ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

19/4/15

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΤΑΧΝΙΣΤΑ (18-4-2015)

Νίκος Σαλπιστής
 
Την Κυριακή 19-4-2015 εγινε η εκδήλωση για τη μαχη που έγινε στα Ταχνιστα(Κ.Μηλια) εναντιον των ναζιστικωνγερμανικων στρατευματων κατοχης (1943) .
Στην εκδήλωση εγινε ομιλια απο εκπροσωπο του Συλλόγου απογονων και φιλων Εθνικης Αντιστασης και ΔΣΕ . Η ομιλια κατελειξε με τα παρακατω:


"....Ο ΕΛΑΣ συνέχισε την ένδοξη αγωνιστική παράδοση των ανυπότακτων κατοίκων της περιοχής σε κάθε ξένη κατοχή και της έδωσε νέο νόημα και ποιότητα.

Η μάχη αυτή έχει περάσει στις πιο λαμπρές σελίδες της τοπικής ιστορίας, έστω και αν η επίσημη ιστοριογραφία την αποσιωπά ή την υποβαθμιζει..

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει υποχρέωση να την αναδείξει, να την μελετήσει και να διδάξει στη νέα γενιά το αγωνιστικό μήνυμα που στέλνουν τα 28 παλληκάρια από τον τάφο τους.
Σε λίγες μέρες γιορταζουμε τα 70 χρόνια από την αντιφασιστικη νικη των λαών κατά του ναζισμού. Η κοκκινη σημαια υψωθηκε μασα στη φωλια του φασιστικου τερατος . Η νικη αυτή δείχνει ότι όταν οι λαοί αποφασισουν ν’ αγωνιστουν ενωμενοι τίποτα δεν είναι ακατορθωτο.

Εβδομήντα χρόνια μετά καποιοι δεν έχουν βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα. Επιχειρουν να ταυτισουν τον κομμουνισμο με το φασισμό για να αποσιωπησουν ότι ο φασισμος είναι ο καπιταλισμος στην πιο ακραία εκδοχη του. Με τον τρόπο αυτό σκοπευουν να κρυψουν τις συνέπειες που έχει η καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας, τόσο για την εμφάνιση του φασισμού όσο και για το συνακολουθο φαινομενο του πολεμου.

Σε μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ναζιστες δικαιωνονται , οι κομμουνιστές διωκονται, με προσφατο το παράδειγμα της Πολωνιας, και όλα αυτά με τις ευλογίες και κάτω από την υψηλή προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συναγωνιστες και συναγωνιστριες,
Η μάχη στα Ταχνιστα μας δείχνει το δρόμο και για σήμερα, το δρόμο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πολεμους, ξένη κατοχή. Οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ, που εβαψαν με το αιμα τους το χωμα που παταμε, φωτιζουν με το παράδειγμα τους νικηφορους αγώνες που έρχονται."

Ακολούθησε απαγγελια αντιστασιακων ποιηματων του Φωτη Αγγουλε και Αγγελου Σικελιανου αλλα και του συντοπιτη μας κατοικου της Μεσαιας Μηλιας Θαναση Παπαγεωργιου .
Εγινε προσκλητηριο των 27 πεσοντων μαχητων του ΕΛΑΣ στα υψώματα της Κ.Μηλιας .
Η εκδηλωση εκλεισε με την τηρηση ενος λεπτου σιγη και τον Εθνικο Υμνο.
Στεφανια κατεθεσαν εκπροσωπος του Συλλογου , το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

 Νίκος Σαλπιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου