ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

20/11/19

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: Αντιπαράθεση για την αύξηση των δημοτικών που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία

Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΒΑΛΤΕ ΠΛΑΤΗ» - Σ. ΧΙΟΝΙΔΗΣ «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ»


Με αντιπαραθέσεις και εντάσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης με αφορμή την τοποθέτηση προ ημερήσιας διάταξης του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου για την αύξηση των δημοτικών τελών κι για την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Νωρίτερα, τέθηκαν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης Θ. Αναστασιάδη και Τ. Λεμονοπουλο σχετικά με την μη λειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου και την εξέλιξη της υπόθεσης εντοπισμού κοριού στη ΔΕΥΑΚ.

Ο Δήμαρχος κ. Κουκοδήμος

Όπως είπε ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Κουκοδήμος όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του τον Σεπτέμβριο λίγες μέρες μετά παρουσιάστηκε ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, ωστόσο λίγο καιρό μετά οι υπηρεσίες του δήμου εντόπισαν στον προϋπολογισμό άνοιγμα 6,6εκ ευρώ περίπου και δεν ισοσκελίζει. «Το σύνολο των εσόδων του δήμου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δαπάνες, που σημαίνει ότι ο δήμος επί σειρά ετών προέβαινε σε δαπάνες χωρίς να έχει εξασφαλισμένα έσοδα» είπε ο δήμαρχος Κατερίνης.

Πρόταση των υπηρεσιών για αύξηση 61%

Όπως τόνισε ο κ. Κουκοδήμος η πρόταση των υπηρεσιών για αύξηση των δημοτικών τελών είναι 61% για ισοσκέλιση ως ένα βαθμό του προϋπολογισμού, από τα τέλη για τον φωτισμό και την καθαριότητα. «Δεν θα απολογηθώ για όσα παρέλαβα, δεν θα απολογηθώ για την κακή διαχείριση των οφειλών του δήμου» τόνισε ο δήμαρχος Κατερίνης και απευθυνόμενος στον κ. Λιακόπουλο ο οποίος τάχθηκε κατά της αύξησης των δημοτικών τελών λέγοντας : «κύριε Λιακόπουλε που ήσασταν εσείς; επί 13 χρόνια βρισκόσασταν στο πλευρό του δήμου».

Όπως υπογράμμισε η μειωμένη εισπραξιμότητα, η μη αύξηση των δημοτικών τελών και μια σειρά άλλων ζητημάτων οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση του δήμου.

Η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος περιλαμβάνει όπως είπε τέσσερα σκέλη, το πρώτο περιστολή των δαπανών, αύξηση των εσόδων από ανείσπρακτες οφειλές προκειμένου ο δήμος να καλύψει το άνοιγμα που υπάρχει και αύξηση των δημοτικών για ένα χρόνο, 20% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, 10% για τα τέλη άρδευσης και 5% για τις λαϊκές αγορές και την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού, όπως είπε, προγράμματος. Ο δήμαρχος ζήτησε «να βάλουν πλάτη» οι δημοτικοί σύμβουλοι και να ψηφίσουν την πρόταση και δεσμεύτηκε ότι σε ένα χρόνο θα προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών.

Ο κ. Χιονίδης

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σάββας Χιονίδης τόνισε χαρακτηριστικά πως τα όσα διάβασε ο δήμαρχος δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Επισκέφτηκα και εγώ το υπουργείο Εσωτερικών και γελούσαν με την απόκλιση του δήμου, που είναι 160 χιλιάδες ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Χιονίδη υπήρχε μια μικρή υστέρηση στο σύνολο του προϋπολογισμού, ενώ ποτέ στην ιστορία του δήμου που έχουν τέτοιου μεγέθους αποκλίσεις δεν έχουν μπει σε επιτροπεία. Όσο για το Παρατηρητήριο που ανέφερε ο δήμαρχος και τις συστάσεις που έκανε στον δήμο, ο κ. Χιονίδης είπε ότι πολλοί δήμοι δεν στέλνουν καν οικονομικά στοιχεία. «Τόση σημασία έχει το Παρατηρητήριο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα χρέη του δήμου

Σε ότι αφορά τα χρέη που είπε ο δήμαρχος ότι έχει ο δήμος, ο κ. Χιονίδης είπε ότι στην τράπεζα είναι 10 εκ ευρώ που άφησε η προηγούμενη διοίκηση. Σε ότι αφορά τα δάνεια του δήμου το τελευταίο δάνειο που πήρε ήταν το 2009 για να αγοραστεί η πλατεία Μακεδονίας με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο 0,6% και ένα δάνειο το 2007 για να πληρωθούν οφειλές της προηγούμενης διοίκησης, χωρίς να καθυστερήσουν ούτε μια δόση.

Πόλεμος λάσπης

«Δεν μιλήσαμε παρά τον πόλεμο λάσπης και ιδιαίτερα τους τόνους λάσπης όταν ήμουν υποψήφιος βουλευτής» είπε ο κ. Χιονίδης και πρόσθεσε πως ο ίδιος γνώριζε τις κινήσεις που θα έκανε η νέα δημοτική αρχή. Όπως επεσήμανε, «πρώτον σε λίγο καιρό θα πουν ότι δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε γιατί ο δήμος είχε χρέη. Το επόμενο διάστημα θα πουν ότι αναγκάζονται να κάνουν αύξηση των δημοτικών τελών που δεν αυξήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια και το τρίτο ότι θα πουν να πάρουμε ένα δάνειο μεγάλο αλλά πρέπει να είναι και στοχευμένο και το τέταρτο θα έλθει σίγουρα, θα υπάρχουν εισηγήσεις να πουλήσουμε δημοτική γη να εξοφλήσουμε χρέη του δήμου. Τα τελευταία χρόνια δεν πουλήθηκε ούτε ένα μέτρο γης, αγοράστηκε η πλατεία δημοκρατίας τα νέα κοιμητήρια».


ΠΗΓΗ: olympiobima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου