ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

14/7/17

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπει η ΕΜΥ με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους


ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

«Άμεση προτεραιότητα είναι να προστατευτεί ο πληθυσμός της ΠΙΕΡΙΑΣ, από το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας»

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εφιστά την προσοχή των πολιτών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ, το οποίο ισχύει από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 15-07-2017 έως και τη Δευτέρα 17-07-2017 και αφορά την μεταβολή του καιρού, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Α. τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις &

Β. τους θυελλώδεις ανέμους

Εκτιμώντας τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν καλεί τους πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα προτεινόμενα μέτρα αυτοπροστασίας από κίνδυνο καταιγίδας, τους πολύ ισχυρούς ανέμους, τις τοπικά έντονες βροχοπτώσεις, τους κεραυνούς και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις:

Τι πρέπει να κάνετε όσο διαρκεί η καταιγίδα...

...αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι :

ü Ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα.

ü Στερεώστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

ü Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.

ü Μην κρατάτε ανά χείρας ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια.

ü Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

ü Αποσυνδέσετε τις συσκευές της τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

...αν βρίσκεστε έξω από το σπίτι :


ü Προφυλαχθείτε καταφεύγοντας σε κάποιο παρακείμενο εσωτερικό χώρο (κτίριο ή αμάξι) και μην επιχειρήσετε να εξέλθετε, παρά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε.

ü Αν αυτό δεν είναι εφικτό, καθίστε αμέσως στο έδαφος!

ü Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που προμηνύει την εκδήλωση κεραυνού), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια, (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματος σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ότι μεταλλικό αντικείμενο φέρετε. Προσοχή :μην ξαπλώνετε στο έδαφος!

ü Αν βρίσκεστε στο δάσος, προστατευθείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων. Ποτέ μην στέκεστε κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο!

ü Αν βρίσκεστε σε χαμηλότερη , σε σχέση με τις γειτονικές , περιοχή προσέξτε ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικού φαινομένου.

ü Αν βρίσκεστε στην θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.

ü Γενικά, απομακρυνθείτε από ποτάμια , λίμνες και άλλες μάζες νερού.

ü Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες της ΔΕΗ, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές ή γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος.

ü Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, μπαλκόνια και γενικά περιοχές, όπου αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν.

ü Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα, όπως, αμάξια, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης, κ.λ.π.

...αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο σας :

ü Ακινητοποιήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, μακριά από δέντρα , τα οποία μπορεί να καταπλακώσουν το αυτοκίνητο .

ü Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ü Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο.

ü Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Εκτίμηση της απόστασης από την καταιγίδα

Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ,για να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς η καταιγίδα μπορεί να εκδηλωθεί πολύ γρηγορότερα.

Μέτρα αυτοπροστασίας από θυελλώδεις ανέμους

ü  Στερεώστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
ü  Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.
ü  Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
ü  Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
ü  Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες  πινακίδες και γενικά από περιοχές, στις οποίες μεγάλα δέντρα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, απ΄ όπου μπορεί να πέσουν γλάστρες, σπασμένα τζάμια, κ.λ.π.).


Tο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης,

αλλά και το «166» τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου