ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

13/9/17

«Θερμή» υποδοχή προετοιμάζουν οι αγρότες σε Τσίπρα στη Λάρισα

Τις αποφάσεις που έλαβαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη χθεσινή σύσκεψη στη Νίκαια, γνωστοποίησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η πρώτη άμεση αγωνιστική απάντηση θα δοθεί με μαζική και δυναμική κινητοποίηση που θα οργανωθεί στη Λάρισα στη διάρκεια της επίσκεψης στην περιοχή του πρωθυπουργού Αλ Τσίπρα, προκειμένου να μιλήσει στο Περιφερειακό Συνέδριο που θα οργανώσει η κυβέρνηση.

Ο συντονισμός των κινητοποιήσεων σε θεσσαλικό επίπεδο θα συζητηθεί και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις σε Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη που θα οργανώσουν στο επόμενο διάστημα οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται Πανελλαδική Σύσκεψη από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για πανελλαδική οργάνωση και συντονισμό του αγώνα».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα των αγροτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση περιλαμβάνουν τα εξής:
* «Η άγρια ληστεία, με τους υψηλούς φόρους, τις αυξημένες εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα, κάθε είδους, χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση και όσοι ψηφίζουν τα Μνημόνια στην Βουλή, αρπάζοντας από την τσέπη των αγροτών περίπου το 60% του εισοδήματός τους.
* Οι χαμηλές τιμές στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα της «ελεύθερης» αγοράς, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα και να τα πουλάνε σε πολλαπλάσια τιμή στην κατανάλωση, κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών-κτηνοτρόφων-λαϊκής κατανάλωσης. Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών εντείνεται ακόμα περισσότερο με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, που, πλέον, επικρατεί παντού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην πουλούν, αλλά να παραδίνουν τα προϊόντα τους, χωρίς να ξέρουν αν, πότε και σε ποια τιμή θα πληρωθούν.
* Οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αμφιβόλου ποιότητας, που γίνονται χωρίς, δασμούς στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
* Το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, με τα πανάκριβα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, αρδευτικό νερό, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.α.
* Οι εκτεταμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα και αρρώστιες που έπληξαν και το νομό Λάρισας, αλλά ο ΕΛΓΑ, οχυρωμένος πίσω από τον αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας, είτε δεν αποδέχεται και δεν αποζημιώνει τις ζημιές, είτε δίνει ελάχιστα ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Η εμπειρία πολλών χρόνων αποδεικνύει ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος και υπήρξαν κατακτήσεις που έδωσαν «ανάσες», ενώ η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τους αγώνες.
Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό είναι το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που έχουν δώσει πολύχρονες μάχες για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να «στήσει», μέσω του σχετικού νόμου που προώθησε, ένα «νέο» αγροτικό κίνημα «στα μέτρα της», το οποίο δεν θα αγωνίζεται ενάντια την πολιτική που συγκεντρώνει τη γη, την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια, ξεκληρίζοντας μαζικά τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους».

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ http://www.elassonanews.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου