ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

18/10/17

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ: (Ακόμη μία) ανοιχτή επιστολή προς τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Χιονίδη

Κύριε Ίτσιο, κυρία Μακρίδου, κύριε Λεμονόπουλε, κύριε Γιουμίδη, κύριε Κυραϊλίδη, κύριε Ντούρε, (επίμονε κύριε Ντούρε) κυρία Τζουμέρκα, λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι που ενώ με σθένος υπερασπιστήκατε την ψήφο σας υπέρ των ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, δεν δείξατε και δεν τολμάτε να δείξετε το ίδιο σθένος ώστε να μας πείσετε για το καλό του τόπου
. Υπήρξατε επιεικώς αδιάβαστοι για ένα θέμα για το οποίο δεν μπήκατε καν στον κόπο να ενημερωθείτε. Παρόλα αυτά, αν ειλικρινά νομίζετε πως οι επιστημονικές σας γνώσεις επί του θέματος είναι περισσότερες από εκείνες της επιστημονικής ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία συνέταξε την παρακάτω μελέτη των 112 σελίδων, τότε θα σας παρακαλούσαμε να αγνοήσετε το παρακάτω κείμενο.

Αν όμως έχετε στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν σε μια ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη, από εμάς είναι καλοδεχούμενη και θα περιμένουμε να μας την καταθέσετε. Η επιμονή του δημάρχου σας, (διότι δικό μας πλέον δεν είναι), οι εμμονές του με συγκεκριμένα δήθεν έργα ανάπτυξης και η καθόλου δημοκρατική διαδικασία την οποία ακολουθεί για να διοικήσει, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιπαρατεθούν με μία ακόμη επιστημονική μελέτη την οποία σας καλούμε να διαβάσετε:

Με μια έκθεση 112 σελίδων
(βλέπε
εδώ: http://documents.worldbank.org/curated/en/207371500386458722/pdf/117581-WP-P159838-PUBLIC-ClimateSmartMiningJuly.pdf ) που δημοσίευσε, μερικούς μήνες πριν, η Παγκόσμια Τράπεζα, εξέτασε τον αυξανόμενο ρόλο των ορυκτών και των μετάλλων στο απανθρακοποιημένο μέλλον και τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά: δεν υπάρχει τίποτα το πραγματικά "πράσινο" στην επονομαζόμενη ως αθώα"πράσινη" ανάπτυξη, υπάρχει μόνο ένας επιταχυνόμενα μολυσμένος πλανήτης, προκειμένου να βρεθούν τα υλικά που χρειάζεται η σύγχρονη αναπτυξιακή πολιτική η οποία επιβάλλει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όσο κι αν αυτές προκαλούν τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον.
Τι κάνουν οι ΑΠΕ; Χρησιμοποιούνε αιολικά “πάρκα”, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά και μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας. Όλα αυτά γιατί; Για να μεταβούμε στην εποχή που δε θα χρειαζόμαστε άνθρακα. Αυτό είναι και το κύριο επιχείρημα όλων όσων επιβάλλουν ή ψηφίζουν τις ΑΠΕ. Στην περίπτωση της Πιερίας για παράδειγμα ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά είναι πως θα πρέπει κάποτε να κλείσει η Κοζάνη και το εργοστάσιο εξόρυξης λιγνίτη και πως πρόκειται για καθαρή ενέργεια οπότε είναι καθήκον μας να τη χρησιμοποιήσουμε. Έρχεται λοιπόν η αναλυτική αυτή μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, μελέτη η οποία εξετάζει ποια μέταλλα θα πρέπει να παραχθούν σε υπερβολικά αυξημένες ποσότητες για ν' ανταποκριθούν στην υπερβολικά αυξημένη ζήτηση. Τα μέταλλα αυτά που έχουν μια αυξανόμενη ζήτηση περιλαμβάνουν αλουμίνιο (συμπεριλαμβανομένου του βασικού συστατικού του, βωξίτη), κοβάλτιο, χαλκό, σιδηρομετάλλευμα, μόλυβδο, λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο, μέταλλα της ομάδας της πλατίνας, μέταλλα σπάνιων γαιών (συμπεριλαμβανομένου καδμίου, μολυβδαινίου, νεοδυμίου, ινδίου), άργυρο, χάλυβα, τιτάνιο και ψευδάργυρο. Η έκθεση στη συνέχεια χαρτογραφεί τα επίπεδα παραγωγής και των αποθεμάτων των σχετικών μετάλλων παγκοσμίως, εστιάζοντας στις επιπτώσεις για αναπτυσσόμενες χώρες πλούσιες σε πόρους, όπως ακριβώς η Ελλάδα η οποία είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Η μελέτη ολοκληρώνεται με τον εντοπισμό κρίσιμων κενών έρευνας και προτάσεων για μελλοντικές εργασίες.

Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι οι πιο πάνω τεχνολογίες, που αναμένεται να καλύψουν τις απαιτήσεις σε δήθεν "καθαρή" ενέργεια, είναι στην πραγματικότητα σημαντικά μεγαλύτερης έντασης υλικών από τα σημερινά παραδοσιακά συστήματα παροχής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Ενδεικτικά στο πιο πάνω γράφημα φαίνεται πως η ζήτηση για τα βασικά μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών θα πρέπει να αυξηθεί κατά 300% μέχρι το 2050. Για όποιον τυχόν δεν κατάλαβε τι σημαίνει αυτό, πολύ απλά θα πρέπει η εξόρυξη βασικά των αδρανών υλικών, που γίνεται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία, ν' αντικατασταθεί με εξόρυξη βαρέων μετάλλων, τα οποία μόνο φιλικά στο περιβάλλον δεν είναι, προκειμένου να κατασκευάζονται τα φωτοβολταικά και οι ανεμογεννήτριες.

Τι σημαίνει ωστόσο στην πράξη η απαίτηση να αυξηθεί 300% η παραγωγή χαλκού ή νικελίου; Αυτά τα μέταλλα υπάρχουν σε μεταλλεύματα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας, γύρω στο 0,4-0,5% για το χαλκό και γύρω στο 1-1,2% για το νικέλιο. Περιεκτικότητα 0,5% σημαίνει πως για να πάρουμε 5 κιλά χαλκό πρέπει να σκάψουμε 1000 κιλά μετάλλευμα, να το κατεργαστούμε σε ειδικές εγκαταστάσεις και να βρούμε χώρο για να απορρίψουμε τα 995 κιλά υλικά.

Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στη μελέτη και θα τα ακούσετε στις δικαστικές αίθουσες.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου