ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

5/7/15

Θα μπορούσαν τα εσπεριδοειδή να αυξήσουν τον κίνδυνο για μελάνωμα;

Οι άνθρωποι που πίνουν μεγάλες ποσότητες χυμού πορτοκαλιού ή που τρώνε πολλά γκρέιπφρουτ διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, την πιο ...
θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με ερευνητές.

Λένε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να προτείνουν την αποχή μας από τα εν λόγω φρούτα. Ωστόσο, αξίζει να εξετάσουμε πιο βαθιά τη μελέτη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

«Σε αυτό το χρονικό σημείο, δεν είναι μια καλή ιδέα να αποφύγετε τα εσπεριδοειδή» είπε ο Δρ Walter Willett της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Βέβαια, η ομάδα του Willett επισημαίνει ότι υπάρχει ένας εύλογος μηχανισμός στα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Περιέχουν ουσίες που μπορεί να εξηγήσουν τη σύνδεση, τις φουροκουμαρίνες που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου και το ψωραλένιο. Και οι δύο ουσίες αλληλεπιδρούν με το υπεριώδες φως, δημιουργούν κύτταρα μελανώματος και πολλαπλασιάζονται. Να σημειωθεί ότι το ψωραλένιο χρησιμοποιήθηκε ως ενεργοποιητής μαυρίσματος σε αντηλιακή λοσιόν μέχρι το 1996.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο Willett και οι συνεργάτες του εξέτασαν περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς, πάνω από 40.000 άνδρες και περισσότερες από 60.000 γυναίκες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή, τις συνήθειες και άλλα προσωπικά θέματα και παρακολουθήθηκαν για ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο κίνδυνος μελανώματος ήταν συνολικά χαμηλός, λιγότερο από το 2% των ανθρώπων στη μελέτη ανέπτυξε μελάνωμα στα 25 χρόνια. Αλλά ο κίνδυνος αυτός ήταν 36% υψηλότερος σε άτομα που έτρωγαν ή έπιναν τουλάχιστον 50γρ. περίπου εσπεριδοειδών ή χυμό ημερησίως σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

Υπήρξαν κάποιες αινιγματικές λεπτομέρειες. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τα άτομα που έπιναν χυμό πορτοκαλιού ή έτρωγαν περισσότερα γκρέιπφρουτ, αλλά δεν παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που έτρωγαν ολόκληρα πορτοκάλια ή έπιναν χυμό γκρέιπφρουτ. Τα γκρέιπφρουτ έχουν περισσότερες ψωραλίνες και φουροκουμαρίνες από ό,τι ο χυμός γκρέιπφρουτ. Όσο για τη σύνδεση με χυμό πορτοκαλιού, θα μπορούσε να θεωρηθεί απλά επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι πίνουν χυμό πορτοκαλιού, είπαν οι ερευνητές.

«Για να ελέγξουμε αν η θετική συσχέτιση με το μελάνωμα ήταν ειδικά με προϊόντα εσπεριδοειδών, εξετάσαμε τον κίνδυνο μελανώματος που σχετίζεται με την κατανάλωση άλλων φρούτων και χυμών και λαχανικών» γράφουν οι ερευνητές. Τα άλλα φρούτα και λαχανικά δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Ένα μάθημα είναι ότι τα λεγόμενα φυσικά τρόφιμα δεν είναι απαραιτήτως πλήρως επωφελή, επεσήμανε ο Willett. «Ακριβώς επειδή κάτι είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να περιέχει πολλές τοξικές ουσίες.»

Θα μπορούσαν τα εσπεριδοειδή να αυξήσουν τον κίνδυνο για μελάνωμα;«Αν και τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, είναι πολύ νωρίς για να προτείνουμε οποιεσδήποτε γενικές αλλαγές στην κατανάλωση των γκρέιπφρουτ ή την κατανάλωση πορτοκαλιού. Μέχρι να υπάρξουν πειστικά στοιχεία, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την προστασία του δέρματός μας κατά την έκθεση στον ήλιο» είπε ο δρ Gary Schwartz από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας.

«Προς το παρόν, εμείς δεν συμβουλεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν περικοπές στα εσπεριδοειδή. Ωστόσο, όσοι καταναλώνουν πολλά γκρέιπφρουτ ή/και χυμό πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο» πρόσθεσε ο Shaowei Wu, ένας ερευνητής στο Brown University, επικεφαλής της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δημόσια υπερβολική αντίδραση που οδηγεί στην αποφυγή των εν λόγω φρούτων. «Η μελέτη έχει πολύ δύναμη. Η λογική είναι σαφής και η μελέτη ήταν μεγάλη» σημειώνει η δερματολόγος Marianne Berwick.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου