ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

28/6/16

Αναβίωση εθίμου «Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμπαγιωτών Ανατολικής Θράκης του Δ. Κορινού «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης»

Την καθιερωμένη αναβίωση του εθίμου «Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας» πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπαγιωτών Ανατολικής Θράκης του Δ. Κορινού «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης» σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης.


Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο με καταγωγή στην αρχαία εποχή, που επικρατούσε η “κληδόνα”. Κληδόνα σημαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδοντας προφητική σημασία. Ο Κλήδονας ζωντανεύει την παραμονή του Αϊ Γιαννιού στις 23 Ιουνίου που συμπίπτει με την θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα και συγκεκριμένα οι άγαμες κοπέλες βλέπουν μέσα στο πηγάδι τον μέλλοντα σύζυγό τους, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Ο εορτασμός αρχίζει με το άναμμα της φωτιάς.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Χρυσόστομος Κυραηλίδης, ο Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΚ κ. Αλέκος Καλτσίδης, η εντεταλμένη Σύμβουλος Δ. Κατερίνης κ. Ροδή Ελευθεριάδου Μελετλίδου, η Πρόεδρος του Δημοτικού διαμερίσματος Κορινού κ. Φωτεινή Καρασερίδου, ο παπάς της ενορίας Κορινού παπα -Χρήστος, οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, από τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού, από το Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Κορινού, από τον Σύλλογο Πέτρας Ολύμπου και πάρα πολύ φίλοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφία Μαυρίδου και τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, την κ. Φωτεινή Καρασερίδου για την επιμέλεια της καθαριότητας, τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον Σύλλογο Θρακιωτών και Μικρασιατών Δήμου Κοζάνης καθώς επίσης και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κατερίνης Νοσταλγοί της Παράδοσης που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να παρευρεθούν και να παρουσιάσουν τα χορευτικά τους συγκροτήματα, τον Χοράρχη του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Τουρνά και την χορωδία μας, την Χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου κ. Βάσω Τσαγανού και τους χορευτές μας, τις κουμπαγιώτισσες, τους κουμπαγιώτες, τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού «Εύξεινος Πόντος», τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, τον Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου, τον κ. Παναγιώτη Σπανό και την εταιρία Οικοανάπτυξη, καθώς επίσης και όσους συνέβαλαν με την προσφορά και την παρουσία τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

1 σχόλιο:

  1. ΟΣΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟΣΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΛΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ 10 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή