ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

19/8/17

Σε συναγερμό οι ελληνικές αρχές για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα- Ποιο είναι το σχέδιο

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, στόχος είναι η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να μην «αγγιχθεί» και η χώρα μας από το τζιχαντιστικό κύμα....


Πιο συγκεκριμένα, μεγαλύτερη σημασία δίνεται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στα νησιά που αποτελούν πύλες εισόδου για μετανάστες αλλά και στα αστικά κέντρα.  Βασικός στόχος –μεταξύ άλλων– είναι να ελέγχονται όλες οι ύποπτες διελεύσεις ατόμων που φέρονται να επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες χρησιμοποιώντας τις διαδρομές των προσφύγων.
Η δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι μεγάλες. Αν και υπάρχουν πληροφορίες για ριζοσπαστικοποίηση ορισμένων υπόπτων, τα στοιχεία δεν είναι αρκετά προκειμένου να προχωρήσει η σύλληψη, οπότε και η αστυνομία περιορίζεται σε διακριτική παρακολούθηση.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές, αντικείμενο πολλών συσκέψεων είναι το σχέδιο επιφυλακής σε ελληνικά νησιά που συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών, υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος ή προβοκάτσιας.
Οπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφαλείας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, «η εκδήλωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων, οι οποίοι έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ασυμμετρία. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που βρίσκεται σε ένα κενό ευμάρειας, ούτε είναι αποκομμένη από την Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών στο νοικοκυριό του. Στην Ευρώπη παρατηρούμε τη λεγόμενη εγχώρια ισλαμιστική τρομοκρατία, που αναπτύσσεται από πυρήνες που αποτελούνται από άτομα που ήδη ζουν στη χώρα που γίνεται στόχος και έχουν αυτο-ριζοσπαστικοποιηθεί στις χώρες αυτές (κυρίως μέσω διαδικτύου). Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς, στο οποίο ναι μεν απειλούμαστε λόγω της ενδεχόμενης παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές αλλά παράλληλα αναπτύσσεται και ένας ιστός μη στοχοποίησης, λόγω ακριβώς των “αβλαβών” διελεύσεων των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να χτυπήσουν τον μεταβατικό σταθμό».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «το χτύπημα στη Βαρκελώνη δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει τις ισπανικές Αρχές, καθώς πρόσφατα η Europol είχε προειδοποιήσει για επικείμενη επίθεση τζιχαντιστών σε τουριστικό προορισμό της Ευρώπης».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το εγχειρίδιο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας με τίτλο «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία στην Ευρώπη», η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες μπορεί να μην έχουν βιώσει ακόμα τον τρόμο μιας επίθεσης, αλλά σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των προσφύγων και η αναζήτηση ταυτότητας των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς, ζήτημα που συνήθως οδηγεί τους μετανάστες από ισλαμικά κράτη στην ριζοσπαστικοποίηση και την διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Του Ραφαήλ Αξιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου