καθαριότητας αν δεν αυξηθούν τα δημοτικά τέλη,  μάλλον αποσιωπήθηκε από τους περισσότερους. Κάποιοι πρότειναν ακόμη και αυτό προκειμένου να μείνουν στη θέση τους οι εργαζόμενοι.

Εκείνο όμως που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν  με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων για απόλυση.  Η λέξη ανταποδοτικότητα κόκκινο πανί. Πως μετράει κανείς την ανταποδοτικότητα;  Κανένας δεν πείσθηκε ότι έγινε με βάση αυτή την παράμετρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου