ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

27/9/16

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Σε κατάσταση ανασφάλειας η αγορά

Κώστας Ρέχας

Στην πράξη θα φανεί αν τα νέα δεδομένα σε ασφαλιστικό και φορολογικό βοηθήσουν τον εμπορικό κόσμο, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης...


Ανασφάλεια επικρατεί στην αγορά ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το φορολογικό, το ασφαλιστικό καθώς και με άλλα που θα εφαρμοστούν από 1/1/2017, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, Κώστας Ρέχας.

«Περιμένουμε να δούμε, στην πράξη, πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά αλλά και ποιες θα είναι οι επιβαρύνσεις, διότι η παραφιλολογία καλά κρατεί και ο καθένας βγαίνει και λέει τα δικά του», επισήμανε ο κ. Ρέχας.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι για το ασφαλιστικό από 1/1/2017 θα υπολογίζεται πλέον ποσοστιαία και όχι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα είναι ποσοστό επί των κερδών, δηλαδή ανάλογα με τα κέρδη του κανείς θα πληρώνει την ασφαλιστική του εισφορά. Βεβαίως, αν κρύβει τα κέρδη του θα πληρώνει λιγότερα ενώ αν είναι ειλικρινής θα πληρώνει περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης παραδέχθηκε ότι «για τους μικρούς επαγγελματίες εμπόρους, ο ποσοστιαίος υπολογισμός, ως ιδέα, είναι κάτι καλό, ακούγεται καλό, διότι δεν μπορεί ένα μικρό μαγαζάκι που κάνει τζίρο 100.000 ευρώ τον χρόνο, να πληρώνει το ίδιο ποσό ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ με μια άλλη επιχείρηση που κάνει τζίρο 1.000.000 ή 2.000.000 ή 3.000.000 ευρώ ετησίως. Αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα και αυτό ήταν άδικο».
Εξήγησε όμως ότι, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι συσσωρευμένες επιβαρύνσεις δεν βοηθούν τούς ιδιοκτήτες εμπορικών και άλλων καταστημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή το 20% είναι βαρύ, διότι αν συνυπολογίσουμε το 26% που έγινε (ανέβηκε στο) 29% συν την προκαταβολή φόρου, συν το ΦΠΑ 24%, όλα αυτά μας δίνουν ένα τεράστιο νούμερο που δεν βγαίνει», δηλαδή για μια δυσβάστακτη φορολογία.
Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Οπότε έχουμε έναν φαύλο κύκλο όπου θα αναγκάζεται ο μικροεπαγγελματίας έμπορος να αποκρύπτει κάποια στιγμή τα έσοδά του διότι, είναι λογικό, φοροαμύνεται πλέον. Δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, υπάρχει φοροάμυνα, υπάρχει επιβίωση».
Κατά τον κ. Ρέχα, ως προς τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει υπό την προϋπόθεση όμως να είναι χαμηλό το ποσοστό. «Θα μπορούσε λοιπόν με ένα ετήσιο κέρδος από 300.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ και άνω να αυξάνει και το ποσοστό τής ασφάλισης». Υποστήριξε όμως ότι από το σύστημα που αναμένεται να εφαρμοστεί από 1/1/2017, προκύπτουν άλλα προβλήματα: «Δηλαδή, πάλι έχουμε ένα τσουβάλιασμα, μια γενίκευση των συντελεστών».
Υπογράμμισε πάντως ότι για να δει κανείς αν το σύστημα αυτό είναι πιο δίκαιο, καλύτερο ή λιγότερο καλό κλπ, αυτό θα φανεί στην πράξη και κατά την εφαρμογή του, διότι κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει τα ακριβή νούμερα, δεδομένου ότι «τώρα μιλάμε (κατά κάποιον τρόπο) υποθετικά, μιλάμε μ’ αυτά που ξέρουμε, που έχουν ανακοινώσει οι ιστοσελίδες, (μ’ αυτά που παρέχονται ως) δημοσιογραφικές πληροφορίες ή αυτό που κατέθεσε το Υπουργείο προς ψήφιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου