ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

16/6/20

Έτσι θα ρθουν τουρίστες; Ενημέρωσαν ξαφνικά χιλιάδες Βαλκάνιους στα σύνορα πως δεν μπορούν να περάσουν – Μαζικές ακυρώσεις

Καταστροφή για τους ξενοδόχους – Στο 90% οι ακυρώσεις

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί πρόχειρα και βλαπτικά για την τουριστική βιομηχανία, καθώς μετά το άνοιγμα και κλείσιμο των ξενοδοχείων και τα λουκέτα στα μαγαζιά, χθες 15 Ιουνίου απαγόρευσε σε χιλιάδες Βαλκάνιους τουρίστες να περάσουν τα σύνορα ή τους επέβαλλε 7 ημερη καραντίνα με το που πέρασαν, ενώ υποτίθεται πως τα σύνορα είχαν ανοίξει ελεύθερα!


Μάλιστα την απόφαση αυτή την πήρε το βράδυ της 14 Ιουνίου(!) με αποτέλεσμα χθες να σχηματιστούν ουρές 10 χιλιομέτρων στα σύνορα, ενώ οι ακυρώσεις των κρατήσεων στα ξενοδοχεία έφτασαν το 90% και τους ξενοδόχους να είναι έξαλλοι.

Η κυβέρνηση έσπευσε πανικόβλητη να πάρει πίσω σήμερα την απόφαση με προφορική(!) εντολή αλλά ήταν πλέον αργά με την κατάσταση να θυμίζει αφρικανικό κρατίδιο.

Μπορεί το άνοιγμα των συνόρων στον Προμαχώνα τη Δευτέρα να επέτρεπε τη διέλευση τουριστών προς την χώρα μας, ωστόσο τουλάχιστον πολλές εκατοντάδες αυτοκίνητα προερχόμενα από τη Σερβία είχαν ακινητοποιηθεί στα σύνορα της Βουλγαρίας, διότι, όπως τους ενημέρωναν, βάσει ΦΕΚ που εστάλη λίγες ώρες πριν το άνοιγμα, δηλαδή το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουνίου(!), απαγορευόταν η διέλευση σε πολίτες εκτός χωρών Σένγκεν.

«Το 80% της Χαλκιδικής δουλεύει με Βαλκάνιους, κυρίως Σέρβους, και ενώ τους ενημερώσαμε ότι στις 15 Ιουνίου ανοίγουμε και είχαμε κρατήσεις 10 – 14 ημερών, τις χάνουμε» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου επισημαίνοντας ότι δεν είχαν καμιά σχετική ενημέρωση με την απαγόρευση τουριστών εκτός χωρών Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% της πελατεία τους έχουν ακυρώσει, «και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να ανατραπεί αυτή η δυσφήμηση, αυτό το κακό κλίμα, και αν θα συνεχιστούν οι ακυρώσεις για το επόμενο διάστημα, που θα επηρεάσει το καλοκαίρι», αναφέρει αγανακτισμένος.

Επισημαίνει δε, ότι οι πελάτες τους έχουν ήδη στείλει προκαταβολές για τη διαμονή τους, ωστόσο, τώρα ζητάνε άμεσα να τους επιστραφούν. Κάτι ακόμη που ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου είναι ότι όσοι Ρουμάνοι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα, τους εστάλησαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα για 7ήμερο αυτοπεριορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα, από τα σύνορα στον Προμαχώνα επιτράπηκε η διέλευση των Σέρβων τουριστών, ωστόσο, η εντολή, μέχρι στιγμής, είναι προφορική, και όχι γραπτή!

Η ελληνική κυβέρνηση αργά το βράδυ της Δευτέρας, αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση των συνόρων για τους Σέρβους πολίτες μέσω Βουλγαρίας.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα Λεωνίδας Σπύρου, η χθεσινή ουρά 6 χλμ. που σχηματίστηκε στα σύνορα Προμαχώνα, οφείλονταν σε δυο λόγους.

Ο πρώτος λόγος ήταν ότι οι περισσότεροι ήταν Βούλγαροι που διατηρούν σπίτια, εξοχικά, κτλ. στην Ελλάδα και ύστερα από τρεις μήνες καραντίνα, θέλησαν να πάνε στα σπίτια τους.

Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο έλεγχος ταυτοποίησης στοιχειών γίνεται για όλους τους επιβαίνοντες στο όχημα με καταγραφή σε υπολογιστές καθώς επίσης και του αριθμού άδειας κυκλοφορίας τους οχήματος. «Πριν την καραντίνα, έδειχνε την ταυτότητά του ο οδηγός, και περνούσε το όχημα» αναφέρει ο κ. Σπύρου.

Να αποκατασταθεί η εικόνα

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, τονίζει ότι ήταν ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός, από τη μια η επανεκκίνηση του τουρισμού, με το άνοιγμα των αεροδρομίων και των συνόρων, αλλά τελικώς, τη μη διέλευση των Σέρβων τουριστών. Μια αγορά που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό η περιοχή της Πιερίας.

«Πρέπει να αποκατασταθεί η εικόνα των συνοριακών σταθμών της χώρας μας στις Βαλκανικές αγορές» αναφέρει η κα. Ξυπτερά εξηγώντας ότι το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα θα πρέπει να είναι επίσημα ανακοινώσιμο και όχι προφορικά.

Ο προβληματισμός στους επιχειρηματίες της Πιερίας είναι έντονος, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η χθεσινή εικόνα, και κατά πόσο θα επηρεάσει την επιθυμία του κόσμου να πάρει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. «Οι όποιες μας ελπίδες καλλιεργήθηκαν έντονα για τον οδικό τουρισμό, από τα Βαλκάνια, και για τον εσωτερικό τουρισμό’ οι όποιες λίγες προσδοκίες μας» αναφέρει η κα. Ξυπτερά εκφράζοντας έντονα την αγωνία του κλάδου για τη φετινή τουριστική σεζόν.

«Ίσως να χαθεί η εβδομάδα, ζημία σίγουρα υπάρχει, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε καταγραφή» απαντάει σε ερώτησή μας σχετικά την εξέλιξη της κατάστασης στο νησί, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης

Και σήμερα υπάρχουν μεγάλες ουρές οχημάτων με τουρίστες μέσα στο βουλγαρικό έδαφος. Όπως είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Προμαχώνα, Σπύρος Λεωνίδας, γύρω στις 9:00 το πρωί της Τρίτης η ουρά έφτανε στα 2-3 χιλιόμετρα, ενώ αυτήν τη στιγμή την εκτιμάει περίπου στα 4-5 χιλιόμετρα. Τη Δευτέρα η ουρά έφτασε ακόμα και τα 10 χιλιόμετρα.

Από σήμερα από τον Προμαχώνα μπορούν μπουν και οι Σέρβοι αλλά μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε χθες χιλιάδες τουρίστες, που είχαν κλείσει καταλύματα, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου