ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

27/7/17

Ποια μεγάλα πωλητήρια "τρέχουν" τώρα οι τράπεζες

Τεράστιες ευκαιρίες για να ξαναγραφεί ο "χάρτης” σε σειρά κλάδων της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί η απόφαση των τραπεζών να ξεκαθαρίσουν άμεσα το χαρτοφυλάκιο των ...

"κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων τους και να υλοποιήσουν ταχύτατα την πώληση non core assets. Ίσως ποτέ άλλοτε εδώ και αρκετές δεκαετίες δεν υπάρχει τέτοιας έκτασης προσφορά εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, προσελκύοντας σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, εγχώρια αλλά και ξένα.


Οι στόχοι των τραπεζών για εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και ραγδαία μείωση των NPΕs έχουν "βγάλει” στην αγορά προς πώληση τις συμμετοχές των τραπεζών σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες, τα media κ.α. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πωλητήρια αφορούν στους leaders των κλάδων, κάτι που θα οδηγήσει σε αναδιάταξη των υφιστάμενων ισορροπιών δυνάμεων. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την είσοδο ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, συχνά έχοντας συμπράξει με τοπικούς "παίκτες”.


Η ρευστότητα που έχουν εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια λόγω της ανόδου των αγορών διεθνώς και η δυνατότητα πρόσβασης τους σε κεφάλαια παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στα ενδιαφερόμενα funds. Από την άλλη πλευρά, η επιθυμία τους να αγοράσουν "φθηνά”, υπερτονίζοντας συχνά το ρίσκο χώρας ή την κατάσταση της οικονομίας, πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφεται απόσταση μεταξύ πωλητή και αγοραστή, οδηγώντας σε σημαντικές καθυστερήσεις τις σχετικές διαδικασίες, όπως φάνηκε σε σειρά διαγωνισμών που "έτρεξαν” οι τράπεζες.


Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για σημαντικά assets που είχαν μέχρι σήμερα οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους, με αιχμή τα ακόλουθα:


Ιχθυοκαλλιέργειες: Δύο και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, αναδιαρθρώσεις εισηγμένων εταιρειών από τις τράπεζες, συνοδευόμενη από "κούρεμα” και μετοχοποίηση υποχρεώσεων, αναχρηματοδότηση του δανεισμού και αλλαγή του μάνατζμεντ, Νηρέας και Σελόντα ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια. Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, για τους οποίους υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα funds και εγχώρια επιχειρηματικά κεφάλαια. Οι ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Eyrobank που ελέγχουν το 75% του Νηρέα και το 80% της Σελόντα και έχουν αναθέσει στις Lazard Frères SAS, PwC και Alvarez & Marsal (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι) και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη (νομικός σύμβουλος) να οργανώσουν τη διαγωνιστική διαδικασία, έχοντας ήδη στείλει στους ενδιαφερόμενους το σχετικό συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα (teaser). Το πρώτο κρίσιμο τέστ τοποθετείται χρονικά το Φθινόπωρο, όταν αισίως αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.


Ξενοδοχεία: Η Eurobank έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του ακινήτου που στεγάζει το King George στο Σύνταγμα. Η Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία), συμφερόντων του ομίλου Λασκαρίδη, μισθώνει το ακίνητο και με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, διαθέτει δικαίωμα προτίμησης (first refusal) επί ίσοις όροις έναντι παντός τρίτου για την αγορά του ακινήτου. Προ 10ημέρου έληξε η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προτάσεων και οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε ανταπόκριση από 15 ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων ξένα και εγχώρια funds και ξενοδοχειακοί όμιλοι. Θα ακολουθήσει εντός Αυγούστου το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η πώληση θεωρείται πως μπορεί να αποφέρει ένα καλό κέρδος για τη Eurobank η αξία του ακινήτου στα βιβλία της ανέρχεται στα επίπεδα των 50 εκατ.ευρώ.


Στον κλάδο, βέβαια, δεν είναι μόνο οι τράπεζες που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την πώληση ξενοδοχείων. Το "Εσπέρια” στην οδό Σταδίου πωλείται από Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και το κτίριο που στέγαζε το πρώην King's Palace, ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας των πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, επί των οδών Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου.


Media: Ένας από τους κλάδους που καταγράφονται σαρωτικές ανατροπές είναι αυτός των media. Η πώληση του ΔΟΛ που λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του, πέρασε στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών και βρέθηκε υπό καθεστώς έκτακτης ειδικής διαχείρισης, σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, έναντι 22,9 εκατ.ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα στο μιντιακό τοπίο.


Η συμμετοχή του ΔΟΛ, ύψους 22,11%, στην Τηλέτυπος φέρνει εξελίξεις αναφορικά με τη τύχη του Mega Channel. Μεγαλύτερος μέτοχος του Mega Channel παρεμένει ο Όμιλος Βαρδινογιάννη με ένα ποσοστό της τάξης του 35% και ακολουθεί ο Β. Μαρινάκης με 22,11%. Το ποσοστό του Ιβάν Σαββίδη, μετά την απόκτηση μη δεσμευμένων, προσωπικών μετοχών του Φώτη Μπόμπολα, διατηρείται στο 19,63%, ενώ η Πήγασος κατέχει το 13,09%


Σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων και τίτλων της Πήγασος, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα. Ως τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία ορίστηκε για το "Εθνος" και το "Εθνος της Κυριακής" το ποσό των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, για την "Ημερησία τα 476.000 ευρώ, ενώ πωλείται και η συμμετοχή στην εκτυπωτική "Ίριδα”, προς 1 εκατ.ευρώ. Εκτός πλειστηριασμού βρίσκεται η συμμετοχή της Πήγασος στην Τηλέτυπος (Mega).


Υπηρεσίες: Τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε σημαντικό βαθμό το τοπίο γύρω από την παραχώρηση της Avis στην Ελλάδα ("Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε”). H Πειραιώς έχει ξεκινήσει εδώ και εννέα μήνες τη διαδικασία για την πώληση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο µίσθωσης οχηµάτων με ετήσιες πωλήσεις 163 εκατ.ευρώ (2016). Αμεσοι ενδιαφερόμενοι είναι, μεταξύ άλλων, τα σχήματα των Fortis Investments, Worldview Greece Recovery Fund (των Λ. Παπακωνσταντίνου και Angelo Moskov) που εμφανίζεται να βρίσκεται σε συνεργασία με την Goldman Sachs και ένα επενδυτικό σχήμα Ελληνοαμερικανών και ημεδαπών επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Μάικ Χαλικιά (ICI ΑΕΕΑΠ), ενώ τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάθεση ακόμη μιας ανταγωνιστικής προσφοράς.


Ακτοπλοΐα: Σε πλήρη εξέλιξη και με πρωτοβουλία των πιστωτριών τραπεζών – κυρίως της Πειραιώς - βρίσκεται η αναδιάρθρωση των ελληνικών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς, μέτοχος και δανειστής 3 εκ των 4 κυριότερων ακτοπλοϊκών εταιρειών στη χώρα, πραγματοποίησε διαγωνισμό για την πώληση της συμμετοχής της (40,44%) στην Hellenic Seaways, ενός από τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς, με σημαντική παρουσία σε πολύ κερδοφόρες γραμμές, διαδικασία που παραμένει ανοικτή. Οι Μινωικές Γραμμές (Grimaldi) επιθυμούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της HSW αγοράζοντας το ποσοστό της Πειραιώς, έχοντας αντίπαλο το επενδυτικό σχήμα Eagle Mind Shipping, επικεφαλής του οποίου είναι ο όμιλος της Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου.


Στο "κάδρο” βρίσκεται και η Attica Συμμετοχών καθώς το Fortress Group, ένα από τα εγαλύτερα επενδυτικά funds διεθνώς, διαθέτει επενδεδυμένα συμφέροντα στον έτερο πόλο της ακτοπλοΐας, αλλά και στην ΑΝΕΚ.


Βιομηχανία: Η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης συναντά τις μεγαλύτερες δυσκολίες για την Τράπεζα Πειραιώς. Η ΕΒΖ ως asset της πρώην "κακής" Αγροτικής Τράπεζας, έχει περιέλθει στην PQH – Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι ο κύριως πιστωτής της βιομηχανίας.


Το MοU μεταξύ ΕΒΖ – Πειραιώς – PHQ προβλέπει την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ, μεταξύ και των δύο θυγατρικών στη Σερβία. Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε ανέδειξε την MK Group του Σέρβου επιχειρηματία Miodrag Kostic ως πλειοδότρια, ωστόσο η πλευρά της ΕΒΖ διαφωνείσ την πώληση υποστηρίζονται ότι οι δύο σερβικές εταιρείες αποτιμώνται υψηλότερα από την πρόταση που έχει στα χέρια της η Πειραιώς.  Σε περίπτωση μη πώλησης των δύο εταιρειών η κατάσταση περιπλέκεται, δεδομένου ότι το τίμημα από την πώληση θα κατευθυνθεί για τη διαγραφή μέρους των οφειλών της βιομηχανίας προς την τράπεζα. Την ίδια στιγμή, η ΕΒΖ που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη λειτουργία της και τις υποχρεώσεις της προς τη τράπεζα, έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Πειραιώς...


Τραπεζικές Θυγατρικές: Τέλος, τα πωλητήρια των τραπεζών στις θυγατρικές τους από τον κλάδο των χρηματοοικονομιλών υπηρεσιών υλοποιούνται με ταχύτητα. Μετά την πώληση της Banca Romaneasca από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας στην OTP, ο ουγγρικός όμιλος αναμένεται να αποκτήσει και τη Vojvodjanska στη Σερβία. Από την πλευρά της η Πειραιώς αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση των θυγατρικών της σε Σερβία και Ρουμανία, ενώ η Eurobank έχει δρομολογήσει την πώληση της ρουμανικής Bancpost.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου