ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

12/7/18

«Άξιον εστί»

Δύο από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Πιερίας και όχι μόνο, η Χορωδία της Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» και η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» συμπράττουν στο έργο σταθμό της ελληνικής μουσικής, το αριστουργηματικό λαϊκό ορατόριο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.
Το έργο παρουσιάζεται μετά από 38 χρόνια στο φεστιβάλ Ολύμπου. Όπως λέει ο συνθέτης, «το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους από τη γένεση «αυτού του κόσμου του μικρού του μέγα», έως την προφητική ενόραση των δεινών που επεσώρευσε επάνω μας η δικτατορία». Η παρούσα ερμηνευτική προσέγγιση του Ευθύμιου Μαυρίδη βασίζεται όχι μόνο στα γνωστά λαϊκά μέρη του έργου αλλά αναδεικνύει ανάγλυφα την αρμονική συνύπαρξη του βυζαντινού ιδιώματος με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και την αντιπαράθεση και εναλλαγή της θρησκευτικής κατάνυξης με τον διονυσιακό οίστρο .

Μαζί με το «Άξιον εστί» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ η αντιπολεμική καντάτα του Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ευθύμιος Μαυρίδης, Διεύθυνση
Γιάννης Χαρίσης, Λαϊκός Τραγουδιστής
Δημήτριος Χωνός, Ψάλτης (βαρύτονος)
Περικλής Χατζηγιάννης, Αναγνώστης
Ρώνια Τοπαλίδου, Φωνή

Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης»
Χορωδία Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης»
Ομάδα σύγχρονου χορού Έφης Μαυρίδου

Δευτέρα 23 Ιουλίου, ώρα 21:30,αρχαίο θέατρο Δίου
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου