ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

19/10/20

Πιερία – Αναφορά στη Βουλή για λιγότερους μαθητές σε λεωφορεία

Τη λήψη μέτρων ώστε να εκλείψει ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη μεταφορά τους με λεωφορεία στα σχολεία, ζητούν σε κοινή επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, οι τρεις δήμαρχοι του νομού, οι διευθύντριες Εκπαίδευσης Πιερίας και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα.

Η επιστολή κατατέθηκε ως αναφορά στη Βουλή από την κ. Σκούφα η οποία εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για απουσία σχεδίου προστασίας των μαθητών από τον covid19.

Στην Αναφορά της η βουλευτής Πιερίας, με βάση το υπογραφόμενο υπόμνημα, «αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο», η αδυναμία της Κυβέρνησης να χειριστεί μετά από έξι μήνες εμφάνισης του covid19, τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των μαθητών στα σχολεία. «Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας εξαντλήθηκαν στη χρήση μάσκας- αφού μετά από τραγελαφικές παλινωδίες κατέληξαν στο σωστό μέγεθός της. Για τις αποστάσεις ασφαλείας όμως, στις σχολικές αίθουσες και στα σχολικά λεωφορεία ούτε λόγος να γίνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σκούφα

Η βουλευτής Πιερίας κάνει λόγο για «παράλογη και άκρως αντιφατική ανοχή της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, σε ό,τι αφορά τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των μαθητών που μεταφέρονται με τα σχολικά λεωφορεία, που ουσιαστικά στοιβάζονται ως «σαρδέλες», καταδεικνύει τις πραγματικές προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που είναι η προστασία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων έναντι της προάσπισης της Υγείας των μαθητών!»

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας αναφέρει

«Η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα καταθέτει Αναφορά κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, για την από 05.10.2020 επιστολή των:

Αντιπεριφερειάρχου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου,

Δημάρχου Κατερίνης, κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου,

Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού, κ. Αναστάσιου Μανώλα,

Δημάρχου Δίου-Ολύμπου, κ. Ευάγγελου Γερολιόλιου,

Διευθύντριας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Φλώρας Σορώτου και

Διευθύντριας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Μεταξίας Τσιαργαλή,

με θέμα το κοινό αίτημα επαναπροσδιορισμού του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού μεταφερόμενων μαθητριών και μαθητών ανά δρομολόγιο σχολικού λεωφορείου.


Συγκεκριμένα, οι ως άνω αιρετοί και διευθύντριες, εύστοχα επισημαίνουν ότι μόνο με την θέσπιση της υποχρεωτικότητας χρήσης μη ιατρικής μάσκας δεν πληρούται η πάγια σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περί τήρησης των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ όλων των προσώπων, ήτοι μεταξύ καταρτιζόμενων / εκπαιδευόμενων / μαθητευόμενων, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού προσωπικού, λοιπού προσωπικού και επισκεπτών (άρθρα: 6§1, 11§3, 15§1, 19§1.β, 20§1.β, 24§1 της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/08.09.2020, ΦΕΚ Β’3780), μηδέ η εν γένει η σύσταση περί αποφυγής συγχρωτισμού (άρθρα της ιδίας ΚΥΑ: 6§3, 11§1.β, 15§2, 19§1.γ, 23§1.β, 24§2 και 25§1), πολλώ δε μάλλον δεν προασπίζεται το Δημόσιο Συμφέρον, όπως αυτό αποτυπώνεται στη συνταγματικά θεμελιωμένη υποχρέωση της Πολιτείας τόσο για την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης (παρ. 4, άρθρ. 16 Συντάγματος) όσο και για την κρατική μέριμνα για την υγεία των πολιτών (παρ. 3, άρθρ. 21 Συντάγματος), καταλήγοντας στην ανάγκη να προτάξετε το κριτήριο της ασφάλειας έναντι του κριτηρίου της οικονομίας και να προβείτε σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των μεταφερόμενων μαθητών/τριών ανά δρομολόγιο, χωρίς την εξαίρεση κανενός/καμίας ήδη δικαιούμενου/νης δωρεάν μεταφοράς μαθητή/θήτριας, μέσω της παροχής επιπλέον πιστώσεων και κονδυλίων για την αύξηση του αριθμού των δρομολογίων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου