ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

18/7/17

Πιερία: Προβλήματα σε κέντρα υγείας, νοσοκομείο, πυροσβεστική και αστυνομία

Η Πιερία των θεών και των μουσών, του Ολύμπου και των Πιερίων, με ακτογραμμή περίπου 100χλμ, δεν επιλέγεται τυχαία από χιλιάδες τουρίστες την περίοδο του καλοκαιριού για τις θερινές διακοπές....


Τα προβλήματα όμως σε νευραλγικούς τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της περιοχής εγείρουν προβληματισμούς, ειδικά τη θερινή περίοδο που ο πληθυσμός αυξάνεται.

Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού

Πολλές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με το κέντρο υγείας Λιτοχώρου να λειτουργεί μόνο με γιατρούς γενικής ιατρικής.
«Το πρωί έχουμε 2 ή 3 γιατρούς, ενώ στην εφημερία μόνο 2. Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργούν μόνο τα πρωινά με έναν τεχνολόγο ακτινολογικών εργαστηρίων και έναν τεχνολόγο μικροβιολογικών εργαστηρίων, αν δεν έχουν άδεια» λέει στην ThessNews η Ζαφειρία Σέκερη, διευθύντρια του Kέντρου Yγείας Λιτοχώρου.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν ελλείψεις στα αναλώσιμα και γίνεται προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στα περισσότερα.
«Με την αυτοθυσία όλων θα τα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε το καλοκαίρι που αυξάνεται ο πληθυσμός των επισκεπτών στην Πιερία».

Απαρχαιωμένα ασθενοφόρα

Η νότια ακτή της Πιερίας εξυπηρετείται από ένα ασθενοφόρο και καλύπτει από το Λιτόχωρο, πλάκα Λιτοχώρου, Βορικό, Πλαταμώνα ως και Νέους Πόρους και τα χωριά.
«Οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να καλύψουν ένα έκτακτο περιστατικό, το ασθενοφόρο μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 25 λεπτά για να προσεγγίσει το συμβάν. Αν προκύψει και δεύτερο περιστατικό, θα το καλύψει ασθενοφόρο από την Κατερίνη. Χρειαζόμαστε ένα ακόμα ασθενοφόρο σε εικοσιτετράωρη βάρδια και 11 διασώστες επιπλέον, ειδικά το καλοκαίρι» τονίζει στην ThessNews ο Βασίλης Βάιος, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας.
Η Πιερία είναι χωρισμένη σε 3 τομείς, τη βόρεια Πιερία που έχει βάση το κέντρο υγείας Αιγινίου, τη νότια Πιερία που έχει βάση το κέντρο υγείας Λιτοχώρου και η μεγαλύτερη δύναμη βρίσκεται στο κέντρο της Κατερίνης. Κατά την πρωινή και απογευματινή βάρδια είναι διαθέσιμα 5 με 6 ασθενοφόρα και στη νυχτερινή βάρδια 4 οχήματα. «Δεν υπάρχει καινούριος στόλος ασθενοφόρων, όλος είναι απαρχαιωμένος. Τους καλοκαιρινούς μήνες που διπλασιάζεται ο κόσμος, έχουμε πρόβλημα» προσθέτει ο κ. Βάιος.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ προσθέτει ότι ενώ θα μπορούσε με το υπάρχον προσωπικό να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα, οι συχνές διακομιδές από το νοσοκομείο Κατερίνης στη Θεσσαλονίκη διπλασιάζουν το πρόβλημα, όταν θα πρέπει τα οχήματα να απασχολούνται για δευτερογενή περιστατικά.

Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο Κατερίνης

Στο νοσοκομείο Κατερίνης δεν λειτουργούν τμήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ανέστη Μυστρίδη, δεν υπάρχει στο νοσοκομείο γαστρεντερολόγος, νευροχειρουργός, παιδοχειρουργός και για τα οφθαλμολογικά περιστατικά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λόγω του ότι δεν επαρκούν οι γιατροί, υπάρχει μόνο ένας μόνιμος και ένας επικουρικός. Στο νοσοκομείο υπάρχει ένας ωτορινολαρυγγολόγος, 2 μόνιμοι παιδίατροι και μέσα στο καλοκαίρι ενδέχεται να προσληφθούν άλλοι δυο. Μεγάλη είναι και η μείωση ειδικευόμενων γιατρών, φαινόμενο που οφείλεται  σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου στην επιλογή τους να φύγουν στο εξωτερικό. «Οι ελλείψεις σε προσωπικό παρατηρούνται παντού και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν απ’ έξω το σύστημα υγείας. Πλέον στο νοσοκομείο Κατερίνης μετά τη στελέχωση της ΜΕΘ, οι διακομιδές, που ήταν περίπου 20 τον μήνα, τώρα μειώθηκαν στη μια. Από το 2014 και μετά προκηρύχτηκαν 15 θέσεις μόνιμου προσωπικού και ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καλύψουμε όλες αυτές τις ειδικότητες, για να λειτουργήσουν εύρυθμα τα τμήματα».

«Έχουμε γίνει επαίτες για τη συντήρηση των πυροσβεστικών»

Στην Κατερίνη υπάρχουν διαθέσιμα 8 οχήματα της πυροσβεστικής για αστικές ή δασικές πυρκαγιές, 4 έχει το Λιτόχωρο και 3 οχήματα είναι διαθέσιμα για την περιοχή του Κολινδρού. «Αποδυναμώθηκε η υπηρεσία σε Κατερίνη και Λιτόχωρο, γιατί αποσπάστηκαν στο νέο κλιμάκιο Εθνικών οδών στη Λεπτοκαρυά, στα καινούρια τούνελ, 4 άτομα στη βάρδια που επανδρώνουν ένα πυροσβεστικό και μια υδροφόρα, που επεμβαίνουν μόνο στην εθνική οδό» τονίζει ο Γιάννης Ιωαννίδης, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας. «Πέρα από την έλλειψη προσωπικού, έρχονται να προστεθούν και τα σοβαρά προβλήματα με τα πυροσβεστικά οχήματα. Έχουμε γίνει επαίτες για να μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε, πολλές φορές η συντήρηση των οχημάτων γίνεται με προσωπικά έξοδα ή με χορηγίες».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Ιωαννίδη, απαρχαιωμένο είναι και το επιχειρησιακό πρόγραμμα διάσωσης. «Έχουμε πολλά ορειβατικά ατυχήματα στην περιοχή. Το ελικόπτερο διάσωσης της πολεμικής αεροπορίας επιχειρεί υπό προϋποθέσεις και οι διασώστες πολλές φορές χρειάζεται να περπατήσουν πάνω από 7 ώρες για να σώσουν κάποιον ορειβάτη».

Χωρίς περιπολικά η Πιερία

Την τραγική κατάσταση των περιπολικών οχημάτων στην Πιερία επισήμανε στην ThessNews, ο Φώτης Δημήτρης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Πιερίας. Ο κος Φώτης τόνισε την παντελή έλλειψη περιπολικών στην Yποδιεύθυνση Aσφάλειας Κατερίνης, όπου στο ένα και μοναδικό όχημα που υπάρχει διαθέσιμο, οι αστυνομικοί ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε φορά που το χρησιμοποιούν. «Ο στόλος των οχημάτων έχει να ανανεωθεί πάνω από δέκα χρόνια και για τη συντήρησή του υποχρεωνόμαστε σε φίλους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δώδεκα  μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίες έχουν να ανανεωθούν από το 2004 και συντηρούνται πλέον με το ζόρι». Αποδυναμωμένο πλέον είναι και το Α.Τ Λιτοχώρου, το οποίο καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή και τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση του πληθυσμού, τα δύο περιπολικά δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα συμβάντα. «Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση του Α.Τ Περιφέρειας Κατερίνης, που αφήνει τα χωριά χωρίς αστυνόμευση, διότι με τις άδειες δεν προλαβαίνουμε να τα καλύψουμε». Καλύτερη είναι η κατάσταση στο Α.Τ Αιγινίου μετά τη δωρεά ενός οχήματος από τον δήμο Κολινδρού.
«Όλοι υπερβάλλουμε τον εαυτό μας και εμείς πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, πολλές φορές και χωρίς ρεπό λόγω της έλλειψης αστυνομικών. Θέλουμε ο κόσμος να νιώθει ασφάλεια, αλλά δυστυχώς η πολιτεία δεν μας παρέχει τα μέσα».

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || karakioulach@gmail.com

Από το φύλλο της THESSNEWS #61 (08/07/2017-09/07/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου