ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

31/8/14

Οι «μεγάλοι» δεν πληρώνουν τα δάνεια


Οι μισές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρουσιάζεται στον ευρύτερο τομέα ακινήτων, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν το 72%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα, στο τέλος Ιουνίου του 2014 από το σύνολο των €29,2 δισ. που παραχωρήθηκαν ως δάνεια στις επιχειρήσεις από τις εμπορικές τράπεζες, τα €14,5 δισ. ή ποσοστό 49,62% είναι μη εξυπηρετούμενα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στα δανειακά χαρτοφυλάκια προέρχεται από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει κόκκινα χρέη δισεκατομμυρίων.

Στις κατασκευές το 72,05% των δανείων που παραχωρήθηκαν, δηλαδή €5,2 δισ. δεν εξυπηρετείται, ενώ ποσό €2,3 δισ. είναι μη εξυπηρετούμενο και στον τομέα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Μαζί, οι developers και οι μεσίτες ακινήτων έχουν κόκκινα δάνεια που πλησιάζουν το 50% της κυπριακής οικονομίας.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου καθώς ποσό €2,1 δισ. ή 42,6% είναι μη εξυπηρετούμενο.

Ο τομέας της παροχής καταλύματος και εστίασης, δηλαδή τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, έχουν κόκκινα δάνεια που φθάνουν τα €1,4 δισ. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φθάνει το 62% παρά τη μεγέθυνση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος.

Σημαντικά ποσά μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχουν οι τράπεζες και στους τομείς χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, βιομηχανίας, ορυχείων και λατομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου