ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

28/10/16

ΛΙΤΟΧΩΡΟ: Χειροκροτήματα και επευφημίες στην παρέλαση μαυροσκούφηδων στο Λιτόχωρο

Φωτορεπορτάζ: Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός
Τα ζωηρά χειροκροτήματα και τις επευφημίες τού κόσμου «εισέπραξαν» αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες τής Ταξιαρχίας Λιτοχώρου που συμμετείχαν στην -υπό βροχή- παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη των «θεών», στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Δ.Δίου-Ολύμπου για την 76η επέτειο του «ΟΧΙ».

Η παρέλαση άρχισε με τη Δημοτική Μπάντα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου να «παίζει» το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή τού Αλεξάνδρου η Χώρα» ενώ στο κλείσιμο της παρέλασης, όταν δηλαδή κατηφόριζαν τα στρατιωτικά τμήματα της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, η Δημοτική Μπάντα «έπαιζε» το εμβατήριο «Περνάει ο Στρατός τής Ελλάδος φρουρός».

Στιγμές συγκίνησης
Η παρουσία στρατιωτικών τμημάτων αποτέλεσε αντικείμενο ενθουσιασμού εκ μέρους τοπικών Αρχών, κατοίκων -μικρών και μεγάλων- που παρακολουθούσαν την τελετή, καθώς επίσης και τουριστών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πόλη. Μάλιστα, αρκετοί από τους τουρίστες, όταν άρχισε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, έβγαλαν τα κινητά τους για να αποθανατίσουν το γεγονός.
Πράγματι, οι μαυροσκούφηδες -άνδρες και γυναίκες- τής Ταξιαρχίας έδωσαν ένα άλλο «χρώμα» στις εκδηλώσεις τής 28ης Οκτωβρίου, προσέφεραν συγκινητικές στιγμές όταν με συντονισμό κινήσεων και απόλυτη τάξη παρήλαυναν στην κεντρική λεωφόρο τού Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο.

Τα στρατιωτικά τμήματα είχαν παρουσία από το πρωί τής ημέρας όταν εψάλη η επίσημη Δοξολογία, ακολούθως όταν τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση στην πλατεία Ηρώων αλλά και στη συνέχεια, στην παρέλαση. Μάλιστα, στο κλείσιμο της Επιμνημόσυνης Δέησης στην πλατεία Ηρώων και συγκεκριμένα κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου οι μαυροσκούφηδες τραγουδούσαν με πολύ δυνατές φωνές συνοδεύοντας τη δημοτική μπάντα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου.

Φυσικά, συμμετοχή στις εκδηλώσεις τής 28ης Οκτωβρίου δεν είχαν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Συμμετοχή είχαν και μαθήτριες - μαθητές των Δημοτικών Σχολείων τής πόλης καθώς και του Γυμνασίου - Λυκείου Λιτοχώρου. Επίσης, συμμετείχαν και τμήματα πολιτιστικών συλλόγων τής περιοχής.

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Πεσόντων




Πριν από την παρέλαση, στην πλατεία Ηρώων, στο μνημείο που έχει στηθεί εκεί, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων τού ελληνοϊταλικού πολέμου (1940 – 1941).

Μάλιστα, στο μνημείο αναγράφονται και τα ονόματα των Λιτοχωριτών πεσόντων: 

Γ.Ν. Μπαλανίκας, Ανθυπολοχαγός. 
Ι.Αν. Πειστικός, Λοχίας. 
Ι.Γρ. Αδαμόπουλος, στρατιώτης. 
Γ.Ι. Γάβρης, στρατιώτης.
Ι.Μ. Γκιάτας, στρατιώτης.
Γ.Ι. Γκουντέλιας, στρατιώτης.
Κ.Αθ.Γραμματόσης, στρατιώτης.
Ν.Ι. Ζαχουδάνης, στρατιώτης.
Αθ.Κ. Ζουρζούρας, στρατιώτης.
Απ.Γρ. Ζωγράφος, στρατιώτης.
Ν.Μ. Καρακίτσιος, στρατιώτης.
Αν.Γ. Κρανιώτης, στρατιώτης.
Κ.Χρ. Κυπαρισσάς, στρατιώτης.
Αν.Απ. Παπαγεωργίου, στρατιώτης.
Ν.Απ. Φαργκάνης, στρατιώτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μνημείο αναγράφονται και ονόματα πεσόντων κατά την περίοδο 1912 – 1922 (απελευθέρωση της Μακεδονίας - Μικρασιατική Καταστροφή), 1914 – 1918 (Α’ παγκόσμιος πόλεμος - Δυτικό Μέτωπο), 1946 – 1949 (Εμφύλιος), αναγράφονται όμως και ονόματα πεσόντων όπου δεν φαίνεται να αναφέρεται η περίοδος κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους. 

Παρουσίες

Οι εκδηλώσεις τής 28ης Οκτωβρίου στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία Ιερέων ως εκπροσώπων τής Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, καθώς επίσης με την παρουσία τού Αναπληρωτή Δημάρχου Νίκου Λάππα, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων, εκπαιδευτικών και πλήθους κόσμου. 





http://www.epirroes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου