ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

25/9/17

Εκλογές Γερμανία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το χαστούκι στη Μέρκελ. Εξελίξεις

Ανεβάζει το βαθμό πολιτικής δυσκολίας στο ελληνικό πρόβλημα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία.


Η εκλογική αναμέτρηση έδειξε ότι η Ανγκελα Μέρκελ απώλεσε σημαντικό ποσοστό των ψήφων ενώ αντίθετα το ακροδεξιό κόμμα του AfD ενίσχυσε τα ποσοστά του και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στην Γερμανική Βουλή, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια.

Με δεδομένη και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς να συμμετέχουν στον συνασπισμό της Μέρκελ, όλα δείχνουν πως η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία θα αργήσει να ξεκαθαρίσει προκειμένου να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη για την Ελλάδα που ανέμενε γρήγορο ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στη Γερμανία για να τρέξει εξίσου γρήγορα και η αξιολόγηση η οποία έχει μείνει στη μέση.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες με δεδομένη την ευνοϊκή τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς στο ελληνικό πρόβλημα, φαίνεται να απώλεσαν έναν σύμμαχο που ως κυβερνητικός εταίρος θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στη Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας.

Επιπλέον, το γεγονός ότι στην νέα κυβέρνηση Μέρκελ ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους θα είναι οι Φιλελεύθεροι, λειτουργεί αρνητικά για την Ελλάδα, καθώς προεκλογικά, είχαν εκφραστεί με σκληρότητα για τους Έλληνες, προτάσσοντας μάλιστα το Grexit, ενώ είχαν τοποθετηθεί αρνητικά σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, που με τόση προσδοκία αξίωνε και προσδοκούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Εξάλλου, τώρα οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι είναι εκείνοι που ζητούν από την κυβέρνηση Μέρκελ το υπουργείο Οικονομικών, ενα αίτημα που αν γίνει αποδεκτό, θα σημάνει την έξοδο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο.

Ίσως τότε επιβεβαιωθεί ο… χρησμός του, ότι οι Έλληνες πιθανά να τον αναπολήσουν κάποτε, και ότι θα πρέπει να του στήσουμε άγαλμα γα τα όσα έκανε για μας.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, είχαν επιχειρηματολογήσει στην Γερμανική Βουλή για την οικονομική βοήθεια που θα έπρεπε να στείλουν στην Ελλάδα, κόντρα στους σκληροπυρηνικούς Φιλελεύθερους που από τότε ζητούσαν Grexit και ασκούσαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μέρκελ για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου