ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

29/9/16

Για δεύτερη φορά παγκόσμια πρωτιά για το «Διδασκαλείο Ισπανικών Δέσποινα Τρ. Ματσαρίδου» και τους μαθητές του από την Κατερίνη

Τρία χρόνια μετά, η διάκριση επαναλαμβάνεται επιβεβαιώνοντας πως η σκληρή δουλειά, η μεθοδικότητα, η υπομονή και η επιμονή, η φαντασία, η αγάπη για μια γλώσσα και η όρεξη για μάθηση και για ότι καινούργιο, είναι συνδυασμός ανίκητος.


Για δεύτερη φορά η καθηγήτρια Ισπανικών, Δέσποινα Τρ. Ματσαρίδου μαζί με εννέα μαθητές της κέρδισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία...

«Καθηγήτρια-Πρέσβειρα» σε διαγωνισμό στα πλαίσια του 4ο Διεθνούς Συνεδρίου Ισπανικών «ELE GLOBAL» που διεξήχθη στη Σαλαμάνκα, στην Ισπανία, από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου 2016.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν 641 άτομα από περισσότερες από 30 χώρες, από τέσσερις ηπείρους, όλοι καθηγητές της ισπανικής ως ξένη γλώσσα. Παράλληλα με το Συνέδριο είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός στα πλαίσια του οποίου καθηγητές ισπανικών ανά την υφήλιο έπρεπε να ετοιμάσουν με τους μαθητές τους κάποια εργασία με θέμα την περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν και στόχο την προβολή της ισπανικής γλώσσας.
Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «Τεχνολογία, καινοτομία και επικοινωνία στα ισπανικά». Επιπλέον, το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον Μιγέλ ντε Θερβάντες μιας και φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου αυτού ισπανού συγγραφέα.
Οι εννέα Δον Κιχώτηδες συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στις 16 Απριλίου και συμφώνησαν να κατασκευάσουν μια ηλεκτρονική σελίδα σύμφωνη με τα ενδιαφέροντα του καθενός και ακολουθώντας με τον τρόπο αυτό τις κατευθυντήριες γραμμές του Συνεδρίου για τη χρήση της τεχνολογίας στη διδασκαλία των ισπανικών σαν ξένη γλώσσα. Δεν έπρεπε να γίνει τίποτα που να θυμίζει την προηγούμενη εργασία, βραβευμένη πάλι με το 1ο βραβείο. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και το καινούργιο σχέδιο μια πρόκληση για όλους!
Ο κάθε συμμετέχων θα ετοίμαζε ένα κομμάτι της ιστοσελίδας ανεβάζοντας πληροφορίες από το σπίτι του για τον τομέα του ενδιαφέροντος του και τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του, σύμφωνα με το προσωπικό τους κριτήριο και γούστο. Απαραίτητη προϋπόθεση: να κατάγονται από αυτή την περιοχή.
Στις 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση. Εκμεταλλευόμενοι τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και το αφιέρωμα του Συνεδρίου στο Μιγέλ ντε Θερβάντες, έγινε μια παρένθεση και αφού διαβάστηκαν φράσεις και αποσπάσματα από έργα μεγάλων ισπανόφωνων συγγραφέων και συζητήθηκαν, όλοι παρέλαβαν το κόκκινο τριαντάφυλλο τους, σύμφωνα με την παράδοση καθώς και ένας τυχερός κέρδισε ένα βιβλίο! Συζητήθηκαν άγνωστες στο ευρύ κοινό στιγμές της ζωής του μεγάλου ισπανού συγγραφέα και όλη η ομάδα παρευρέθηκε σε εκδήλωση της Ένωσης Συγγραφέων Νομού Πιερίας αφιερωμένη στο Θερβάντες και το Σαίξπηρ, όπου η καθηγήτρια τους διάβασε αποσπάσματα του έργου του «Δον Κιχώτης» στα ισπανικά.

Μια εβδομάδα μετά κι ενώ η κατασκευή της σελίδας προχωρούσε με αρκετά τεχνικά προβλήματα αλλά μπόλικο ενθουσιασμό η ομάδα συναντήθηκε για τρίτη φορά στο Ice Factory όπου έγινε φωτογράφιση όλων των συμμετεχόντων. Μέρες μετά η έκπληξη ήταν έτοιμη από τα χέρια της Ελισάβετ Κιοσσέ! Όλοι οι συμμετέχοντες θα μεταμορφώνονταν σε ευγενείς γαλαζοαίματους της Καστίλλης και Λεόν του 16ου αιώνα!
Μέχρι τις 11 Μαΐου η σελίδα ήταν έτοιμη και ο επίλογος της ήταν αντάξιος όσων είχαν προηγηθεί! Η ομάδα συγκεντρώθηκε στην Clepsydra, σ’ ένα δωμάτιο απόδρασης που είχε επιλεγεί στην πόλη της Κατερίνης, όπου έπρεπε μέσα σε 60 λεπτά να λύσει 9 αινίγματα, που σχετίζονταν με την εργασία, προκειμένου να ανοίξει πόρτες, ντουλάπια με κρυμμένες ισπανικές λιχουδιές και, αφού καταφέρει όλα αυτά, να λύσει το τελικό αίνιγμα που αφορούσε τη ζωή του ίδιου του Μιγέλ ντε Θερβάντες.
Οι συμμετέχοντες αφού συνεργάστηκαν, κατάφεραν σε 58 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα ν’ ανοίξουν την πόρτα και να βγουν με ζωγραφισμένο ένα τεράστιο χαμόγελο ενθουσιασμού για την εμπειρία! Έξω τους περίμενε μια αναμνηστική κούπα με φράσεις στα ισπανικά από τον τομέα που ο κάθε ένας είχε ερευνήσει (Ιστορία, Φιλοσοφία, Χορός, Γαστρονομία, Φωτογραφία, Γλυπτική, Ζωγραφική, Λογοτεχνία, Αρχιτεκτονική, Κινηματογράφος).


Η εργασία κατατέθηκε και η αγωνία ήταν μεγάλη. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια πολλά, η θέληση όμως μεγαλύτερη. Στα τέλη Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στη σελίδα του Συνεδρίου και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος! Η ομάδα είχε πάλι κερδίσει την 1η θέση στην κατηγορία «Καθηγήτρια-Πρέσβειρα»!
Στις 8 Ιουλίου, στις 19;00, λίγο πριν τη λήξη του Συνεδρίου, και ενώ ήταν παρόντες όλοι οι σύνεδροι, ακαδημαϊκοί και μέλη της Κυβέρνησης της Καστίλλης και Λεόν, έγινε η απονομή των βραβείων στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης της Σαλαμάνκα, πόλης στην οποία βρίσκεται ένα από τα τέσσερα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης (έτος ίδρυσης 1218).
Η εργασία παρουσιάστηκε από την υπεύθυνη καθηγήτρια Δέσποινα Τρ. Ματσαρίδου, η οποία παρέλαβε και το βραβείο καταχειροκροτούμενη! Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση, όπως είναι φυσιολογικό, ήταν έντονα!!! Όπως οι διοργανωτές τόνισαν στην ίδια κατά τη βράβευση, μια μικρή πόλη στο βορρά της Ελλάδας, το σπίτι των 12 Θεών του Ολύμπου, μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη της διδασκαλίας των ισπανικών χάρη στο πείσμα και τον ενθουσιασμό μιας καθηγήτριας και μιας ομάδας μαθητών που πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα .
Με δυο φράσεις του Νίκου Καζαντζάκη και ένα μεγάλο «καλησπέρα» κι ένα «καλή αντάμωση» στα ελληνικά άνοιξε κι έκλεισε η παρουσίαση. Ο ακαδημαϊκός José Antonio Bartol, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, η Υπουργός Τουρισμού και προβολής της γλώσσας της περιφέρειας της Καστίλλης και Λεόν, ο πρόεδρος της FIAPE José María Izquierdo και η διευθύντρια των Cursos Internacionales του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα αφού παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση και γέλασαν με τις περιπέτειες των 9 Ελλήνων Δον Κιχώτηδων, σε πολύ θερμό κλίμα, έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στην υπεύθυνη καθηγήτρια, την κ.Δέσποινα Τρ. Ματσαρίδου, και δήλωσαν το θαυμασμό τους για τη δουλειά που γίνεται στις αίθουσες των ισπανικών ανά τον κόσμο και, εν προκειμένω, σε μια γωνιά της Ελλάδας μιας και το βραβείο αυτό πήγαινε στα ίδια χέρια για 2η συνεχόμενη φορά!!!
Η ομάδα συγκεντρώθηκε στις 14 Ιουλίου για να γιορτάσει τη νίκη της, να παραλάβει τα δωράκια της και να γευτεί εδέσματα από την Ισπανία! Όλοι, ενθουσιασμένοι, ανανέωσαν το ραντεβού μέχρι το επόμενο Συνέδριο και τον επόμενο διαγωνισμό!
Ένα τεράστιο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες που απέδειξαν πως η εκμάθηση μιας γλώσσας μπορεί να είναι μια διαδικασία απολαυστική και πως η ομαδική δουλειά είναι πάντα αποτελεσματικότερη! Μπράβο σας, Γιώργο Τσερτεκίδη, Ελισάβετ Κιοσσέ, Θεοδώρα και Κωνσταντία Δρακοπούλου, Χρήστο Γιαμούζη, Ιωάννα Τσερδακίδη, Δέσποινα Χατζηγρηγοριάδου, Χριστίνα Παπαδημητρίου και Γιάννη Βαλσαμίδη!!!

«Ήταν μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία που μας έφερε πιο κοντά στην ισπανική κουλτούρα» Χριστίνα Παπαδημητρίου

«Συνδυασμός ισπανικής γλώσσας και κουλτούρας με την υπέροχη παρέα των παιδιών. Δε θα ξεχάσω τα γέλια μας αλλά και τόσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή Castilla y León.Πέρασα υπέροχα, σας ευχαριστώ πολύ όλους και κυρίως τη δασκάλα μας, κ.Ματσαρίδου» Ιωάννα Τσερδακίδη
«Μια όμορφη διασκεδαστική παρέα που ταξίδεψε, γέλασε, γεύτηκε και έπαιξε ένα παιχνίδι γνώσεων και φαντασίας. Μια παρέα που αγάπησε την ισπανική κουλτούρα μέσα από τα μάτια της πιο δραστήριας καθηγήτριας ισπανικών!» Δέσποινα Χατζηγρηγοριάδου

«Το υπέροχο αυτό ταξίδι μας δεν τελείωσε…. Τώρα αρχίζει!!!» Χρήστος Γιαμούζης

«Ένα παραμύθι με το ομορφότερο τέλος. Ένα παραμύθι που δίδαξε, διασκέδασε και, πάνω απ’όλα, έφερε κοντά 9 διαφορετικούς Κιχώτες υπό την καθοδήγηση μιας μοναδικής και αξιέπαινης Καθηγήτριας-Πρέσβυρας» Γεώργιος Τσερτεκίδης

«Ο σκοπός όσων μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα είναι να τη χειριζόμαστε επιτυχώς. Το πραγματικά ενδιαφέρον κομμάτι είναι όταν μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερες πληροφορίες για τους τόπους, αλλά και για τους ανθρώπους που αυτή η γλώσσα έχει τη δύναμη της μητρικής. Όταν μια ομάδα αρχικά αγνώστων ανθρώπων το καταφέρνει αυτό συλλογικά, η αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ανεκτίμητη δε έγινε όταν αυτό το ταξίδι μας στα μονοπάτια της γνώσης ανταμείφθηκε πανηγυρικά αλλά και είναι διαθέσιμο να εμπλουτίσει τις γνώσεις εκείνων που το επιθυμούν» Θεοδώρα Δρακοπούλου

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία που μέσω αυτής μου δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσω την Ισπανία! Γνώρισα ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα αρμονικά και από κοινού δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα υπό τη συνοδεία γέλιου και θετικής ενέργειας!» Κωνσταντία Δρακοπούλου

«Ένας καινοτόμος τρόπος και άκρως δημιουργικός να έρθουμε σε επαφή με την ισπανική γλώσσα και την ισπανική κουλτούρα! Μια ομάδα με ζήλο για μάθηση και δουλειά και μια καθηγήτρια πηγή έμπνευσης και δοτικότητας είναι τα συστατικά της επιτυχίας μας! Τελικά άξιζε το ταξίδι, ο προορισμός αλλά και οι συνοδοιπόροι!!!» Ελισάβετ Κιοσσέ

«Το «ταξίδι» αυτό ήταν ένας πρωτότυπος τρόπος για να βγούμε από τις σελίδες των βιβλίων, να ενώσουμε τις δυνάμεις 9 άτομα, να ταξιδέψουμε μακριά και να πετύχουμε πολλά! Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!» Γιάννης Βαλσαμίδης

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας!!!! Σελίδα:http://viajaryaprender.wixsite.com/castillayleon





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου