«Ο μη φιλτραρισμένος καφές περιέχει ουσίες που αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα«, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dag Thelle, ανώτερος καθηγητής στο τμήμα δημόσιας υγείας και κοινοτικής ιατρικής του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. «Η χρήση φίλτρου τις αφαιρεί και μειώνει μακροπρόθεσμα την πιθανότητα για καρδιακή προσβολή και πρόωρο θάνατο».
Ο ελληνικός καφές δεν φιλτράρεται και αυτό μπορεί να αυξάνει τη χοληστερόλη
Ο γαλλικός τύπος καφέ δεν είναι φυσικά η μόνη μορφή μη φιλτραρισμένου καφέ. Υπάρχει, επίσης ο γνωστός μας ελληνικός καφές (γνωστός και ως τουρκικός καφές), ο οποίος παρασκευάζεται με βραστό νερό και καφέ σε σκόνη. Το διάλυμα όμως δεν περνά ποτέ μέσα από φίλτρο πριν φτάσει στο φλιτζάνι. Όλοι αυτοί οι τύποι καφέ χωρίς φίλτρο «περιέχουν υψηλότερες ποσότητες καφεστόλης (cafestol) και καχβεόλης (kahweol). Αυτές είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε σταγονίδια λαδιού που επιπλέουν στον καφέ αλλά υπάρχουν και στο ίζημα που δημιουργείται στο φλιτζάνι«, δήλωσε η δρ. Lisa Drayer. «Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης LDL (σ.σ. “κακή” χοληστερίνη). Επομένως, προσπαθήστε να φιλτράρετε τον καφέ σας, όπως μέσα από ένα χάρτινο φίλτρο όπως γίνεται με τον γαλλικό καφέ, αφού το χάρτινο φίλτρο μπορεί να βοηθήσει στην παγίδευση αυτών των χημικών ουσιών».
Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα
Για την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The European Journal of Preventive Cardiology, οι ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν κάποια συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής καφέ συσχετίζεται ή όχι με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνολικά, περισσότεροι από 500.000 Νορβηγοί ενήλικες, ηλικίας 20-79 ετών συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία διήρκεσε δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, περίπου 12.000 συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιακές παθήσεις, 6.000 πέθαναν από ισχαιμική καρδιακή νόσο και σχεδόν 3.000 πέθαναν από εγκεφαλικό.
Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τον καφέ τους φιλτραρισμένο είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Τα άτομα που έπιναν καθημερινά από ένα έως τέσσερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου καφέ εμφάνισαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας συνολικά, ακόμα και από άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ.
«Το εύρημα ότι όσοι έπιναν φιλτραρισμένο τον καφέ τους είχαν λίγο καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ δεν μπορούσε να εξηγηθεί από οποιαδήποτε άλλη μεταβλητή, όπως η ηλικία, το φύλο ή οι συνήθειες του τρόπου ζωής», σημείωσε ο καθηγητής Thelle. «Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η παρατήρηση είναι αληθής».
Εν τω μεταξύ, όσοι έπιναν αφιλτράριστο τον καφέ τους δεν ήταν τόσο τυχεροί.
Τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τον μη φιλτραρισμένο καφέ συμβαδίζουν με όσα υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί υγείας εδώ και χρόνια σχετικά με την μέτρια κατανάλωση καφέ και τις επακόλουθες επιπτώσεις του στην υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου