Οι αλλαγές, που θα περιέχονται σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2022, αγγίζουν και το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα είναι συνάρτηση του μισθού, αλλά με την υπόσχεση ότι δεν θα είναι χαμηλότερο από το υφιστάμενο.
Η βασική φιλοσοφία που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι να περάσει η πολιτική προστασίας των ανέργων από τις παθητικές πολιτικές απασχόλησης, στις «ενεργητικές πολιτικές» απασχόλησης.
Σήμερα το επίδομα εργασίας, ανέρχεται σε 400 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών που ελάμβανε ο εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Υπολογίζεται στο 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25 και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος.
Χορηγείται για 12 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών, κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5 – 10 μήνες για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.
Λόγω της πανδημίας έχουν επιμηκυνθεί προσωρινά οι μήνες χορήγησής του, αλλά δεν πρόκειται για μόνιμες ρυθμίσεις.
Τι θα αλλάξει από το 2022
Από το 2022 το πλαίσιο του επιδόματος ανεργίας αλλάζει ριζικά, όπως αλλάζει και ο τρόπος καταβολής του. Όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο του ΟΑΔΕ οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:
Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.
Η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου. Δηλαδή όποιος δεν αποδεικνύει ότι αναζητεί εργασία ή δεν συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια, δεν θα δικαιούται το επίδομα αλλά και δεν θα έχει άλλες διευκολύνσεις και παροχές που δίνει η ιδιότητα του ανέργου.
Θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.
Θα προβλεφθεί η διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ενός ανώτατου και ενός κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις).
Θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου