ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

5/12/19

Σαν σήμερα το 2007 η Πολεμική Αεροπορία θρήνησε τον Πιεριέα Σμηναγό Αθανάσιο Μπατσάρα

Εις Μνήμη του Σμηναγού (Ι) Αθανάσιο Μπατσάρα, που θρήνησε η Πολεμική μας Αεροπορία την 05/12/2007.


.Μια νυχτερινή άσκηση ρουτίνας, ειδικά για έναν χειριστή όπως ήταν ο άτυχος πιλότος, εξελίχθηκε σε τραγωδία τόσο στον αέρα για τον ίδιο όσο και στο έδαφος για την έξι μηνών έγκυο, στο πρώτο τους παιδί, σύζυγό του.

Ο 35χρονος Σμηναγός από τα Ρυάκια Πιερίας, παντρεμένος με την Ελένη Χρυσοπούλου, είχε ενα σύνολο ωρών πτήσης που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 1.500 σε μαχητικά F-5 και F-16, απογειώθηκε από την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα ως αρχηγός σχηματισμού με άλλα τρία F-16 Block 52 +, για την πραγματοποίηση νυχτερινής εκπαιδευτικής άσκησης.

Λίγο μετά την απογείωση της τετράδας των μαχητικών το μαχητικό του χάθηκε από τα ραντάρ και κατέπεσε 20 μίλια νότια του Αγίου Ορους, στην περιοχή του πεδίου βολής Ψαθούρας.

Αμέσως δόθηκε εντολή κινητοποίησης των δυνάμεων έρευνας και διάσωσης και απογειώθηκαν προς την περιοχή τρία ελικόπτερα Super Puma και ένα C-130, καθώς επίσης μία φρεγάτα, μία κανονιοφόρος και δυο πλωτά του Λιμενικού.

Ο άτυχος σμηναγός περισυλλέχτηκε νεκρός στα διεθνή ύδατα από τουρκική φρεγάτα, η οποία έσπευσε στην περιοχή ανταποκρινόμενη στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης) του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Η σορός του παρελήφθη από ελληνικό Super Puma και μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ.

Ως πιθανότερη αιτία, έμπειροι πιλότοι, δίνουν την εξήγηση ο χειριστής να έπαθε «βέρτιγκο», να μπέρδεψε δηλαδή τον ουρανό με τη θάλασσα, κατάσταση που επιδεινώθηκε από το σκοτάδι.

Κάποια στιγμή εγκατέλειψε το αεροσκάφος, ωστόσο η ταχύτητα, σε συνάρτηση με τη γωνία πρόσκρουσης στη θάλασσα, οδήγησαν σε λιποθυμία τον πιλότο και στη συνέχεια, αφού δεν είχε τις αισθήσεις του, σε πνιγμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου