24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ... Με την πένα του δημοσιογράφου Απόστολου Λάγιου

17/7/17

Με αφορμή την ερώτηση βουλευτών για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή για τον κορεσμένο ΧΥΤΑ Κατερίνης τον οποίο χαρακτηρίζουν απειλή για την δημόσια υγεία, ερώτηση που κατέθεσαν προς του υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:


1. Για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης ως παράταξη και προσωπικά ως δημοτικός σύμβουλος, ζητήσαμε πολλές φορές την περίοδο 2011-2014 να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς ανταπόκριση, απευθυνθήκαμε πολλές φορές στην επιθεώρηση περιβάλλοντος εξ ου και τα πρόστιμα, κάναμε συνέντευξη τύπου και απευθυνθήκαμε με δελτία τύπου και δημοσιεύματα στους πολίτες της Πιερίας και της ελεγκτικές αρχές, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα.
2. Για την κατάσταση την τελευταία τριετία είναι υπεύθυνο όλο το δημοτικό συμβούλιο και η αντιπολίτευση και ειδικά η μείζων γιατί ως πολίτες δεν είδαμε καμία ενέργεια, καμία ανακοίνωση, καμία παρέμβαση για το θέμα αν και τα στοιχεία που αναφέρονται στην ερώτηση είναι εγκληματικά.
3. Νομίζω ότι δεν πρέπει να γίνει η νέα επέκταση σε διπλανή περιοχή του νυν ΧΥΤΑ γιατί αποτελούσε δέσμευση κατά την πρώτη εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στην περιοχή αλλά και γιατί έχει επιβαρυνθεί πολλαπλώς η περιοχή από την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ και την πρώτη επέκταση αλλά και από την υπερφόρτωση, παραβιάζοντας τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας.
4. Θα πρέπει άμεσα να γίνουν τα προβλεπόμενα από την περιβαλλοντική μελέτη έργα αποκατάστασης των φατνωμάτων του ΧΥΤΑ από τις αρμόδιες υπηρεσίες με ουσιαστικό έλεγχο από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος!

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Η  ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ!
ΕΡΩΤΗΣΗ : Απειλείται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης στη Π.Ε. Κατερίνης
12/07/17
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την παύση λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης, στη θέση «Μπουφόλακας» του Δήμου Κατερίνης, λόγω αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόκλησης κατολισθήσεων ζήτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτοψίας που διενήργησε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρά την παράταση που έχει ήδη δοθεί, δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εκτελεστούν τα έργα επέκτασης στο Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και τυχόν κατολίσθησης.
Συγκεκριμένα, η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Κατερίνης, που λειτουργεί από το 2001 και εξυπηρετεί τους Δήμους Κατερίνης και Πύδνας - Κολινδρού, ήδη από το 2013 έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Υπάρχει σήμερα υπέρβαση του όγκου απορριμμάτων κατά 100.000m3 και των κλίσεων του τελικού απορριμματικού πρανούς με αποτέλεσμα οι προβλεπόμενες στρώσεις τελικής κάλυψης, απαραίτητες για την περιβαλλοντική και γενικότερη προστασία του απορριμματικού αναγλύφου, να μην μπορούν να προστεθούν στον υφιστάμενο όγκο αποβλήτων.
Οι δύο δεξαμενές των στραγγισμάτων (υγρών αποβλήτων) έχουν υπερχειλίσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς δε λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας τους (ο μηχανισμός αντίστροφης όσμωσης), αφού τα μηχανήματα καθαρισμού έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου χωρίς καμία συντήρηση. Τα υγρά απόβλητα στη συνέχεια χύνονται στο ρέμα του Μπουφόλακα και από εκεί, αφού πρώτα ποτίσουν στο πέρασμά τους τις υπόγειες υδροφόρες κοιλότητες, καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή του Κορινού με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Αν και δεν έχουν κατασκευαστεί οι δύο γεωτρήσεις ανάντη και κατάντη του ΧΥΤΑ, που αναφέρονται στη μελέτη, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον έλεγχο των υπόγειων υδάτων της περιοχής, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τη σοβαρή ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών, καθώς και της θαλάσσιας περιοχής εκφόρτωσης των στραγγισμάτων αλλά και του εδάφους.
Δεν υπάρχει, επίσης, χώρος δειγματοληψίας εισερχομένων φορτίων, ώστε να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι των εισερχομένων φορτίων πριν την διάθεση.
Η δημιουργηθείσα περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα που εκτείνεται απειλητικά στην γύρω περιοχή και κατά μήκος της πορείας των στραγγισμάτων προς τη θάλασσα είχε σαν αποτέλεσμα από το 2011 και μέχρι σήμερα ο δήμος Κατερίνης να έχει πληρώσει δύο τσουχτερά πρόστιμα για περιβαλλοντικές κλπ παραβάσεις στον ΧΥΤΑ.
Να σημειωθεί πως είχε παρθεί ήδη απόφαση ( αριθμ. πρωτ. οικ. 369438/7463/9-9-2016 ΑΔΑ:7ΤΣΗ7ΛΛ-Ζ9Ξ) παύση λειτουργίας της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας όλων των φατνωμάτων του ΧΥΤΑ Κατερίνης βάσει του αρ. (15) της υπ' αριθμ.29407/3508/02 κοινής υπουργικής απόφασης και του ν. 1650/1986 όπως ισχύει σήμερα (αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΕΧΩΣ/ΚΜ 6943/15-9-2016).
Η κατάσταση αυτή, είναι προφανώς γνωστή στα αρμόδια Υπουργεία, και ιδιαίτερα στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ.Εσ., αλλά καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει εκδηλωθεί.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για:
- Την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων του «ΧΥΤΑ», ΧΑΔΑ πλέον, και το οριστικό κλείσιμο και αποκατάστασή του.
- Την άμεση κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία της επέκτασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Κατερίνης, στη θέση «Μπουφόλακας» του Δήμου Κατερίνης για την εξυπηρέτηση των Δήμων Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού.
- Την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων των πιο πάνω δήμων, στο ενδιάμεσο διάστημα, με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, κατά την κρίση του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου