ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

12/8/17

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών για την επιβολή προστίμου στο τέλος του 0,5 που τους απεστάλλη από τον Δήμο-Ζητούν διευθέτηση των πληρωμών για να ανταπεξέλθουν

Το 0,5 % ή 5% αποτελεί τον καθορισμό του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων που επιβάλλει σύμφωνα με τον Νόμο η αρμόδια δημοτική αρχή στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το ίδιο συνέβαινε και στον Δήμο Ελασσόνας μέχρι και το 2012 όταν η δημοτική αρχή Πασχόπουλου αποφάσισε να μην επιβάλλει ξανά το τέλος στους εν λόγω ελεύθερους επαγγελματίες, αφού όπως τόνιζε τότε ο Δήμαρχος Γιώργος Πασχόπουλος: "Το ποσό είναι μηδαμινό για τον Δήμο και θεωρούμε ότι θα πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στους επαγγελματίες σε μια κρίση που αρχίζει να βαθαίνει".

Διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών για την επιβολή προστίμου στο τέλος του 0,5 που τους απεστάλλη από τον Δήμο-Ζητούν διευθέτηση των πληρωμών για να ανταπεξέλθουν
Έτσι από το 2013 μέχρι και το 2017 οι επαγγελματίες δεν πλήρωναν τον εν λόγω φόρο στο Δήμο Ελασσόνας. Φέτος και με την εντολή της κεντρικής κυβέρνησης στους δήμους, να μπορούν βάσει των εκκαθαριστικών δηλώσεων των ΦΠΑ των ελεύθερων επαγγελματιών στην Εφορία, να βγάζουν το ποσό του τέλους προς τα εν λόγω υγειονομικά καταστήματα, ο Δήμος Ελασσόνας και μετά από απόφαση του σώματος, έστειλε τα ειδοποιητήρια-πρόστιμα στους επαγγελματίες για το έτος 2013.

Η αντίδραση από τους ελεύθερους επαγγελματίες στην εφημερίδα μας, όπου μας παρέδωσαν τα ειδοποιητήρια-πρόστιμα από τον Δήμο για να καταβάλλουν τα αντίστοιχα ποσά που τους εκδόθηκαν προς πληρωμή ήρθε διότι όπως τονίζουν: "Δεν μας ειδοποίησαν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια εγγράφως για την καταβολή του τέλους των προηγούμενων ετών, αφού πρώτον η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μας το επέβαλλε και το σταμάτησε από κάποια στιγμή και μετά, ασχέτως αν μπορούσε να κατατεθεί στους λογιστές μας από εμάς στην εκκαθάριση του ΦΠΑ και επίσης αφού αποφάσισε η σημερινή δημοτική αρχή να τηρήσει το γράμμα του Νόμου και σε αυτό δεν διαφωνούμε, έπρεπε να μας ειδοποιήσει εγγράφως πρώτα ότι κινδυνεύουμε με πρόστιμα γιατί μπορεί κάποιοι να είχαμε την δυνατότητα να πληρώναμε κάποιες δόσεις και όχι μαζεμένα 200 ή 180 ή 300 ευρώ μέχρι το επόμενο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ο τζίρος είναι πεσμένος 60% κάτω. Κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά να βγάλουμε τις υποχρεώσεις. Μπορούσαν να μας ειδοποιήσουν για τον κίνδυνο να έρθουν μαζεμένα τα ραβασάκια. Και ήρθαν μόνο για το 2013. Τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια; Θα έρχονται μαζεμένες οι διετίες; Και γιατί πρόστιμο και όχι μόνο το τέλος που οφείλαμε να πληρώνουμε; Γιατί δεν ειδοποιηθήκαμε νωρίτερα; Αυτήν είναι η ένστασή μας στην απόφαση της δημοτικής αρχής. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση με πληρωμές σε δόσεις και όχι με πρόστιμο μέσα στο ποσό και αναδρομικά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε".

Η εφημερίδα μας πραγματοποίησε μια ειδική έρευνα με λογιστές και εφοριακούς να τονίζουν πως: "Είναι σωστό το μέτρο της δημοτικής αρχής. Κανένας δεν αμφισβητεί αυτό. Όμως οι ενστάσεις που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι καταστηματάρχες είναι διότι δεν ειδοποιήθηκαν για τον κίνδυνο να πληρώσουν μαζεμένα ποσά από το 2012 ενώ θα έπρεπε να υπάρχει άλλος τρόπος, πιο ανώδυνος γιατί το κόστος όταν είναι μαζεμένο εκτινάσσεται. Όταν μπει σε δόσεις είναι πιο εύκολο για όλους όσους βιώνουν στην αγορά την τραγική οικονομική πτώση του τζίρου. Ειδικά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ειδικά στα χωριά".

Η καλύτερη λύση που προτείνεται μάλιστα από τους περισσότερους είναι να επικαλεστούν οι επαγγελματίες τον νέο Νόμο που αφορά τα χρέη προς τους Δήμους που εξέδωσε η κυβέρνηση και να αποδίδουν τους φόρους ή τα πρόστιμα σε δόσεις ή αναδρομικά τα επόμενα έτη ή να ζητούν διευθέτηση, αφού ναι μεν η κυβέρνηση ζητάει να εφαρμοστεί το μέτρο όμως δεν είναι άμεσα υποχρεωτικό να αποδοθεί το ποσό από τους επαγγελματίες στις ημερομηνίες που αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια, όπως τονίζουν οι λογιστές τους.

Το θέμα σίγουρα χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την ώρα που η κατάσταση στην αγορά και στα εν λόγω επαγγέλματα είναι τραγική. Ήδη η Ελασσόνα μετράει τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η κρίση βαθαίνει πάνω από 8 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλεισαν στην πόλη της Ελασσόνας και άλλα δέκα στην υπόλοιπη επαρχία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου