ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

26/6/22

«Κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

 


Με τις κάλπες να έρχονται όλο και πιο… κοντά στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός, καθώς πρέπει να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν με τα ψηφοδέλτια. Τα σενάρια για φθινοπωρινές εκλογές έχουν πάρει φωτιά, με την κυβέρνηση να παίρνει τις τελικές αποφάσεις μέσα στον Αύγουστο για το timing της επόμενης αναμέτρησης.

Μέχρι τότε εντείνονται οι διεργασίες για την οριστικοποίηση των προσώπων, που θα  ριχθούν στο  κυνήγι του σταυρού. Στόχος βέβαια είναι να βρεθεί η σωστή.. ισορροπία ανάμεσα στα γνωστά ονόματα  με μακρά πορεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα και στα «φρέσκα» πρόσωπα που θα στείλουν μήνυμα ανανέωσης.

Την ίδια στιγμή τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη έτοιμα  τα διλήμματα και το αφήγημα των επόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν. Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει το στόχο της αυτοδυναμίας και θα πορευθεί στο δρόμο προς τις κάλπες θέτοντας στους ψηφοφόρους το ερώτημα «σταθερότητα ή περιπέτειες» . Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση και κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής (ακρίβεια, διαχείριση πανδημίας κ.α.).

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, με τα κόμματα να ανεβάζουν ταχύτητες για να αντιμετωπίσουν  την λεγόμενη… χαλαρή ψήφο. Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2020 και με βάση τον οποίο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία.

Ν.Δ.: Φλερτάροντας το κέντρο

Επιχείρηση συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων αλλά και πολιτικά ανοίγματα σε ένα κεντρώο ακροατήριο είναι σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία. «Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο» έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στόχος είναι να σταλούν σχετικά μηνύματα και με τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. 

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι αυτό και που θα κλείσει τελευταίο, καθώς προσφέρεται και για πολιτικά μηνύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος θεωρείται πιθανόν  να είναι και εκπρόσωπος του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο. 

Από εκεί και πέρα με εντατικούς ρυθμούς κλείνουν τα ψηφοδέλτια στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Στην Ανατολική Αττική θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ στο Δυτικό τομέα της Αθήνας έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη 

Στο νότιο τομέα της Αθήνας νέα άφιξη είναι αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Τάκη Θεοδωρικάκου, που στις εκλογές του 2019 ήταν στο Επικρατείας. Επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιος ο εκπρόσωπος  της Νέας Δημοκρατίας Τάσος  Γαϊτάνης και ενδεχομένως  ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπάρχει ισχυρή παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια. Ειδικότερα η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη θα είναι υποψήφια  στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α Πειραιώς και η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών. Μένει να φανεί αν η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη θα είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές ή θα επιλέγει κάποιος άλλος ρόλος (π.χ. στο ευρωψηφοδέλτιο). 

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επιλέξει να παραμείνει υποψήφια στα Χανιά (και δεν θα «μετακομίσει» στο Επικρατείας).Να σημειωθεί πως σύμφωνα  με πληροφορίες η πρώην γενική γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου θα κατέβει στις Κυκλάδες, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί πως η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου θα είναι υποψήφια στην Εύβοια. 

Πάντως  υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη, που δεν πρόκειται  να κατέβουν  στις επόμενες εκλογές. Για παράδειγμα δεν αναμένεται  να είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

ΣΥΡΙΖΑ : Άνοιγμα στην κοινωνία 

Με στόχο ένα ευρύ άνοιγμα στην κοινωνία και με ανανεωμένα ψηφοδέλτια σκοπεύει να δώσει την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Οι συζητήσεις προχωράνε με εντατικούς ρυθμούς και μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να  έχουν δοθεί τα ονόματα στη δημοσιότητα, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένο πως η κυβέρνηση «θα επιχειρήσει να αποδράσει μέσω εκλογών το φθινόπωρο».

Ήδη έχει συσταθεί η επιτροπή ψηφοδελτίων, στην οποία συμμετέχουν ο Μιχάλης Καλογήρου (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα), η Ράνια Σβίγκου (γραμματέας του κόμματος) και ο Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής γραμματέας). Να σημειωθεί πως και τα τρία αυτά πρόσωπα δεν θα είναι υποψήφια στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς στόχος είναι να ρίξουν όλο το βάρος στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Δεδομένο είναι πως στα ψηφοδέλτια θα είναι όσοι βουλευτές είχαν εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία αναμέτρηση,  ωστόσο παράλληλα θα υπάρξει νέο «αίμα» που θα σηματοδοτεί το άνοιγμα του κόμματος. Έμφαση θα δοθεί σε πρόσωπα της νεότερης γενιάς, σε ανθρώπους από τον κόσμο της εργασίας, ενώ να σημειωθεί πως θα υπάρχει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών (κάτι που ισχύει ήδη για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος).

Ριζικά  ανανεωμένο  θα είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν  και πρόσωπα που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα σε ένα κεντροαριστερό κοινό. Παράλληλα στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας θα υπάρχει εκπροσώπηση από το think tank του Αλέξη Τσίπρα και  μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτό του  Γιώργου Γεροτζάφια, που είναι καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Να σημειωθεί πως  ο καθηγητής ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Φαραντούρης θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στην Κεφαλονιά ή εναλλακτικά σε κάποια από τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες σε περιφέρεια της Κρήτης θα είναι υποψήφιος ο ναύαρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Αποστολάκης (στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας). 

Δυνατές προβλέπονται οι νέες αφίξεις στον Δυτικό τομέα της Αθήνας, όπου  αναμένεται να είναι υποψήφια η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Στο Βόρειο τομέα της Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο  Πάνος Σκουρλέτης (στις προηγούμενες εκλογές  ήταν στο Επικρατείας), ενώ στην Α Αθηνών θα κατέβει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε περίπτωση που τελικά δεν παραμείνει εκπρόσωπος κατά την προεκλογική περίοδο (διαφορετικά θα είναι στο Επικρατείας).

Επίσης  στόχος είναι να συμμετάσχουν  στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην αγορά εργασίας, με το ΣΥΡΙΖΑ να «φλερτάρει» εντόνως τους μισθωτούς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας - που τα πήγε εξαιρετικά καλά στις πρόσφατες εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος - θα είναι υποψήφιος είτε στην Αχαΐα είτε σε μεγάλη εκλογική περιφέρεια στη Αττική.  Για την Μεσσηνία ακούγεται εντόνως το όνομα του Γιώργου Πετρόπουλου, ενός προσώπου με μακρά συνδικαλιστική διαδρομή καθώς έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στην ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος των Ελληνικών συνδικάτων στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Υποψήφια στο Βόρειο Τομέα  θα είναι η Τάνια Καραγιάννη, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος, που επίσης είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με τα συνδικαλιστικά 


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου