ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

25/2/20

Τα βήματα που πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

Ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός Κίνας, καθώς ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δυστυχώς και των νεκρών από τον φονικό ιό καταγράφεται στην Ιταλία.


Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σε επαγρύπνηση παραμένουν οι ελληνικές Αρχές υπό τον φόβο ενδεχόμενου κρούσματος στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή σχολικών εκδρομών στην Ιταλία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει συμβουλές για την προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και ειδικές οδηγίες για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι ξενοδόχοι και τα σώματα ασφαλείας.

Πώς θα προστατευτώ από τον κορωνοϊό;

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
Απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα όσους βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
Επίσης:

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Πρέπει να ενημερώσετε εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα, εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, μόνο η μάσκα δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών

Ποιοι κινδυνεύουν με εκδήλωση σοβαρής νόσου;
Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μετάδοση κορωνοϊού είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τον ιό μεταδίδουν κυρίως άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα
Ειδικά προληπτικά μέτρα για αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του νέου κορωνοϊού μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά:

Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητα με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό τις προηγούμενες 14 μέρες, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες.
Σε περίπτωση που άνθρωποι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κτλ), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό.
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών είναι τα ακόλουθα:

Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
Επίσης:

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.
Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
Μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό σε ξενοδοχεία
Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει τα εξής μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό σε ξενοδοχεία:

Συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
– κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα

– αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων

– αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου