ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

23/1/18

Προσοχή: Η Αστυνομία Προειδοποιεί! Σε έξαρση Φαινόμενο. [Δείτε τι πρέπει να κάνετε]

Ενδεχόμενα όμως να παρατηρηθούν περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών σε κατοικίες, κατά την απουσία αυτή των ενοίκων, αφού ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, οι δράστες διαρρήξεων και κλοπών καραδοκούν.


Για σκοπούς πρόληψης τέτοιων φαινομένων, επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία για αποτροπή των διαρρήξεων και κλοπών, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας του.

Ενδεικτικά, παρατίθεται πιο κάτω σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν.

Όταν απουσιάζουμε από το σπίτι, δεν αφήνουμε ενδείξεις που προδίδουν την απουσία μας.

Αποφεύγουμε να δημοσιεύουμε στα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τοποθεσία όπου βρισκόμαστε και τι κάνουμε, αφού αυτό προδίδει ότι απουσιάζουμε από την οικία μας.

Φροντίζουμε να είναι καλά κλειδωμένο το σπίτι μας, έχοντας ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς και δεν αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.

Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα ή σε επισφαλή σημεία, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή.

Όσον αφορά ηλεκτρονικές και άλλες συσκευές ή αντικείμενα αξίας που φέρουν σειριακό αριθμό κατασκευής, καταγράφουμε τον σειριακό αριθμό τους, ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός και η αναγνώριση τους σε περίπτωσης κλοπής τους.

Εάν στο σπίτι μας υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, βεβαιωνόμαστε ότι το έχουμε θέσει σε λειτουργία, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε ότι αυτό δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε βλάβη που το καθιστά εκτός λειτουργίας.
Συστήνεται η σύνδεση του συστήματος συναγερμού της κατοικίας μας με το Κεντροποιημένο Σύστημα Συναγερμών της Αστυνομίας, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα έλεγχος από την Αστυνομία σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος συναγερμού του σπιτιού μας.

Συνεργαζόμαστε με άτομα της εμπιστοσύνης μας, όπως οι γονείς ή τα ενήλικα παιδιά μας, ή συμπολίτες μας που λαμβάνουν ενεργό μέρος στο πρόγραμμα Παρατηρητής της Γειτονιάς.

Γενικότερα, προτρέπεται το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα, να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία.

«Προσοχή στα πορτοφόλια σας, ειδικά σε χώρους με συνωστισμό» συνιστά η αστυνομία, μετά μάλιστα την επ’ αυτοφώρω σύλληψη έξι επίδοξων πορτοφολάδων, μέσα σε αστικό λεωφορείο, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, έξι άτομα, ηλικίας από 41 έως 70 ετών, εκμεταλλευόμενα συνθήκες συνωστισμού σε αστικό λεωφορείο, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν το πορτοφόλι ηλικιωμένου επιβάτη, πλην όμως έγιναν άμεσα αντιληπτά και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ασφάλειας.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες λειτουργούσαν οργανωμένα, έχοντας αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Δύο εκ των δραστών προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαφύγουν τη σύλληψη, ένας απ΄αυτούς κατείχε ναρκωτικά δισκία και ο 41χρονος, είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο μετά την αποφυλάκισή του από Γενικό Κατάστημα Κράτησης όπου βρισκόταν για παρόμοια αδικήματα. Σημειώνεται ότι όλοι είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές, για συναφή αδικήματα.

Με αφορμή το περιστατικό και προς αποφυγή παρόμοιων περιπτώσεων κλοπής τσαντών ή πορτοφολιών, στο πλαίσιο των γιορτών των Χριστουγέννων, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προτείνει:

Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.
Προστατέψτε ιδιαίτερα τις τσάντες και τα πορτοφόλια, σε χώρους με συνωστισμό, όπως στάσεις αστικών λεωφορείων, αστικά λεωφορεία, λαϊκές αγορές, καταστήματα με πολύ κόσμο, κεντρικούς δρόμους αγοράς κλπ.
Μην βάζετε τα πορτοφόλια σε εξωτερικές τσέπες ή στην πίσω τσέπη του παντελονιού
Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.
Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.
Μην αφήνετε τις τσάντες σε διπλανές καρέκλες ή τραπέζια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη σωματική ακεραιότητα, ασφάλεια και υγεία μας, αποφεύγουμε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο ή δράστη διάρρηξης και κλοπής, αφού τέτοια πρόσωπα ενδεχομένως να αντιδράσουν επιθετικά εναντίον μας. Η διακριτική παρατήρηση των υπόπτων προσώπων και η άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας είναι ο ασφαλέστερος χειρισμός τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ | newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου