ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

22/6/17

22 Ιουνίου 168 π.Χ. η Ιστορική μάχη της Πύδνας.

Η μάχη της Πύδνας είναι ένα σημαντικότατο ιστορικό γεγονός, γιατί η έκβασή της σημάδεψε βαθιά την πορεία της ανθρωπότητας. Επέδρασε ουσιαστικά στην εξέλιξη του κατοπινού κόσμου κι επηρέασε ανεπανόρθωτα τα βήματα και το μέλλον της  φυλής μας. (Αλέκος Ν. Αγγελίδης)

Η μάχη έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου του 168 π.Χ. στο χώρο νότια της Πύδνας.  Η Πύδνα, πόλη  σε στρατηγική θέση, ήταν το κύριο λιμάνι του μακεδονικού βασιλείου κατά τον 5ο αι. π.Χ., από όπου εξαγόταν η περίφημη μακεδονική ξυλεία.


Στην Πύδνα πολιορκήθηκε και εξοντώθηκε η μητέρα του Μ. Αλέξανδρου, Ολυμπιάδα από τον Κάσσανδρο το 317 -316 π.Χ.

Ιστορικό πλαίσιο

Τα γεγονότα πριν από τη μάχη της Πύδνας στοιχειοθετούν το πλαίσιο των τριών λεγόμενων Μακεδονικών πολέμων, μεταξύ του ρωμαϊκού κράτους και του Μακεδονικού Βασίλειου. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αγώνα του βασιλιά Φιλίππου Ε΄ από το 215 π.Χ. και εξής και μετέπειτα του διαδόχου του Περσέα.

 Ήταν ένας αγώνας που δεν αφορούσε μόνο την Μακεδονία αλλά και όλο τον ελληνικό κόσμο της Ανατολής.  Το 171π.Χ. η Ρώμη κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του Μακεδόνα βασιλιά Περσέα, με σύνθημα την διαφύλαξη της Δημοκρατίας των Ελλήνων.

Οι αδίστακτοι Ρωμαίοι επιζητούσαν συνθηκολόγηση άνευ όρων.  Στον αγώνα αυτόν η Μακεδονία ήταν μόνη και τον έχασε, με τη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ.

Οι αρχικά επιτιθέμενοι Ρωμαίοι κλονίστηκαν από το μένος και σθένος της σαρωτικής μακεδονικής φάλαγγας και υπέστησαν απώλειες.

Παρακολουθήστε το βίντεο:


Από την περιγραφή της μάχης διαπιστώνεται ότι πραγματοποιήθηκε άγρια και σε βάθος σύγκρουση.

Έγιναν και άλλες συγκρούσεις εκ του συστάδην όταν η μακεδονική φάλαγγα, εν τέλει, διασπάστηκε και οι Έλληνες προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν περί τους 25.000 Έλληνες, περί τους 5.000 αιχμαλωτίστηκαν και προστέθηκαν σε αυτούς άλλοι τόσοι που είχαν διαφύγει.

Οι Ρωμαίοι εκτιμάται να είχαν απώλειες περί τους 4.500 άνδρες.

Η θέση του πεδίου της μάχης

Με βάση νεότερες έρευνες των αρχαιολόγων Μ. Μπέσιου και Α. Κραχτοπούλου διατυπώθηκε μια πρόταση που προσδιορίζει το πεδίο της μάχης στην κοιλάδα του Γερακάρη, ανάμεσα στον Κορινό, στη Νέα Χράνη και στον Κάτω Αγιάννη.

Το πεδίο σφαγής των Μακεδόνων θάφτηκε από μεταγενέστερες επιχώσεις και ο εντοπισμός τυχόν ευρημάτων από αυτό είναι θέμα τύχης  αλλά και μελλοντικής συστηματικής έρευνας.

Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες ετίμησαν τους νεκρούς της μάχης του Μαραθώνα κατασκευάζοντας έναν τύμβο χώματος για τους 192 Αθηναίους που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ.

Η καύση και ταφή των νεκρών στο πεδίο της μάχης υπήρξε η τιμητική προσφορά της πόλης των Αθηναίων στους μαχητές της Ελευθερίας.

Πρόταση για μνημείο της μάχης της Πύδνας

Πάνδημο αίτημα θεωρείται η ανέγερση Μνημείου για την μάχη της Πύδνας ως ελάχιστος φόρος τιμής και Μνήμης προς τους 25.000 νεκρούς Μακεδόνες.

Ποιμενίδης Ιορδάνης
Υπάλληλος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου