ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

23/1/17

Ο Πέλεκας στο... Περιφερειακό Συμβούλιο

Τις ενστάσεις της για τις παρεμβάσεις στο ποτάμι παρουσίασε η Πρωτοβουλία του Πέλεκα
Τις θέσεις της για τον ποταμό Πέλεκα, κατέθεσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Πέλεκα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τις σοβαρές ενστάσεις της για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο ποτάμι, με αφορμή και την κατασκευή του Περιφερειακού Δρόμου Κατερίνης.

 Όπως τονίζει η Πρωτοβουλία ο αγώνας της είναι συνεχής για την ανάπλαση του ποταμού (τα τελευταία 9 χρόνια), ώστε να αποτελέσει κομμάτι του αστικού ιστού και πόλος έλξης για όλη την Πιερία.
Σε αυτά τα 9 χρόνια συνέπεσε να σχεδιαστεί και να υλοποιείται το έργο της περιφερειακής οδού Κατερίνης. «Αγκαλιάσαμε θετικά το έργο σαν μια ευκαιρία να υλοποιηθεί η ανάπλαση της περιοχής και η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας», αναφέρει η Πρωτοβουλία, συμπληρώνοντας οτι η αγωνία της είναι το έργο να υλοποιηθεί σύμφωνα με την επιστήμη και την τεχνική των έργων, τηρώντας πάντα τους νόμους. «Κι αυτό πρέπει να το διασφαλίσουν οι αρμόδιες αρχές.»
Αυτός ήταν ο λόγος που εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας «βρέθηκαν» στο δημοτικό συμβούλιο (πριν λίγες εβδομάδες), όπου θα εγκρίνονταν η αντιπλημμυρικής μελέτης του Πέλεκα, ζητώντας περισσότερη ενημέρωση. «Δε μας άκουσαν αλλά ούτε μας ενημέρωσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρακολουθώντας από κοντά το έργο και μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής η Πρωτοβουλία, εντόπισε «εδώ και αρκετούς μήνες ασάφειες, αντιφάσεις, παρανομίες. Το ποτάμι έχει λεηλατηθεί στο όνομα του έργου (ΚΥΑ έχει ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2016, η μελέτη του αντιπλημμυρικού έχει ημερομηνία παραλαβής τον Νοέμβρη του 2016 και δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού, η ΚΥΑ αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι εργασίες στο ποτάμι δεν επιτρέπονται τους χειμερινούς μήνες ενώ ακόμα και σήμερα εργάζονται).»
Εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής, η Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα, αναφέρει «Ζούμε στις συνοικίες κατά μήκος του ποταμού, έχουμε την εικόνα ενός μεγάλου εργοταξίου 9 χλμ και καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας των κατοίκων εάν θα πλημμυρίσουμε ξανά (μιας και παλιά το ζήσαμε από καιρικά φαινόμενα) εξαιτίας των παρεμβάσεων στο ποτάμι. Εκτιμώντας όλη αυτή τη κατάσταση, τις αγωνίες και τις καταγγελίες των κατοίκων και την εικόνα του ποταμού σήμερα, θεωρήσαμε χρέος μας να υποβάλουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα και στους επιθεωρητές περιβάλλοντος στοχεύοντας πάντα μετά το πέρας του έργου να έχουν ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία, η οριοθέτηση, η ανάπλαση του ποταμού, της κοίτης του και της ευρύτερης παρόχθιας περιοχής.»
Η Πρωτοβουλία, ζητά να μη γίνει παραλαβή του έργου εάν δεν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες. Ουσιαστικά, αυτό το αίτημα κατέθεσαν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, αφού η Περιφέρεια είναι η επιβλέπουσα αρχή του έργου του Περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται οι παρεμβάσεις και εντός της κοίτης του ποταμού.

Η θέση του Δήμου
Να σημειωθεί οτι το ζήτημα των εργασιών στον Πέλεκα και τις αμμοληψίες που γίνονται στην κοίτη του, απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του, μετά από σχετικό ερώτημα που κατατέθηκε
Γιώργος Κυριακίδης και Γνωσούλα Χαίλατζίδου ρώτησαν για το ποιος έχει την ευθύνη επίβλεψης του έργου, ποιος ελέγχει την πορεία των εργασιών, με ποια απόφαση γίνονται αμμοληψίες, αλλά και το τι προτίθεται τελικά να κάνει ο δήμος για την ανάπλαση της περιοχής.
Απαντώντας ο δήμαρχος υποστήριξε πως ο δήμος «όπως θα έπρεπε να είχε κάνει από το 2002», προχώρησε στη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος. Σε ότι αφορά την επίβλεψη, τόνισε οτι αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά το τι γίνεται στην περιοχή παρακολουθείται «ατύπως» και από το Δήμο και «όπου χρειάστηκε στάλθηκαν οι ανάλογες επιστολές».
Απαντώντας για την αμμοληψία μέσα από το ποτάμι, ο κ. Χιονίδης είπε οτι αυτή δόθηκε στον εργολάβο (που κατασκευάζει τον Περιφερειακό Δρόμο Κατερίνης) με απόφαση την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ διευκρίνησε οτι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν τα υλικά μέσα από το ποτάμι δόθηκαν δωρεάν ή αν καταβάλλεται και πόσο, αντίτιμο για αυτά.
Καταλήγωντας ο δήμαρχος, υποστήριξε οτι για τον Δήμο ο Λεύκος ποταμός «αποτελεί σημείο αιχμής» και όπως είπε οι παρεμβάσεις κατά μήκος του συνεχίζονται.


http://www.eptanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου