ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

15/3/18

ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΧΑΜΟΣ: Βρέχει κατασχετήρια και αν δεν αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση ο Δήμος Ελασσόνας θα απειληθεί με λουκέτο!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ- ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ-ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ Εδώ ΚΑΙ…ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ....

-ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ


Διαστάσεις εφιαλτικές φαίνεται να λαμβάνει η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελασσόνα και της Δημοτικής Αρχής με αφορμή την απαίτηση της Εταιρείας για την καταβολή από μέρους του Δήμου ποσού που ξεπερνά μαζί με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα τις 500 χιλιάδες ευρώ!!

Η ιστορία πάει αρκετά πίσω όταν ακόμα στην κεφαλή του Δήμου ήταν ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Πασχόπουλος. Σύμφωνα με την εταιρεία μετά από εντολή του αρμοδίου Αντιδημάρχου τα έτη 2013 και 2014 σε μορφή υπηρεσιακών σημειωμάτων προχώρησε σε εργασίες το κόστος των οποίων όπως ισχυρίζεται αγγίζει το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ. νΣύμφωνα με την εταιρεία τα τιμολόγια τα οποία εξέδωσε παρελήφθησαν και έγινα αποδεκτά από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο χωρίς ωστόσο να καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.

Αυτό σε ότι αφορά την εταιρεία η οποία προχώρησε στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες και διεκδικεί δικαστικά τα ποσά που προκύπτουν από τα τιμολόγια προχωρώντας στην κατάσχεση λογαριασμών του Δήμου!! Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά και θέτει τους πάντες μπροστά σε δεύτερες σκέψεις, είναι η εκφρασμένη θέση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελασσόνας η οποία ρητά και κατηγορηματικά αρνείται την ύπαρξη των τιμολογίων για τα οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα και από πουθενά δεν βεβαιώνεται ο ισχυρισμός της εταιρείας!!

Επίσης ρητά και κατηγορηματικά υποστηρίζει ότι ούτε πρωτόκολλα παραλαβής υλικών υπάρχουν ούτε βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης εργασιών όπως προβλέπεται από τον κώδικα για να υπάρχει και η δυνατότητα καταβολής των αιτουμένων ποσών!!

Από μόνης της αυτή η θέση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στα οποία όσοι εμπλέκονται οφείλουν να απαντήσουν, καθώς απ ότι ακούγεται υπάρχει συνέχεια στην διαδικασία των κατασχέσεων και αν δεν αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση ο Δήμος θα απειληθεί με λουκέτο!!

Είναι προφανές πως αν πράγματι οι ισχυρισμοί της εταιρείας είναι βάσιμοι και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανατρέχοντας στα αρχεία του Δήμου και φυσικά στις αρμόδιες υπηρεσίες, αν υπάρχουν οι προβλεπόμενες ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε, η πρόσκληση για τις εργασίες;

Υπάρχουν οι βεβαιώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες καλής εκτέλεσης και παραλαβής των έργων;
Υπάρχουν τα πρωτόκολλα παραλαβής των υλικών;

Αν ναι, αν έχουν γίνει όλα σύμφωνα με τον νόμο, πολύ απλά η Δημοτική Αρχή οφείλει πάραυτα να καταβάλλει τα ποσά που διεκδικεί η εταιρεία.
Αν όμως δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και πράγματι δεν υπάρχουν στην Οικονομική Υπηρεσία όλα τα απαιτούμενα έγγραφα πως είναι δυνατόν ο Δήμος να καταβάλλει αυτά τα υπέρογκα ποσά;

Εάν δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και οι εργασίες έγιναν με την μόνη εντολή του Αντιδημάρχου ή του Προέδρου ή του Δημάρχου τότε το ζήτημα που προκύπτει είναι τεράστιο και παραπέμπει σε άλλες διαδικασίες!!

Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι πράγματι αυτές οι εργασίες μπορεί να έγιναν και η εταιρεία πράγματι και να διέθεσε τα υλικά που επικαλείται και να εκτέλεσε τις εργασίες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πως συνέβη αυτό;

Νομιμοποιείται ο οιοσδήποτε αιρετός να προβαίνει σε αυτού του είδους τις επιλογές παρακάμπτοντας στην ουσία την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σοβαρά, και επειδή τα ποσά ιδιαίτερα για τις εποχές που διανύουμε είναι αξιοσέβαστα και επειδή ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και η κάθε σκιά που μπορεί να δημιουργηθεί για τον καθένα θα έχει βαρύτατες συνέπειες είναι επιτακτική ανάγκη, επιβάλλεται να πέσει άφθονο φώς σε αυτή την ιστορία και να λάβει ο καθένας ότι του ανήκει.

Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα με την παρουσία των δημοτών, να συζητηθεί το πρόβλημα που ταλανίζει τον Δήμο, να παρατεθούν όλα τα στοιχεία, να παρίστανται όλοι όσοι εμπλέκονται και να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις και φυσικά να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα και από τις δυο πλευρές και να ληφθεί απόφαση για την στάση που θα τηρήσει ο Δήμος, ή θα πληρώσει την οφειλή αν αποδειχθεί η νομιμότητα ή να μην την πληρώσει αν δεν τηρήθηκε η νομιμότητα και να πράξει όλα όσα από το νόμο προβλέπονται για να προστατεύσει τα συμφέροντα του.

Με αφορμή αυτό το γεγονός είναι καιρός οι Δημοτικές Αρχές να αποφασίσουν να τηρούν τον νόμο και να μη καταφεύγουν χωρίς λόγο στις αναθέσεις των έργων προκειμένου να δώσουν τα έργα στους αρεστούς τους αγνοώντας τον νόμο που θέλει αυτή την διαδικασία μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, ή να επιλέγουν την τακτική της κατάτμησης του έργου πάλι για να εξυπηρετήσουν τους ημετέρους!!

Επίσης είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ευθύνη φέρουν και οι εργολάβοι που αποδέχονται αυτές τις πρακτικές οι οποίες από μόνες τους (οι πρακτικές) δημιουργούν το πλαίσιο στους πολίτες για να κάνουν συνειρμούς που δεν τιμούν τόσο τους αιρετούς όσο και τους εργολάβους!!
Θα μπορούσε να επιλεγεί αυτή η διαδικασία για διαφόρους λόγους με μια προυπόθεση, να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου έτσι ώστε και σκιές να μη δημιουργούνται, και οι δημότες να είναι σίγουροι ότι τηρείται η νομιμότητα και διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δήμου, και ο εργολάβος σε καμία περίπτωση να μη κινδυνεύει να χάσει τα χρήματά του!!

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την διένεξη και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και μπροστά στους Δημότες να παρατεθούν όλα τα στοιχεία και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πηγή: Έκδοση Ελασσόνας
Αρθρογράφος: Απόστολος Βάλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου