ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

23/11/17

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Κώστας Σαχινίδης:...Αρνητική η πολιτική του Δήμου Ελασσόνας για την Τουριστική Ανάπτυξη

Πρόσφατα υπεγράφη σύμβαση του Δήμου Ελασσόνας με την εταιρία ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ-ΤΕΤΡΑΓΟΝ Α.Ε. για την υλοποίηση έργων υποδομών του Κέντρου Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ελασσόνας, με σκοπό να συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος του Δήμου, όπως τόνισε σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Ελασσόνας.


Βεβαίως, η δημιουργία του Κέντρου αυτού ακούγεται πολύ καλά εάν εκπληρωθούν οι διάφορες προϋποθέσεις, διότι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ θετικό στοιχείο για την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη της Ελασσόνας. Άλλωστε τη δημιουργία αυτού του Κέντρου την είχε εξαγγείλει πολλές φορές και ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Γ. Πασχόπουλος αλλά δυστυχώς, με ευθύνη του, δεν υλοποιήθηκε ποτέ επί της θητείας του.

Ωστόσο όμως, παρά τις όποιες εξαγγελίες του πρώην ή του νυν δημάρχου, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα πολλά χρόνια σοβαρά ζητήματα που άπτονται με την ίδια την τουριστική ανάπτυξη και τα οποία επισκιάζουν τη δημιουργία της όποιας υποδομής τουριστικής προβολής.

Για ποιά τουριστική προβολή και πιο τουριστικό προϊόν μπορεί να μιλάει ο κ. Ευαγγέλου όταν δεν έκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου; Ποιες προϋποθέσεις δημιούργησε ο ίδιος για την προσέλκυση τουρισμού; Αντίθετα, οι ενέργειες και οι πράξεις του καθώς και οι παραλείψεις του αποτέλεσαν τα πλέον μελανά σημεία για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και, νομίζω, ότι αξίζει να τις σημειώσουμε, ώστε να μην ξεχνούν και οι δημότες τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Ευαγγέλου και της κομματικής δημοτικής αρχής του ώστε να μην παρασύρονται από τα ωραία λόγια και τις όποιες εξαγγελίες.

Πως είναι δυνατόν να μιλάει για τουριστική προβολή του Δήμου όταν δεν έχουν επιλυθεί τόσα και τόσα χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου που παραμένουν άλυτα και είναι αποτρεπτικά για την όποια τουριστική ανάπτυξη, όπως είναι:

1.Η παντελής εγκατάλειψη πολλών χωριών από τις παροχές και τα έργα πολιτισμού του Δήμου, χωρίς να καθαρίζονται οι πλατείες τους από υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίοι υπάρχουν μόνο για την πόλη της Ελασσόνας, άσχετα αν τα δημοτικά τέλη τα πληρώνουν εξίσου όλοι οι δημότες από όλα τα χωριά.
2.Το πρόβλημα με τα τυρόγαλα και τον ποταμό ΄΄τυρογαλίτη΄΄ που σκορπούν βρωμιά και δυσωδία όλο το καλοκαίρι συνεχίζει να πλήτει όχι μόνο όλους τους κατοίκους της Ποταμιάς αλλά και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Μάλιστα το πρόβλημα αυτό αποτελεί την ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ για τον Δήμο μας να υπάρχει στον 21ο αιώνα τη στιγμή που τα τυρόγαλα μπορούν να αξιοποιηθούν με κατάλληλη βιομηχανική επεξεργασία προς όφελος του Δήμου και των τυροκομικών επιχειρήσεων και κυρίως, προς όφελος του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος.
3.Η μη αντικατάσταση των απαγορευμένων διεθνώς αμιαντοσωλήνων ως αγωγών ύδρευσης αποτελεί χρόνιο πρόβλημα σε πολλά χωριά, λόγω της επικινδυνότητας που δημιουργείται στο πόσιμο νερό για την υγεία των δημοτών.
Μάλιστα, πολλοί αγωγοί με αμιαντοσωλήνες, παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες, λόγω της παλαιότητας και της φθοράς που έχουν υποστεί.
4.Ο μη εκσυγχρονισμός του κέντρου της πόλης της Ελασσόνας και των χωριών θα παραμένει πάντα ένα αντικίνητρο τουριστικής ανάπτυξης. Πως είναι δυνατόν να προσελκύσει τουρισμό η πόλη της Ελασσόνας, όταν διώχνει και αυτόν τον διερχόμενο τουρισμό επειδή με τα φορομπηχτικά μέτρα στάθμευσης και κυκλοφορίας που έλαβε η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να σταθεί στο κέντρο ούτε ένα τουριστικό λεωφορείο για την αποβίβαση των τουριστών; Επίσης, δεν είναι δυνατόν μια πόλη σαν την Ελασσόνα να μην έχει έστω και ένα υποτυπώδες σύγχρονο εμπορικό κέντρο, όπου οι τουρίστες να μπορούν να προμηθευτούν τα τοπικά και τα άλλα προϊόντα και εμπορεύματα; Γιατί δεν αξιοποιούνται οι μελέτες εκσυγχρονισμού της πόλης που υπάρχουν στα συρτάρια του δημαρχείου, τη στιγμή μάλιστα που τα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Γιατί άραγε τόση αδιαφορία από τον δήμαρχο και την κομματική του δημοτική πλειοψηφία;
5. Δεν έγινε κανένα έργο για την αξιοποίηση του των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η περιοχή του Ολύμπου, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις Ανάπτυξης και να αναδειχθεί, με συστηματικό τρόπο, η οικολογική, ιστορική, πολιτισμική και κοινωνικοοινομική διάσταση του Ολύμπου, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι η Ανάδειξη του Χιονοδρομικού κέντρου και άλλων συναφών δράσεων.

Μετά από όλα αυτά, άραγε, για ποια τουριστική προβολή του Δήμου μιλάει ο Δήμαρχος, όταν με τις πράξεις και τις αποφάσεις της κομματικής πλειοψηφίας του έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους υπάρχοντες τουριστικούς πόρους, όπως είναι τα μουσεία της περιοχής μας, τη στιγμή που:
1.Δεν χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα στο μεγαλύτερο λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ελασσόνας, όπως είναι το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων.
2.Δεν κατασκευάζει προστατευτικά κάγγελα στην είσοδο του Μουσείου αυτού για την ασφάλεια των επισκεπτών του.
3.Διέκοψε τα έργα αισθητικής βελτίωσης του εξωτερικού χώρου του Μουσείου, τα οποία κατασκεύαζαν τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, χρησιμοποιώντας ψευδή και ανυπόστατα επιχειρήματα.
4.Με απόφασή του και με απόφαση της κομματικής δημοτικής του πλειοψηφίας προσπάθησε να υφαρπάξει το διακοσμητικό-μουσειακό αεροπλάνο των Αραδοσιβίων, με βίαιο τρόπο, γεγονός που απέτρεψε η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων.
5.Με απόφασή του και με απόφαση της κομματικής δημοτικής του πλειοψηφίας απαίτησε την έξωση του Λαογραφικού Μουσείου Λόφου Ελασσόνας από την αίθουσα του κτηρίου του Σχολείου, όπου στεγάζεται.
6.Δεν ενισχύει πεισματικά, το Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι ΄΄ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ΄΄, που γίνεται επί 23 συνεχή χρόνια με συμμετοχή πολύ αξιόλογων συγκροτημάτων από ολόκληρο τον κόσμο και σχεδόν από όλες τις Ηπείρους, όπως από την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Αντίθετα, ενισχύει σταθερά, λίγους και εκλεκτούς, κομματικούς και άλλους, φίλους του, στους οποίους διαθέτει και όλες τις αναγκαίες τεχνικές υπηρεσίες του δήμου (υπαλληλικό προσωπικό, μηχανήματα, καρέκλες κ.λπ.).

Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα που υπάρχουν ή δημιουργήθηκαν από την αδράνεια και την μεροληπτική πολιτική του δημάρχου και της κομματικής δημοτικής αρχής Ελασσόνας αποτελούν αντικίνητρα για την όποια τουριστική ανάπτυξη και θα παραμένουν πάντα ως αποτρεπτικά για τον τουρισμό, όσα Κέντρα Τουριστικής Προβολής και αν δημιουργηθούν.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αναγκαία μια νέα δημοτική αρχή, ακομμάτιστη και ανεξάρτητη, ενωτική, πέρα από οποιαδήποτε διαπλεκόμενα συμφέροντα που θα δώσει νέα πνοή και δύναμη στην πραγματική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με έργα Πολιτισμού και με εκσυγχρονισμό του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΥ Ελασσόνας.

Κώστας Σαχινίδης,
Δρ Κοινωνιολογίας, Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου