ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

11/3/18

Λάρισα: Με μια εκπνοή θα διαγιγνώσκουν τον καρκίνο του πνεύμονα!

Από αριστερά ο Μιχάλης Κουρέας μεταδιδακτορικός ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Ανδρέας Τσακάλωφ, Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Χημείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


- Μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Νιάρχου μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξελίσσει την πρωτοποριακή μέθοδο- Λόγω της απλότητας της δειγματοληψίας αυτή η μέθοδος που αναπτύσσουν οι δύο επιστήμονες μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μαζικό προληπτικό έλεγχο
Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πως θα σας φαινόταν αν σε λίγα χρόνια από σήμερα σας έλεγαν- ιδίως αν είστε μανιώδης καπνιστής- να φυσήξετε για να δείτε αν πάσχετε από καρκίνο του πνεύμονα; Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος του πνεύμονα παρουσιάζει έξαρση και οι επιστήμονες ψάχνουν τρόπους για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την πρόληψή του. Έτσι με ένα… φύσημα θα μπορέσετε να μάθετε έγκαιρα και άμεσα τι συμβαίνει. Ο Μιχάλης Κουρέας μεταδιδακτορικός ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Ανδρέας Τσακάλωφ, Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Χημείας, στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φιλοδοξούν αυτή την μέθοδο να την κάνουν πραγματικότητα βοηθώντας αρκετούς ανθρώπους να κάνουν έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Τι ανιχνεύεται από την εκπνοή

Το πρόγραμμα για την εξέλιξή του χρηματοδοτεί κατά κύριο λόγο το Ίδρυμα Νιάρχος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με ιδίους πόρους. Μάλιστα γίνεται σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Για να καταλάβει κανείς πως θα γίνεται το τεστ, φαίνεται πως θα μοιάζει στο αλκοτέστ, μόνο που εδώ αντί για μια ουσία θα ανιχνεύονται συνολικά 30 που φαίνεται να σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η έρευνα πατάει πάνω στη αλλαγή του μεταβολισμού που παρουσιάζεται όταν ο άνθρωπος παρουσιάζει μια σοβαρή αρρώστια. «Όταν αλλάζει ο μεταβολισμός του ανθρώπου αλλάζει και η σύσταση του εκπνεόμενου αέρα σε χημικά συστατικά. Όταν με μια εκπνοή ανιχνεύσουμε αυτή την αλλαγή, μπορεί να γίνει ανώδυνη δειγματοληψία και βέβαια πρόωρη διάγνωση», υποστηρίζει ο Ανδρέας Τσακάλωφ, Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Χημείας, στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο εκπνεόμενος αέρας έχει περίπου 1000 χημικές ενώσεις από τις οποίες αυτές που θα μετρά το τεστ θα είναι μόλις 30 που πιθανολογείται ότι σχετίζονται με την νόσο. «Αναπτύσσουμε μεθοδολογία με βάση την αέρια χρωματογραφία – φασματομετρία μαζών που έχει σημαντική επιλεκτικότητα και ευαισθησία και στην συνέχεια με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού θα κάνουμε εφαρμογή στους αρρώστους», υποστηρίζει ο κ. Τσακάλωφ.

Πως θα γίνεται το τεστ

Η διαδικασία είναι απλή. Φυσάτε σε έναν σάκο δειγματοληψίας που εγκλωβίζει το εκπνεόμενο αέρα. «Τις ουσίες αυτές από την εκπνοή τις παίρνουμε με εκχύλιση. Τραβάμε τις ουσίες μέσα από το σάκο και τις μεταφέρουμε για ανάλυση», σημειώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Κουρέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της απλότητας της δειγματοληψίας αυτή η μέθοδος που δουλεύουν οι δύο επιστήμονες μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μαζικό προληπτικό έλεγχο. Έτσι θα μπορέσει κάποιος να ανιχνεύσει τον καρκίνο πολύ νωρίτερα.

Οι επιστήμονες θα πάρουν δείγματα από ασθενείς που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της νόσου. Εκεί θα δούν πως αλλάζει το μεταβολικό προφίλ- οι ουσίες δηλαδή στον αέρα που εκπνέεται- ανάλογα με την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος της έρευνας είναι κατά πόσο με αυτόν τον δείκτη μεταβολισμού θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι επιστήμονες την απόκριση του ασθενή στη θεραπεία. «Ο στόχος παγκοσμίως είναι να φτάσουμε να μπορούμε να διαγνώσουμε τον καρκίνο του πνεύμονα μέσω της εκπνοής σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Μιλάμε για καπνιστές κάποιας ηλικίας. Θα μπορεί να γίνεται αυτό το τεστ ώστε να δούμε ποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν καρκίνο του πνεύμονα. Εμείς θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα σετ ουσιών οι οποίες παρουσιάζουν διάκριση σε ασθενείς και υγιής», καταλήγει ο κ. Κουρέας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου