ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

24/11/15

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί: ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν

Λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση της διάταξης επιβολής ΕΦΚ στο κρασί 0,20 € / lt, το ανεφάρμοστο αυτής της διάταξης, αρχίζει να προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Βέβαια το κέντρο βάρους της προβληματικής επιλογής της κυβέρνησης έγκειται στο

πολιτικό σκέλος της επιλογής, επιλογή να φορολογηθεί ένα εγχωρίως παραγόμενο αγροτικό προϊόν, που μέχρι σήμερα σε όλα τα οινοπαραγωγά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ. Ο οίνος είναι ενταγμένος στα προϊόντα με ΕΦΚ (μηδενικό) και ορισμένα προϊόντα (άνω των 15ο vol.) επιβαρύνονται ήδη με ΕΦΚ.

Από την ψήφιση της σχετικής διάταξης για επιβολή ΕΦΚ στους απλούς και αφρώδεις οίνους το μέγα ζητούμενο είναι η παραγωγική βάση και τα οινοποιεία στα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί. Σήμερα ένας πρώτος υπολογισμός, που δεν βασίζεται όμως σε απογεγραμμένα οινοποιεία, τα αναβιβάζει στα 850 και είναι άγνωστος ο αριθμός των «χωρικών οινοποιών» οι οποίοι παράγουν οίνο άνω των 1000 lt ετησίως, τον οποίο εμπορεύονται χωρίς να υποβάλλουν δηλώσεις παραγωγής. Το τμήμα αυτό της παραγωγής το οποίο υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση στο 1.000.000 HL, δεν είναι δυνατόν διοικητικά να εντοπισθεί και κατ’ επέκταση να καταβάλλει τον προβλεπόμενο ΕΦΚ με αποτέλεσμα την πρώτη δημιουργία δυο ταχυτήτων στο προϊόν, με ή χωρίς ΕΦΚ.

Η δεύτερη εμπλοκή κατά την εφαρμογή της διάταξης προέρχεται από την εξαίρεση που προβλέπει το

η συνέχεια στο  krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου