ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

9/8/18

Κοιμάσαι πάνω από οκτώ ώρες; Μπορεί να συμβεί κάτι πολύ κακό

Οι έρευνες για τον ύπνο δεν σταματούν ποτέ!...

Άλλωστε, ποιον δεν ενδιαφέρει να μάθει, αλλά και να βελτιώσει τις συνήθειες του ύπνου του; Οι επιστήμονες πολλές φορές μας εκπλήσσουν με τα ευρήματά τους κι αυτή είναι μια ακόμα φορά που μας άφησαν μ’ ανοιχτό το στόμα.
Υπάρχει κίνδυνος για πρόωρο θάνατο εάν κοιμάσαι 8-10 ώρες, λένε οι ερευνητές προειδοποιώντας για το τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι πάνω από οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Η νέα μεγάλη βρετανική -με ελληνική συμμετοχή- μελέτη διαπίστωσε πως όσοι κοιμούνται κάθε βράδυ περισσότερες από οκτώ ώρες, έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και είναι πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ώρες.

Κοιμάσαι πάνω από οκτώ ώρες

Μάλιστα, η έρευνα υποστηρίζει πως όσοι κοιμούνται συνήθως γύρω στις δέκα ώρες καθημερινά, πράγμα που φυσικά φανταζόμαστε ότι κάνουν ελάχιστοι πλέον, έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγεκριση μ’ όσους κοιμούνται επτά ώρες.

Ο δεκάωρος ύπνος βρέθηκε επίσης ότι σχετίζεται με 56% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού και 49% θανατηφόρου εμφράγματος.

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή ερευνητών των πανεπιστημίων Μάντσεστερ, Κιλ, Λιντς και Ανατολικής Αγγλίας, οι οποίοι δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Journal of American Heart Association”.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα 74 μελετών, οι οποίες έγιναν στο παρελθόν και σχετίζονταν τόσο με τη διάρκεια όσο και με την ποιότητα του ύπνου και την επίπτωση στην υγεία.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, ο υπερβολικός ύπνος πρέπει να θεωρείται ένδειξη πιθανού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Παράλληλα, η μελέτη συμπέρανε επίσης πως ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με κατά 44% αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Στη μελέτη συμμετείχαν ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Ευάγγελος Κοντοπαντελής και ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Μάμας Ανδρέας Μάμας (και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ).

Σ’ αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχάσουμε να σου υπενθυμίσουμε την έρευνα που απέδειξε ότι όσοι κοιμούνται το Σαββατοκύριακο έχουν πολλαπλά οφέλη και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου