ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

15/11/19

10 τρόποι για να ζεσταθείτε οικονομικότερα το χειμώνα – Όλες οι επιλογές

Ενώ λοιπόν ο Ελληνικός χειμώνας είναι σχετικά πιο ήπιος σε σχέση με τους «παγετώνες» των Ευρωπαίων γειτόνων, παρόλα αυτά συχνά εμφανίζει εξαιρετικά κρύες ημέρες.


Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, ο φετινός χειμώνας προβλέπεται ψυχρός και γεμάτος ακραία καιρικά φαινόμενα που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάρτιο.

Οι πρόωρες αυτές προβλέψεις μιλούν για χαλαζοπτώσεις, σφοδρές χιονοθύελλες και έντονες χιονοπτώσεις που θα πλήξουν τη χώρα μας από τις αρχές του Δεκέμβρη.

Οι εναλλακτικές του πετρελαίου

Μπροστά στην επικείμενη αυτή κακοκαιρία, οφείλετε να προετοιμάσετε την οικία σας για να αντέξει τις πολικές θερμοκρασίες – ειδικά αν δε συγκαταλέγεστε ανάμεσα στα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης.

Εξάλλου, αν λάβουμε υπόψη τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (υπολογίζεται στο 1,05 ευρώ το λίτρο) σε συνδυασμό με το ακριβό κόστος λειτουργίας των κλιματιστικών, τότε είναι φανερό πως είναι απαραίτητο να βρεθούν εναλλακτικά μέθοδοι για να διατηρήσετε σε μια αποδεκτή θερμοκρασία την οικία σας για το φετινό χειμώνα.

Παρακάτω παρουσιάζονται 10 τρόποι για να ζεσταθείτε οικονομικά και φέτος, δίχως να χρειαστεί να έχετε συνεχώς ανοιχτό το καλοριφέρ ή τον θερμοπομπό σας.

1) Επενδύστε σε ένα ενεργειακό τζάκι, το οποίο καίει 4 φορές λιγότερα καυσόξυλα απ’ ότι ένα παραδοσιακό και διαθέτει λειτουργία ρυθμιζόμενης καύσης που θα σας βοηθήσει σίγουρα να ζεσταθείτε οικονομικά με καυσόξυλα.

Πέρα από την εξοικονόμηση σε χρήματα, τα ενεργειακά τζάκια διοχετεύουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την θέρμανση στο σπίτι σας, διατηρώντας τους χώρους της οικίας σας στην θερμοκρασία που εσείς επιθυμείτε. Αν και σχετικά ακριβό στην αγορά του, το ενεργειακό τζάκι γρήγορα κάνει απόσβεση του κόστους του.

2) Εγκαταστήστε έναν προγραμματιζόμενο οικιακό θερμοστάτη, ο οποίος εξασφαλίζει θερμοκρασίες άνεσης και εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιτρέπει τον προγραμματισμό και τη ρύθμιση της εγκατάστασης θέρμανσης σε 3 επίπεδα θερμοκρασίας, ανάλογα με το αν βρίσκεστε τον χώρο ή όχι (άνετη, μειωμένη και αντιπαγωτική).

Με τη σωστή χρήση του θερμοστάτη και το σωστό προγραμματισμό, θα ελέγχετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας με όποιον τρόπο επιλέξετε εσείς, κάτι που σίγουρα θα σας αποφέρει οικονομικά οφέλη.

3) Αν βρίσκετε τα ενεργειακά τζάκια κάπως ακριβά για τα γούστα σας, τότε η αγορά μιας ξυλόσομπας ίσως να είναι προτιμότερη.

Μπορείτε να προμηθευτείτε μια ξυλόσομπα ακόμα και στην τιμή των 150 ευρώ, αν και θα πρέπει να σιγουρευτείτε πρώτα πως οι προδιαγραφές της ταιριάζουν στις ανάγκες της οικίας σας.

Μόλις την αγοράσετε και ξεκινήσετε να την χρησιμοποιείτε, θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά κόστους σε σχέση με τη λειτουργία του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού.

Αν πάλι θεωρείτε πως μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην οικονομική θέρμανση του σπιτιού σας, μπορείτε να επιχειρήσετε να κατασκευάσετε από μόνοι σας μια αυτοσχέδια ξυλόσομπα από τερακότα ή κάποιο άλλο υλικό.

4) Βεβαιωθείτε πως έχετε καλή και ανθεκτική μόνωση κάτω από τις πόρτες της οικίας σας, μονώνοντας όποια μικρή χαραμάδα βρείτε με το κατάλληλο υλικό (όπως πολυουρεθανικές μεμβράνες).

Ταυτόχρονα, να κλείνετε καλά τις πόρτες ώστε να «παγιδεύετε» τη ζέστη στους χώρους που επιθυμείτε.

Φροντίστε να μονώσετε με σιλικόνη όποια κουφώματα εντοπίσετε – είναι γεγονός ότι μια καλή θερμομόνωση συμβάλλει καταλυτικά στην γενικότερη διατήρηση της θερμοκρασίας εντός ενός χώρου, με την ιδανικότερη λύση για ραγδαία και πιο μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, να είναι η θερμομόνωση της ταράτσας σας.

Εναλλακτικά, αν δεν επιθυμείτε να μονώσετε με κάποιο χημικό υλικό το κενό κάτω από τις θύρες σας, μπορείτε να προμηθευτείτε κυλινδρικά μαξιλαράκια και να τα προσκολλήσετε στη βάση των πορτών σας.

5) Αν διαθέτετε τζάκι, φροντίστε να το σφραγίζετε ώστε να δεσμεύει με τον καταλληλότερο τρόπο τη θερμότητα που αναπτύσσει.

Βεβαιωθείτε επίσης πως η κατασκευή της καμινάδας σας είναι σωστή και δεν επιτρέπει την είσοδο κρύου αέρα, ώστε να εξασφαλίσετε μηδαμινή απώλεια θερμότητας.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σφράγιση και στεγάνωση της καμινάδας, αφού σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εισροής υγρασίας τόσο στη μάζα της όσο και στα σημεία επαφής της με το υπόλοιπο κτίριο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την εισροή ψύχους κατά τους χειμερινούς μήνες.

6) Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει τα πατώματα του σπιτιού σας με μαλακά υφάσματα (όπως μάλλινα χαλιά και μοκέτες) ώστε να «εγκλωβίσετε» τη θερμότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο εσωτερικό της οικίας σας.

Όσο η θερμότητα δε διαφεύγει από την καμινάδα ή το δάπεδο, οι εσωτερικοί σας χώροι θα είναι πολύ πιο θερμοί και φιλόξενοι. Εξάλλου, στα χωριά κρεμούσαν χαλιά ακόμα και στους τοίχους, ώστε να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.

7) Προμηθευτείτε μια παραδοσιακή ή ηλεκτρική θερμοφόρα, την οποία θα εφοδιάζετε πριν ξαπλώσετε για να εγγυηθείτε έναν ζεστό και άνετο ύπνο. Μην γεμίζετε τη θερμοφόρα πάνω από τα 2/3 της χωρητικότητάς της, μη ρίχνετε το νερό πολύ γρήγορα μέσα και να τη γεμίζετε πάντα με νερό της βρύσης.

Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε ένα θερμαινόμενο υπόστρωμα, το οποίο επιτελεί παρόμοιο σκοπό αλλά με λίγο πιο ακριβό κόστος.

8) Παρόλο που ο χειμώνας προβλέπεται ψυχρός, η Ελλάδα είναι μια χώρα ηλιόλουστη. Εκμεταλλευτείτε τη φυσική λιακάδα το πρωί και το μεσημέρι, ανοίγοντας τις κουρτίνες της οικίας σας, και κλείνοντάς τες όταν το φως αρχίζει να εξασθενεί.

Με τον τρόπο αυτό θα ζεσταίνονται οι επιφάνειες του σπιτιού σας, οι οποίες θα διατηρούν τη θερμότητα για ένα κάποιο χρονικό διάστημα.

9) Να ντύνεστε σωστά και με έξτρα στρώσεις ρούχων μέσα στο σπίτι, φροντίζοντας να μην αφήνετε «κεντά» που να αποκαλύπτουν την επιφάνεια του δέρματος. Μάλιστα, με τα σωστά ζεστά υποδήματα (μάλλινες παντόφλες, βαμβακερές κάλτσες) θα αποφύγετε την πιθανότητα να κρυώσουν τα άκρα σας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες.

10) Προμηθευτείτε τα κατάλληλα καυσόξυλα. Όπως είναι γνωστό, το παραδοσιακό τζάκι έχει «σώσει» πολλά Ελληνικά σπίτια από τους ψυχρούς χειμώνες, με τα νοικοκυριά (ειδικά αυτά που βρίσκονται σε χωριά ή κωμοπόλεις) να επιστρέφουν σιγά-σιγά στα καυσόξυλα.

Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση για τα οικονομικότερα και καταλληλότερα για την εστία σας καυσόξυλα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσετε έναν ζεστό χειμώνα, καθώς είναι πιθανόν να ξοδέψετε πολύ παραπάνω από αυτά που είχατε αρχικά υπολογίσει.

Έτσι, η προμήθεια ενός συνδυασμού από «μαλακά» (για το προσάναμμα) και «σκληρά» ξύλα (για την κυρίως καύση) είναι αναγκαία για την βέλτιστη λειτουργία της εστίας σας, η οποία θα εκμεταλλεύεται τα βραδύκαυστα ξύλα για να χαρίζει πολλές ώρες θερμότητας.

moneyonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου