ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

13/10/17

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας σας προσκαλεί στις παρακάτω δράσεις

Πέμπτη- Παρασκευή 19-20 Οκτωβρίου 2017

Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου
Οι δράσεις περιλαμβάνουν:


1. Παρουσίαση
Οι Άνεμοι στην ελληνική γραμματεία, μυθολογία και τέχνη
Η συμβολή του αέρα στη μουσικήΑρχαία αερόφωνα μουσικά όργανα
Ύδραυλις του Δίου (τεχνολογία, ιστορική εξέλιξη)
2. Προβολή βίντεο «Η Αρχαία ύδραυλις»
3.Μουσικό παιχνίδι
Η διάρκεια του προγράμματος είναι: 8:00-10:00 και 10:00-12:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Δηλώσεις συμμετοχής - τηλέφωνο επικοινωνίας: 2351047883, 6944 698330.
Υπεύθυνοι δράσης: Ε. Γεροφωκά, Μ. Παπαθανασίου


Σάββατο21 & Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017


Στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων (έργο ΕΣΠΑ 2007-2013), σε συνεργασία της ΕΦΑ Πιερίας με την ActionArt, ιδιώτες και το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

1.Ξενάγηση, με εστίαση στο θεμέλιο μυκηναϊκού αψιδωτού κτιρίου καθώς και στο κεντρικό συγκρότημα ενημέρωσης του πάρκου, η κάτοψη του οποίου εμπνεύστηκε από ένα οινοποιητικό συγκρότημα που ανασκάφηκε στην πεδινή χώρα των αρχαίων Λειβήθρων. Επισημαίνεται η επιρροή των ανέμων στον προσανατολισμό και την αρχιτεκτονική δομή των αρχαίων κτιρίων. Επιπλέον, σε νοηματική συνάφεια με το οινοποιητικό συγκρότημα από τη χώρα των Λειβήθρων, γίνεται αναφορά στην επίδραση του αέρα τόσο στην καλλιέργεια της αμπέλου όσο και στη διαδικασία οινοποίησης.

2.Αφήγηση του αρχαιολογικού παραμυθιού της Επίτιμης Εφόρου Ε. Πουλάκη – Παντερμαλή, «Παραμύθι μυθικό, Αμπελάκι Ολυμπικό», από την αφηγήτρια ΡοδάνθηΔημητρέση (ActionArt). Κεντρικό θέμα της αφήγησης, που θα γίνει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, είναι ηυστεροκλασική – ελληνιστική αγρέπαυληαπό την πεδινή χώρα των Λειβήθρων.

3.Εργαστήριογλευκοποίησης από το στάδιο της σύνθλιψης των σταφυλιών έως την αποθήκευση του γλεύκους σε πήλινους πίθους. Υλοποίηση της δράσης από τον αμπελουργό Α. Μπογιατζή με τη συνδρομή του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.

4.Καλλιτεχνικό εργαστήριο που περιλαμβάνει:

α. κατασκευή ανάγλυφου πλακιδίου με βότρυ και την επιγραφή ΛΕΙ-ΒΗ, που αποτελεί μικρογραφική αναπαράσταση αρχαίου μολύβδινου βάρους από τον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων και ενέπνευσε το λογότυπο του πάρκου.

β. κατασκευή χάρτινου ανεμουρίου

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατόπιν δήλωσης συμμετοχής.


Δηλώσεις συμμετοχής - τηλέφωνο επικοινωνίας: 2352033884, 23510 47883.
Υπεύθυνοι δράσης: Ε. Κλινάκη, Β. Κυπριανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου