ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

2/12/16

Το ευάλωτο παιδί και η προσέγγιση του από τους γονείς η επόμενη εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με ομιλητή τον Καθηγητή Γεώργιο Τσικόπουλο

Το ευάλωτο παιδί και η προσέγγιση του από τους γονείς η επόμενη εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με ομιλητή τον Καθηγητή Παιδοχειρουργικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Τσικόπουλο η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5-12-2016 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης στις 19:00. Στην αρχή της εκδήλωσης η χορωδία της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης θα παρουσιάσουν ένα δεκαπεντάλεπτο έντεχνο μουσικό πρόγραμμα.

Ο κ.Τσικόπουλος θα αναφερθεί στο ότι ως ευάλωτο (vulnerable) χαρακτηρίζεται το παιδί που επιδεικνύει μια ασυνήθιστη, μια υπερβολική ευαισθησία σε σωματικές ή ψυχικές ασθένειες. Το παιδί αυτό αντιμετωπίζεται από τους γονείς του σαν να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από προβλήματα που αφορούν στην υγεία, στην ανάπτυξη και στην ψυχολογία του. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου του ευάλωτου παιδιού διακρίνονται σ΄ αυτούς που αναφέρονται στο παιδί αυτό καθαυτό, σ΄ αυτούς που έχουν σχέση με τη γέννηση του παιδιού και τέλος σε εκείνους που έχουν σχέση με ψυχολογικά προβλήματα των γονέων. Οι εκδηλώσεις του συνδρόμου περιλαμβάνουν συμπτώματα που αφορούν αφενός μεν τους γονείς, αφετέρου δε τα παιδιά. Το σύνδρομο του ευάλωτου παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αν δε συνειδητοποιηθεί και αναγνωριστεί σαν πρόβλημα και μάλιστα από όλη την οικογένεια.

Στην αρχή της εκδήλωσης η χορωδία κοριτσιών της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης θα παρουσιάσουν ένα δεκαπεντάλεπτο έντεχνο μουσικό πρόγραμμα.

Περίληψη

Ως ευάλωτο (vulnerable) χαρακτηρίζεται το παιδί που επιδεικνύει μια ασυνήθιστη, μια υπερβολική ευαισθησία σε σωματικές ή ψυχικές ασθένειες. Το παιδί αυτό αντιμετωπίζεται από τους γονείς του σαν να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από προβλήματα που αφορούν στην υγεία, στην ανάπτυξη και στην ψυχολογία του. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου του ευάλωτου παιδιού διακρίνονται σ΄ αυτούς που αναφέρονται στο παιδί αυτό καθαυτό, σ΄ αυτούς που έχουν σχέση με τη γέννηση του παιδιού και τέλος σε εκείνους που έχουν σχέση με ψυχολογικά προβλήματα των γονέων. Οι εκδηλώσεις του συνδρόμου περιλαμβάνουν συμπτώματα που αφορούν αφενός μεν τους γονείς, αφετέρου δε τα παιδιά. Το σύνδρομο του ευάλωτου παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αν δε συνειδητοποιηθεί και αναγνωριστεί σαν πρόβλημα και μάλιστα από όλη την οικογένεια.


ΣΥΝΤΟΜΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθυντής Παιδοχειρουργικής Κλινικής Ιπποκράτειου ΓΠΝ Θεσσαλονίκης


Ατομικά στοιχεία
Όνομα: Γεώργιος
Επώνυμο: Τσικόπουλος
Έτος γέννησης: 1955
Τόπος γέννησης: Κατερίνη
Τρέχουσα επαγγελματική κατάσταση: Διευθυντής Παιδοχειρουργικής Κλινική Ιπποκράτειο ΓΠΝ Θεσ/νίκης
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος, πατέρας 5 παιδιών

Τίτλοι σπουδών
Πτυχίο: Ιατρικής ΑΠΘ (1979 με βαθμό 8,42)
Διδακτορικό: Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ (1992), με βαθμό "Άριστα"
Ιατρική Ειδικότητα
Χειρουργική Παίδων (2/1988)
Μετεκπαίδευση
1.   Παιδιατρική Ογκολογία και Εγχειρητική των νεογνών στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Hospital for Sick Children, Great Ormond Street, London (10/1991 έως 4/1992).
2.   Λαπαροσκοπική Χειρουργική για παιδοχειρουργούς, υπό την καθοδήγηση του Sir Alfred Cushieri στο Dundee της Σκωτίας (12/5-28/5/2000)
3.   Διαδερμική τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων σε παιδιά με κακοήθεια, υπό καθοδήγηση υπερήχων. Τοθέτηση Picc Line (percutaneous introduced central catheter) στο Universita Cattolica, Ρώμη (2-5/12/2008)
4.   Εκ νέου επίσκεψη για 2 εβδομάδες στο Great Ormond Street Hospital: 12-23/4/2010
Επαγγελματικές δραστηριότητες
-    Υπηρεσία Υπαίθρου στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Νάουσας (1981-1982)
-    Χειρουργός Παίδων στο Ι.Κ.Α: (3/1988 έως 2/1989, απογευματινό ωράριο)
-    Άμισθος επιστημονικός Συνεργάτης στην Παιδοχειρουργική Κλινική Ιπποκράτειο ΓΠΝ Θεσ/νίκης (3/1988 έως 2/1989, πρωινό ωράριο)
-    Επιμελητής Β΄, Επιμελητής Α΄, Αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθυντής στην Παιδοχειρουργική Κλινική Ιπποκράτειο ΓΠΝ Θεσ/νίκης (3/1989 έως σήμερα)
Διακρίσεις
5 Βραβεία ανακοινωμένης εργασίας
Υποτροφίες
Υποτροφία από το ΚΕΣΥ για τη μετεκπαίδευσή μου στην Παιδιατρική Ογκολογία στο Hospital for Sick Children, Great Ormond Street, London.
Δημοσιεύσεις (ISI)/αναφορές
75 δημοσιεύσεις/ 150 αναφορές
Ερευνητικά προγράμματα
Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα για μεταμοσχεύσεις ήπατος, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθ. κ. Ι. Δαδούκη (1990 έως το 1991).
Ανακοινώσεις σε Συνέδρια
200
Προσκεκλημένος ομιλητής
26
Προεδρείο σε Συνέδρια
40
Μέλος Οργανωτικής επιτροπής συνεδρίων
17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου