ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

4/6/24

Σαν σήμερα 4 Ιουνίου 2006: Όταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι απέδρασαν με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού

 


Σαν σήμερα 4 Ιουνίου 2006: Η απόδραση Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού

Σαν σήμερα, 4 Ιουνίου του 2006, ο Βασίλης

Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι απέδρασαν με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. 

Είναι απόγευμα Κυριακής. Ο πιλότος Βασίλης Καρίκης επιβιβάζει στο ελικόπτερο για ένα σύντομο ταξίδι πάνω από την Αθήνα δύο άτομα. Πέντε λεπτά μετά την απογείωση, ένα όπλο στοχεύει τον πιλότο και με την απειλή χειροβομβίδας οι δύο επιβάτες ζητούν από τον χειριστή να προσγειώσει το ελικόπτερο στις φυλακές Κορυδαλλού. Το σχέδιο είναι έτοιμο και σε λίγα λεπτά ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι περιμένουν να αποδράσουν από τον αύλειο χώρο της Ε' Πτέρυγας του Σωφρονιστικού Καταστήματος, πληγώνοντας βαθιά το γόητρο της ΕΛ.ΑΣ. 

Πώς περιγράφει ο Βασίλης Παλαιοκώστας την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό

Ο πλέον καταζητούμενος κακοποιός, Βασίλης Παλαιοκώστας, στο βιβλίο που εξέδωσε το 2022 με τίτλο «Μία φυσιολογική ζωή», περιγράφει όσα έγιναν λίγες στιγμές πριν, αλλά και μετά την απόδραση με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. «Εμείς απ’ το εσωτερικό ήμασταν πανέτοιμοι, δεν μας χρειάζονταν πολλά πράγματα. Πριν από δέκα λεπτά είχα επικοινωνία με τον Σπύρο και μου είπε: “Όλα καλά μαμά, τώρα ανεβαίνουμε στο ελικόπτερο, θα τα πούμε αργότερα από κοντά”. Υπολογίσαμε την ώρα και φύγαμε μαζί απ’ το κελί μου. Ο Αλκέτ γύρω από τη μέση του και κάτω από το μπλουζάκι του είχε μια αλυσίδα και ένα λουκέτο. Εγώ κράταγα μια πλαστική σακούλα που μέσα είχε μια μεγάλη κόκκινη σημαία μεταξοτυπία. Είχαμε επίσης από ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι για τυχόν ήρωες. Φτάσαμε και σταθήκαμε πως δήθεν κουβεντιάζουμε μέσα απ’ την κιγκλιδωτή πόρτα που οδηγούσε στο προαύλιο. Δεν πέρασαν δυο λεπτά, όταν είδαμε στον ορίζοντα και στο ύψος του Κηφισού περίπου το ελικόπτερο να κατευθύνεται βόρεια και κάποια στιγμή το χάσαμε απ’ τα μάτια μας. Μπήκα στα μπάνια που ήταν ακριβώς απέναντι μας και προσπάθησα να καλέσω τον μικρό στο κινητό. Δεν απαντούσε. Βγαίνοντας, ήρθε στα αυτιά μου βαρύς υπόκωφος ήχος», περιγράφει αρχικά στο βιβλίο του ο Βασίλης Παλαιοκώστας και συνεχίζει:


«"Πάμε, φίλε, έρχονται", μου είπε ο Αλκέτ. Περάσαμε μαζί την πόρτα και ο Αλκέτ την έκλεισε πίσω του. Έβγαλε απ’ τη μέση του την αλυσίδα, την πέρασε γύρω από τα κάγκελα και την κλείδωσε με το λουκέτο. Κατευθυνθήκαμε στο κέντρο του προαυλίου. Απλώσαμε ως σημαδούρα την κόκκινη σημαία που πάνω της είχε μαύρο φόντο τη μορφή του Τσε Γκεβάρα. Το ελικόπτερο είχε φτάσει, βρισκόταν στα εκατό μέτρα απ’ τον εξωτερικό μαντρότοιχο. Σε δευτερόλεπτα, μπήκε πάνω απ’ το κέντρο του προαυλίου, πήρε θέση προσγείωσης κι άρχισε να κατεβαίνει Η σκόνη και η άμμος του χαλικόστρωτου σηκώθηκαν στον αέρα κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το προαύλιο φάνταζε χτυπημένο από σφοδρή αμμοθύελλα. Ο εκκωφαντικός, ξερός κρότος από τους έλικες, που τον πολλαπλασίαζε το τσιμεντένιο κτίριο της ακτίνας και του μαντρότοιχου, δονούσε ολόκληρη τη φυλακή, θαρρείς να την γκρεμίσει. Οι αισθήσεις μας βρίσκονταν σε ύψιστο συναγερμό. Η αδρεναλίνη έσπαγε κοντέρ. Όλα φαίνονταν να εξελίσσονται σε αργή κίνηση, σε μια τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα. Ένιωθα πως έβλεπα το κάθε γύρισμα του έλικα, τον κάθε κόκκο άμμου που πεταγόταν στον αέρα και αισθανόμουν το κάθε κύμα ήχου να χτυπά τα τύμπανα των αυτιών μου. Για μερικά δεύτερα το ελικόπτερο έμεινε να αιωρείται ένα μέτρο πάνω απ’ τη γη μέχρι να μπούμε και αμέσως ξεκίνησε την άνοδο με ακόμη πιο θορυβώδη τρόπο. Σε λίγο, αφήναμε πίσω μας το κτιριακό συγκρότημα του Κορυδαλλού, πετώντας προς τη γλυκιά ελευθερία», σημειώνει στο βιβλιό του ο Βασίλης Παλαιοκώστας.


Όσα έγιναν αμέσως μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου στο Σχιστό

Στο ίδιο βιβλίο, ο Βασίλης Παλαιοκώστας περιγράφει όσα έγιναν αμέσως μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου στο Σχιστό. «Οι τρεις κατέβηκαν και επιβιβάστηκαν στις μηχανές, ενώ εγώ έμεινα με τον πιλότο μέχρι να σβήσει τον κινητήρα του ελικοπτέρου. Είχα μαζί μου ένα κομπολόι που μου το είχε φτιάξει ο Γιώργος. Ήταν μιας κοπής. Του είχα απαγορεύσει να ξαναφτιάξει παρόμοιο! Ζητούσαν επίμονα οι υπαρχιφύλακες να τους φτιάξει το ίδιο κι εκείνος τους παρέπεμπε σε μένα να πάρουν την άδειά μου. Κανένας δεν το έκανε γιατί ήξερε την απάντηση. “Μια χαρά τα πήγες. Έλα, πάρε αυτό το κομπολόι απ’ τον Παλαιοκώστα. Είναι συλλεκτικό, εγώ δεν το χρειάζομαι πια. Και μην τολμήσεις να ξαναβάλεις μπροστά τον κινητήρα, γιατί όπου να κρυφτείς πάνω στη γη θα σε βρω και θα σε σκίσω!” Κατέβηκα απ’ το ελικόπτερο και ανέβηκα στη μηχανή που με περίμενε ο μικρός…».

Πρώτος συνελήφθη ο Αλκέτ Ριζάι στις 8 Σεπτεμβρίου 2006, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Βασίλης Παλαιοκώστας θα πέσει και αυτός στα χέρια των αρχών. Όχι, όμως, για πολύ. Είναι Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 200 όταν ένα ελικόπτερο προσγειώνεται και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού, παραλαμβάνει τους Παλαιοκώστα και Ριζάι και απομακρύνεται, καθώς δέχεται πυρά από τους φύλακες. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει μέχρι σήμερα ασύλληπτος.


ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου