ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

2/9/14

“Εκτοξεύθηκαν” οι βάσεις σε όλες τις σχολές


Εκτόξευση των βάσεων στις περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές (Πολυτεχνικές, Ιατρικές, Νομικές, Οικονομικές), στις Στρατιωτικές – Αστυνομικές, αλλά και… στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που έχουν επαγγελματικές προοπτικές, όπως Φυσικοθεραπείας, Μαιευτικής, είναι τα βασικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα για τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αριστούχοι έμειναν εκτός σχολής πρώτης προτίμησης ενώ φαίνεται πως οι νέες ευεργετικές διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών αποτέλεσαν τον ρυθμιστή των βάσεων για δεκάδες σχολές.

Συγκρίσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά πολλά περιφερειακά τμήματα των πανεπιστήμιων κατέγραψαν υψηλότερη άνοδο από αντίστοιχα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ. Στην Ιατρική Αθήνας η άνοδος έφτασε τα 317 μόρια, ενώ στις υπόλοιπες 6 Ιατρικές η άνοδος ήταν μεγαλύτερη φτάνοντας έως και τα +620 μόρια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν στις Νομικές σχολές όπου στην Αθήνα η βάση αυξήθηκε κατά 143 μόρια, στη Θεσσαλονίκη κατά 215 και στην Κομοτηνή κατά 389. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και στις σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών καθώς η μικρότερη άνοδος καταγράφεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (+601 μόρια) ενώ στα περιφερειακά (Δημοκρίτειο και Θεσσαλίας) η αύξηση έφτασε έως τα +1.580 μόρια.

Ως εκ τούτου, χιλιάδες υποψήφιοι που δικαιούνται ελεύθερες μετεγγραφές σε τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους επέλεξαν στην κορυφή των μηχανογραφικών ομοειδή τμήματα περιφερειακών ιδρυμάτων, τα οποία απαιτούσαν πολύ χαμηλότερες βάσεις. Η κατακόρυφη άνοδος των πρώτων προτιμήσεων όμως στα περιφερειακά εκτόξευσε και τις βάσεις εισαγωγής.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας καθώς έφτασε έως και τα +961 (Χημικό Θεσσαλονίκης) ενώ έκπληξη θεωρείται η έστω και μικρή άνοδος των βάσεων στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν «παγώσει» οι μόνιμοι διορισμοί. Σημαντική είναι η άνοδος και σε ορισμένα περιζήτητα Οικονομικά τμήματα, όπως στο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης.

Πήραν την… ανιούσα

Εν τω μεταξύ, σημαντική άνοδο στις βάσεις εισαγωγής σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που προσφέρουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα.

Τμήματα Φυσικοθεραπείας, Μαιευτικής, Λογοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας πήραν την… ανιούσα καθώς τα τελευταία χρόνια επιλέγονται από περισσότερους υποψηφίους εξαιτίας των καλών προοπτικών στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα, τη φετινή χρονιά για αρκετά από αυτά τα τμήματα όπου οι βάσεις εισαγωγής δεν ξεπέρασαν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 14.000 μόρια εισήχθησαν πολλοί φοιτητές με βαθμολογίες ακόμη και υψηλότερες από τα 18.000 μόρια.
Η υψηλότερη βάση για τα τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, όπου οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 16.291 μόρια, 431 επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Η βάση στην αντίστοιχη σχολή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στα 16.022 με την άνοδο να ξεπερνά τα 500 μόρια.
Στο τμήμα Λογοθεραπείας της Πάτρας η άνοδος έφτασε τα 463 μόρια, ενώ στο τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έφτασε τα 672.
Ακόμη υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας.
Η βάση στο τμήμα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε στα 14.586, με την άνοδο να «αγγίζει» τα 380 μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου